twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 20:10
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΤις τελευταίες ημέρες, έχω γίνει στόχος αυτοαποκαλούμενων δημοσιογράφων οι οποίοι, δίχως καμία αίσθηση δημοσιογραφίας -αλλά έντεχνης διαβολής και διαστρέβλωσης των γεγονότων- ενεργούν με τον πλέον φασιστικό τρόπο, στο όνομα δήθεν της ελευθερίας έκφρασης και κάποιας αυτόκλητης -υποτιθέμενης- υπεράσπισης των ανθρώπων.
        Αναφέρομαι στην ιστοσελίδα <<astraparis>> και στον βασικό συντάκτη της, κ. Ιωάννη Στεβή ο οποίος <<ζηλώσας ζήλον εισαγγελέως>> αλλά και … ρουφιάνου-κοριού, επιχειρεί να ερμηνεύσει <<παν γεγονός, κείμενον εντός και εκτός Δήμου Χίου>>.
        Ο κ. Στεβής, τον οποίο παντελώς αγνοούσαμε στη Χίο τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίστηκε ως <<αστέρας της δημοσιογραφίας>> δίχως, βεβαίως, να μας έχει πει εάν είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης δημοσιογράφος, δίχως να μας έχει πει εάν αμείβεται ή όχι για όσα γράφει, δίχως να μας έχει πει πώς και από πού συντηρεί την ιστοσελίδα του ή το χόμπι του αυτό (εάν δεν είναι επαγγελματίας). Διότι, εάν είναι π.χ. συνταξιούχος και ιδιωτεύει, θα τον αντιμετωπίσουμε ως ιδιώτη-πολίτη και όχι ως δημοσιογράφο. Εάν, πάλι, θεωρείται δημοσιογράφος, ας μας πει πως εξασφαλίζει τα προς το ζην, μιας και ουδεμία διαφήμιση έχει στην ιστοσελίδα του, αλλά ούτε και συνδρομητές. Επίσης, ως γνωρίζω -εξ ιδίας αντιλήψεως- δεν φιλοξενεί κείμενα-άρθρα πολιτών ή αιρετών, πλην εκείνων που απαιτεί να έχει κατ΄ αποκλειστικότητα. Συνεπώς, μάλλον ο <<astraparis>> είναι ένα ΄΄ερμαφρόδιτο΄΄ -δημοσιογραφικά- δημιούργημα, το οποίο εισήλθε στην τοπική πολιτική ζωή, επιθυμώντας ισότιμη μεταχείριση στον δημοσιογραφικό κόσμο, μη όντας όμως επίσημο δημοσιογραφικό όργανο.
        Πιθανόν να διερωτάσθε γιατί τόσο μένος, αλλά θα εξηγήσω γιατί τα αναφέρω όλα τούτα: Στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο κ. Στεβής δημοσίευσε (μεταμεσονύκτια μάλιστα) κείμενο στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο <<Οι πρόσφυγες και η Πρόνοια>>. Εντός του κειμένου του γινόταν μνεία στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Χίου η οποία συνεδρίασε το προηγούμενο πρωί (για όσους δεν γνωρίζουν, Εκτελεστική Επιτροπή είναι η Επιτροπή που αποτελείται από τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου, ενίοτε και τους Προέδρους των Νομικών του Προσώπων, και συζητούν για διάφορα θέματα αφορόντα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, κ.α., ανά εβδομάδα). Στο εν λόγω κείμενο αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου, παρουσιάζοντάς με ως τον Αντιδήμαρχο Πρόνοιας ο οποίος φέρεται - ερωτηθείς από τον Δήμαρχο ποια πρόταση έχει για την αποφυγή της κατάκλισης των μεταναστών στο ύπαιθρο, λόγω του ψύχους των ημερών- να ανέφερε <<Ά, εγώ είμαι Αντιδήμαρχος Πρόνοιας για τους Χιώτες μόνο>>. Δηλαδή, παρουσιάζοντάς με ως ανάλγητο έναντι ανθρώπων εμπερίστατων, ανεξαρτήτως προελεύσεως. Ασφαλώς, έστειλα τη δέουσα απάντηση, όπου ανέφερα επακριβώς τι ελέχθη στη συνάντηση, ποια συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσα, καθώς επίσης ότι, καλό θα ήταν να μου εξηγήσει ποιος ήταν ο σκοπός του δημοσιεύματος (με τον πηχυαίο τίτλο του) αλλά και ποιος ο πληροφοριοδότης του. Βεβαίως, και στα δυο αυτά ερωτήματα ο κ. Στεβής ΄΄κατάπιε τη γλώσσα του΄΄, αλλάζοντας τα λόγια του σε <<άλλα λόγια να αγαπιόμαστε>>.
