twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 15:04
Εκτύπωση

12

*Όταν ασχολείσαι με τα κοινά και θέτεις τον εαυτό σου στην κρίση του λαού, πρέπει να είσαι πάντοτε έτοιμος και για τα ευχάριστα και για τα δυσάρεστα. Το να είσαι π.χ. σύμβουλος σε κάποιο θεσμικό φορέα σημαίνει ότι, οφείλεις να έχεις δημόσια άποψη για τα κοινά ζητήματα του τόπου σου, να μην κρύβεσαι πίσω από θώκους και καρέκλες και να είσαι σε θέση ακόμη και να συγκρουστείς, εάν τα γενόμενα ή προγραμματιζόμενα δεν ταυτίζονται με τα πιστεύω σου. Διότι, όπως έχει λεχθεί, <<εάν δεν θυσιάζεσαι για τις ιδέες σου, ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου>>.

Έτσι κι εμείς, μέσα από τη στήλη αυτή, βάζουμε <<την χείρα μας επί τον τύπον των ήλων>>, δυσαρεστώντας πολλάκις αρκετούς, ενώ θα μπορούσαμε ν απέχουμε από όλα τούτα και να είμαστε αρεστοί στους πάντες. Όμως, τότε, ή εμείς δεν θα αξίζαμε ή οι ιδέες μας και συνεπώς δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα, ούτε να παρέχουμε γνώμη και συμβουλή για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα κοινά του τόπου μας. Αυτά για να ξεκαθαρίζουμε, πως πρέπει να λειτουργεί κάθε θεσμικός παράγοντας ή σύμβουλος γενικά.

               *Μεγάλη σπουδή και ταχύτητα επιδεικνύει η κυβέρνηση σε απότομες αλλαγές στην τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρώντας να διαλύσει δομές και δράσεις που στο παρελθόν χύθηκε πολύς ιδρώτας για να δημιουργηθούν. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αιφνιδιαστική κατάργηση (ή καλύτερα ετσιθελική συγχώνευση) των Νομικών Προσώπων των Δήμων, ενώ εντελώς ξαφνικά και δίχως εμπεριστατωμένη και πειστική εξήγηση συζητείται ακόμη και η κατάργηση των ΔΕΥΑ και των Εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων της χώρας, με αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Ευχόμαστε να μην μετανιώσουν πικρά, προσεχώς, όσοι προηγουμένως στήριξαν τις ελπίδες τους στη σημερινή κυβέρνηση και την επέλεξαν, όχι βέβαια ως χώρο έκφρασης τους αλλά ως λύση ανάγκης μεταξύ εκείνης και του ΣΥΡΙΖΑ.

               *Σε 3-4 σημεία της πόλης (Βαρβάσι, Ναυτικός Όμιλος, Νοσοκομείο, Λιμάνι) υπάρχουν αναρτημένες σε στύλους της ΔΕΗ υπερμεγέθεις (υφασμάτινες ή από μουσαμά) διαφημιστικές αφίσες, που ανακοίνωναν την πραγματοποίηση συναυλιών (από ότι είδα στο χώρο του Καστρομηνά). Εάν δεν κάνω λάθος, οι εκδηλώσεις αυτές, που μπορεί να γίνονταν και από ιδιώτες ή συλλόγους, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα θερινών εκδηλώσεων του Δήμου και είχαν εξαγγελθεί εκ μέρους του Δήμου. Παρακαλούμε, λοιπόν, έπειτα από 5 μήνες -που εξακολουθούν αναιτιολόγητα να διατηρούνται αναρτημένες και να δυσχεραίνουν την οπτική αισθητική αλλά και να ρυπαίνουν- να απομακρυνθούν είτε από τον Δήμο (που τις διαφήμιζε στο πρόγραμμά του) είτε από τον ιδιώτη -με εντολή του Δήμου, επι ποινή επιβολής προστίμου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας- που τις τοποθέτησε. Ευελπιστούμε να γίνει τούτο πριν τις προσεχείς Εορτές.

