twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 17:21
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΗ εποχή του κλαδέματος δεν είναι κρίσιμη για τα εσπεριδοειδή, που συνήθως κλαδεύονται, όταν ο παραγωγός έχει διαθέσιμο χρόνο. Τα καλύτερα αποτελέσματα , από φυσιολογικής πλευράς του δένδρου, πρέπει να αναμένονται, αν το κλάδεμα γίνει νωρίς την άνοιξη, όταν έχει παρέλθει ο κίνδυνος των παγετών και δεν έχει ξεκινήσει ο ανοιξιάτικος κύκλος βλαστήσεως των δένδρων. Μεγαλύτερη ανανέωση βλαστήσεως επιτυγχάνεται με το ανοιξιάτικο κλάδεμα και η μικρότερη με το φθινοπωρινό κλάδεμα. Το φθινοπωρινό κλάδεμα ευνοεί την ανάπτυξη ενός όψιμου κύματος βλαστήσεως, που είναι πολύ ευαίσθητο στους παγετούς του χειμώνα.

 

Η εποχή του κλαδέματος μπορεί να επηρεαστεί από την παρουσία ώριμων καρπών πάνω στα δένδρα. Μικρό πρόβλημα παρουσιάζεται στις πορτοκαλιές Μέρλιν και τις χειμωνιάτικες ποικιλίες των γκρέιπ φρουτ, όταν η παραγωγή συγκομίζεται πριν την άνοιξη.

 

Στις πορτοκαλιές Βαλέντσια και στις καλοκαιρινές ποικιλίες των γκρέιπ φρουτ, κατά το ίδιο διάστημα, πάνω στα δένδρα υπάρχουν άγουροι και ώριμοι καρποί. Στις περιπτώσεις αυτές προτιμάται κλάδεμα κατά τα τέλη του καλοκαιριού μετά τη συλλογή των καρπών, όταν η παρουσία του καρπού πάνω στο δένδρο σπανίζει. Σε μερικά είδη, που χαρακτηρίζονται από κάποια τάση παρενιαυτοφορίας, ενδείκνυται το κλάδεμα να γίνεται κατά το χρόνο της μη κανονικής καρποφορίας των δένδρων.

 

 

 

Γράφει: Ανδριάνα Ν. Καρανικολή, Γεωπόνος.

E- mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

12

image

image

Newsletter