        Τέτοιου είδους, λοιπόν, ΄΄αλητήριοι΄΄ της δημοσιογραφίας θέλουν να τους σεβόμαστε. Και όχι μόνο δεν ζητούν συγγνώμη για όσα ψέματα γράφουν, αλλά καθίστανται και ΄΄παπαγαλάκια΄΄ για πλείστους όσους άλλους, όμοιούς τους, αλλά και ανυποψίαστους πολίτες που παρασύρονται από δημοσιεύματα. Το αποτέλεσμα; Να γίνει αναδημοσίευση του κειμένου του κ. Στεβή στο facebook από ΣΥΡΙΖΑίους κλπ., οι οποίοι μιλούσαν για έναν απάνθρωπο και ρατσιστή Αντιδήμαρχο Πρόνοιας. Επίσης, άλλη κυρία, από την Αθηναϊκή ιστοσελίδα <<news247>> (σαφώς μεγαλύτερης εμβέλειας) έλαβε ως ΄΄βιβλιογραφία΄΄ το υλικό του κ. Στεβή κι εκείνη με τη σειρά της άφηνε να εννοηθεί το ίδιο (ή παρεμφερές) συμπέρασμα σε μυθιστορηματικό ρεπορτάζ περί των μεταναστών εν Χίω, όπου περνά <<γενεές δεκατέσσαρες>> όποιον δεν έχει αριστερή προέλευση ή καταβολή. Μάλιστα, εκείνη με παρουσιάζει, τα ψευδή αυτά και ανυπόστατα λόγια, να τα είπα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου !!!
        Δεν θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τυχάρπαστους δημοσιογραφίσκους. Για εμένα όποιος θέλει να λέγεται δημοσιογράφος συναντιέται με κάθε ενδιαφερόμενο -ή έστω σηκώνει το τηλέφωνό του- και ρωτά την άποψη εκείνου στον οποίο πρόκειται να αναφερθεί. Ας πάρει την άποψή του και έπειτα ας γράψει την -όποια- δική του. Αλλά μονομερής και μονόπλευρη παρουσίαση δεν συνιστά δημοσιογραφία. Ούτε η μετάδοση σχολίων που διαρρέουν ανδρείκελα της πολιτικής (που, όχι απλά είναι ανίκανα να ασκήσουν εξουσία, αλλά και επικίνδυνα για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό δε θα αποκαλυφθεί την ώρα που πρέπει και όπως πρέπει).
        Όμως, κάθε φορά που κάποιος υπερβαίνει τα όρια της ευπρέπειας, θα παίρνει και την ανάλογη απάντηση, στα ίδια όρια και με τον ίδιο τόνο.
        Ο κ. Στεβής έγραψε ότι εγώ είπα <<είμαι Αντιδήμαρχος μόνο για τους Χιώτες>>. Εάν έχει ίχνος ανδρισμού και δημοσιογραφίας θα πρέπει να αποδείξει πότε το είπα και σε ποιον το είπα. Εάν δεν μπορέσει να το αποδείξει, ενδέχεται να υποχρεωθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Και τότε δεν θα μετρούν σχόλια του τύπου <<μας φιμώνουν, θέλουν να σιωπούμε, δεν αντέχουν την κριτική, κλπ>>.
        Ας παύσουν, κάποιοι δήθεν αριστεροί δημοσιογραφούντες να φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Διότι προσβάλλουν και την (πραγματική) Αριστερά και τον θεσμό που (υποτίθεται ότι) υπηρετούν. Το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να δυσφημούν το νησί μας στο ευρύ κοινό με τις ηλίθιες δημοσιεύσεις τους. Ευτυχώς, σε τοπικό επίπεδο, η Χίος είναι μικρή και γνωρίζουμε πρόσωπα, πράγματα και προθέσεις !-

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

12

image

image

Newsletter