               *Τα προβλήματα που σημειώνονται στην περιοχή των λαϊκών πολυκατοικιών της Σαρακήνας είναι γνωστά εδώ και χρόνια και έχουμε κατ΄ επανάληψη τοποθετηθεί επ΄ αυτών. Προσωπικά, δεν έχω ακόμη αντιληφθεί ένα πράγμα: Η πολεοδομία (που ανήκει στη Δήμο) ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να προβούν σε κάποιες ενέργειες. Επ΄ αυτών ζητάται σήμερα η άποψη του Δήμου. Δηλαδή, ο ίδιος ο Δήμος που ήγειρε το ζήτημα δια της Υπηρεσίας του (και πολύ σωστά, αφού μιλάμε για την προστασία ανθρώπων) ζητά να ενεργήσουν οι πολίτες και ακολούθως εκείνοι ζητούν τη δική του άποψη… Δηλαδή, χάος (φαύλος κύκλος)… !  Η λύση είναι μια και την έχουμε πει: Όσοι είναι ιδιοκτήτες και είναι άποροι, να μετεγκατασταθούν σε διαμερίσματα, να απαλλοτριωθούν οι πολυκατοικίες και να επιδοτηθεί ΤΩΡΑ το ενοίκιό τους μέχρι να λάβουν το ποσό της αντικειμενικής αξίας του διαμερίσματός τους, με συνοπτικές διαδικασίες και δίχως δικαστική διαμάχη, κοινή συναινέσει. Ας το καταλάβουν αυτό και ορισμένοι, που στο παρελθόν δεν ήθελαν συνεργασία με το Κράτος. Ίσως τώρα είναι η τελευταία φορά που μπορεί να κερδίσουν κάτι. Μετά, εάν κατεδαφιστούν λόγω αιφνίδιου φαινομένου (σεισμός, πλημμύρα, κλπ), μην έχει κανείς την εντύπωση ότι θα λάβει το σύνολο της αξίας του διαμερίσματός του. Έχουμε παραδείγματα από άλλες περιπτώσεις, γι΄ αυτό τα λέμε όλα τούτα. Γι΄ αυτό ας συνεργαστούν όλοι μαζί και ας προχωρήσουν οι διαδικασίες συναινετικά. Βέβαια, κανένας δεν είπε ότι και ο Δήμος έχει εκεί δυο μαγαζιά, τα οποία θα μπορούσε να έχει φτιάξει παλαιότερα. Επί της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχαμε σχεδιάσει να ιδρυθεί στον χώρο αυτό το Δημοτικό Πλυντήριο- Λουτήρες και μάλιστα από πρόγραμμα που επιδοτεί την επισκευή του κτιρίου, που ήταν ακριβώς στις διαστάσεις που χρειαζόμασταν. Όμως ουδείς έπραξε κάτι περί αυτού τα τελευταία χρόνια. Πώς ο ιδιώτης θα προβεί σε ενέργειες για την περιουσία του, όταν ο (γείτονας) Δήμος δεν δείχνει πρώτος το καλό παράδειγμα κάνοντας κάτι για το δικό του ακίνητο; 

               *Διάβασα, τις τελευταίες ημέρες, στον τοπικό Τύπο, ότι βγήκαν άγονες δύο δημοπρασίες για την εξεύρεση χώρου στέγασης δημοτικού ξενώνα- υπνωτηρίου. Θεωρώ εντελώς λάθος τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η απερχόμενη δημοτική Αρχή στο ζήτημα αυτό. Στα 16 χρόνια που θήτευσα στη Πρόνοια του Δήμου (4 χρόνια Πρόεδρος του Δ.Ο.Π., 4 χρόνια μέλος, 6 χρόνια Αντιδήμαρχος και 2 χρόνια υπάλληλος) όσες περιπτώσεις αστέγων παρουσιάστηκαν για προσωρινή διαμονή, αφορούσαν την εξυπηρέτηση ατόμων για κάποιες ημέρες και όχι την επι μακρόν διαμονή. Πολλοί Δήμοι της χώρας μας (μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Μυτιλήνης) διαθέτουν ένα ποσό σε ετήσια βάση, συνάπτουν Σύμβαση με ιδιωτικό ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια (με λουτρό και χορήγηση πρωινού), ώστε να φιλοξενηθούν άποροι που τυχόν προκύψουν για λίγες ημέρες και όχι πέραν του μηνός. Το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τις 7.000 - 10.000 Ευρώ ετησίως (εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, διατίθεται μέρος αυτού στο υπό συνεργασία ξενοδοχείο και για τις Υπηρεσίες που πραγματικά θα παρέχει). Από εκεί και πέρα, θεωρώ λάθος την ενοικίαση κτιρίου για τη δημιουργία υπνωτηρίου, τη στιγμή που ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητες οικίες, που δεν έχει φροντίσει να αξιοποιήσει και διαθέσει σε όσους έχουν ανάγκη. Στην περιοχή Παναγίας Βοήθειας ο Δήμος Χίου διαθέτει οικίες, που έχει στην κατοχή του από δωρεά του Κώστα Μίχαλου (δεκαετία του 1960), προκειμένου να στεγάσει άστεγες και άπορες οικογένειες. Τόσο κατά έτος 2005 όσο και κατά το έτος 2017 είχαν γίνει αυτοψίες από κλιμάκια του Δήμου, που διαπίστωσαν ότι σε 2-3 οικίες οι εκεί διαμένοντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την εκεί παραμονή τους, αλλά και δεν υπήρχε στο όνομά τους μισθωτική σχέση (παραχωρητήριο κατ΄ ουσίαν διότι το μίσθωμα ήταν … 1 Ευρώ… το χρόνο !). Στις αρχές του 2019 κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για την αναδιοργάνωση και αναδιάθεση των οικιών, που προέβλεπε να διαμένουν οι έχοντες ανάγκη εκεί, αλλά τα 2- 3 σπίτια που έπρεπε να εκκενωθούν να χρησιμοποιηθούν ως δημοτικός ξενώνας για εμπερίστατους ανθρώπους (προσωρινής διάρκειας). Μάλιστα, είχαμε συντάξει και κανονισμό λειτουργίας των οικιών, σε συνεργασία με την Μονομετοχική Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δήμου. Έκτοτε, τίποτε δεν προχώρησε και τίποτε δεν ξαναελέγχθηκε. Γιατί;

               *Θεωρώ, επίσης, μεγάλο λάθος να γίνονται δηλώσεις στον Τύπο, στις οποίες αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι, τα χρήματα που είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο Δήμος για την μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού και την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών ως (δήθεν) χορηγία ή ΄΄δωρεά΄΄ προς τη Φιλαρμονική ή την παραγωγή πολιτιστικού έργου. Δυστυχώς, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή τα τελευταία χρόνια στη Φιλαρμονική. Επίσης, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης του καλλιτεχνικού προσωπικού, αλλά και η διάθεση του σημερινού (αξιοπρεπούς) χώρου που δραστηριοποιείται, δόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και ουδείς άλλος μπορεί τούτο να οικειοποιείται.

               *Τα φώτα του δρόμου παράκαμψης της πόλης (ανήκει στο Δήμο), από τον Άγιο Αρτέμιο μέχρι τον Χριστό Λιβαδίων δεν ανάβουν, παρά το γεγονός ότι πολλά εξ αυτών έχουν αντικατασταθεί με νέα (led). Ας το δει ο Δήμος. Αυτά τα φώτα έχουν να ανάψουν στο σύνολό τους από το έτος 2017.

               *Αγανάκτηση και μόνο προκάλεσε το άκουσμα της είδησης ότι, μόλις τον τελευταίο μήνα πριν απέλθει η δημοτική Αρχή αποφάσισε να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο του έργου ανέγερσης του 7ου Νηπιαγωγείου (στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Ορφανού). Το έργο αυτό μελέτησε, ενέταξε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δημοπράτησε, εγκατέστησε τον εργολάβο και ξεκίνησε τις εργασίες ανέγερσης η προηγούμενη δημοτική Αρχή και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο 2021. Έκτοτε δόθηκαν πολλές παρατάσεις. Σήμερα κι ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ακούσαμε ότι θα κηρύξουν έκπτωτο τον ανάδοχο. Γιατί δεν αποφάσισαν κάτι τέτοιο νωρίτερα; Γιατί δεν ανακοίνωσαν στο λαό της Χίο τι συνέβη, ποιοι είναι οι λόγοι και τι εκείνοι προτείνουν; Έρχονται τώρα, στην εκπνοή της θητείας τους, να βάλουν τη νέα δημοτική Αρχή σε μια δικαστική διαμάχη, η οποία είναι άγνωστό πότε και πως θα λήξει. Ποιοι είναι ζημιωμένοι; Οι μικροί συμπολίτες μας, τα νήπια-παιδιά μας, που θα στερηθούν ακόμη -για πολύ, ως φαίνεται, λόγω κακών χειρισμών κάποιων- μια νέα σύγχρονη σχολική μονάδα. Και καλά, η εμπλοκή δημιουργήθηκε στο ένα σχολείο, το άλλο (11ο Νηπιαγωγείο) -που συνορεύει με το πρώτο- γιατί δεν έχει ακόμη παραδοθεί προς χρήση με τη διαδικασία της διοικητικής παραλαβής;

               *Θετικότατη η πρωτοβουλία του Βουλευτή Χίου ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη, να συναντηθούν οι τοπικοί (εκλεγμένοι) φορείς με την αρμόδια Υφυπουργό για το ζήτημα ανακατασκευής και επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων (και όχι μόνο) του αεροδρομίου Χίου. Επίσης, προέβη σε μια ευστοχότατη τοποθέτηση στη Βουλή, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στο Νοσοκομείο Χίου, που παρακολουθήσαμε από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής. Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι βουλευτές, όχι μονοπρόσωπα. Εύγε !

*Τοπικός δημοσιογράφος, στη στήλη του, προβάλλει και υμνεί τον -απελθόντα, πλέον, εκ του κόσμου τούτου- ανθέλληνα Κίσιγκερ. Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιοι δεν σκαμπάζουν από συγγραφή κειμένων και πιθανόν απλά τοποθετείται το όνομά τους κάτω από κείμενα που ΄΄προσκομίζουν΄΄ άλλοι !

               *Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά !-

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

12

image

image

Newsletter