twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023 17:21
Εκτύπωση

123

*Θυμηδία και μόνον έχουν προκαλέσει τα ποικίλα σχόλια απερχόμενων αιρετών, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ώστε να μην απωλέσουν την ΄΄έξωθεν καλή μαρτυρία΄΄, στις δυσμές του αυτοδιοικητικού τους βίου.

               Στα τοπικά ΜΜΕ, διαβάσαμε δηλώσεις του τύπου <<Μάλλον στα Αρμόλια θα γίνει ο Παιδικός Σταθμός Μαστιχοχωρίων>>, κλπ… Μα, καλά, τέσσερα χρόνια η παρούσα (απερχόμενη) δημοτική Αρχή, ούτε αυτό δεν μπόρεσε να διευθετήσει; Κάθε λίγο και λιγάκι ακούμε: Θα πάει στο Πυργί, θα πάει στη Βέσσα, θα πάει στα Αρμόλια, κλπ. Τόσο δυσκίνητοι είναι κάποιοι, που δεν είναι σε θέση -επί τέσσερα χρόνια διοίκησης συνολικά- να μην έχουν καταλήξει ούτε στη χωροθέτηση του σημείου, τη στιγμή που ήδη λαϊκές συνελεύσεις, συνελεύσεις Προέδρων των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων της περιοχής και το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν κατ΄ επανάληψη ασχοληθεί και καταλήξει; Το κωμικοτραγικό είναι ότι, οι προβαίνοντες στις δηλώσεις αυτές, βάζουν στο στόμα τους τις απόψεις (δήθεν) των νεοεκλεγμένων, λέγοντας ότι εκείνοι το ισχυρίζονται κι ενώ οι τελευταίοι δεν έχουν μιλήσει καθόλου μέχρι σήμερα για το ίδιο ζήτημα δημόσια ! Κι αν ακόμη συνέβαινε αυτό, γιατί σπεύδουν να τους ερμηνεύσουν; Εκπρόσωποι ή αντιπρόσωποί τους είναι; Ας ελπίσουμε το σύμπτωμα αυτό, που βιώσαμε έντονα τα τελευταία τέσσερα χρόνια -από συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό παράγοντα (με ΄΄μαεστρία΄΄ στο να εξαγγέλλει συνεχώς νέες … ημερομηνίες ολοκλήρωσης έργων…)- να εκλείψει τη νέα δημοτική περίοδο!

               *Τα εγκαίνια έργων, δομών, κλπ. βλέπουμε να βρίσκονται σε πρώτη θέση το τελευταίο δίμηνο. Τι γίνεται, ρε παιδιά; Στο τέλος τα θυμηθήκατε; Πως δεν τα κάνατε λίγο νωρίτερα, μήπως υπήρχε και διαφορετικό αποτέλεσμα; Γιατί τόση σπουδή στο τέλος;

               *Εδώ και χρόνια υπήρξα θιασώτης της θεωρίας ότι, το νησί της Χίου έπρεπε να αποτελείται από 3 Δήμους. Τους λόγους έχω αναλύσει εμπεριστατωμένα και έχω στείλει δυο φορές σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, κάποια -που ανέφερα στο πρώτο μου υπόμνημα, εδώ και πολλά χρόνια- έγιναν δεκτά από το Υπουργείο Εσωτερικών και συμπεριλήφθηκαν σε σχέδιο Νόμου (που ψήφισε αργότερα η Βουλή) και ισχύουν μέχρι σήμερα. Τα παρουσίασα προφορικά και σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα. Αλλά και όσοι άλλοι έχουν την ίδια άποψη (3 Δήμοι η Χίος) θα πρέπει να το αποδείξουν εμπράκτως σήμερα, επιμερίζοντας τις αρμοδιότητες σε 3 χωρικούς Αντιδημάρχους και αποκεντρώνοντας τις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Δήμου σε 3 γεωγραφικές περιφέρειες στο νησί, όπως επιχείρησε να πράξει και ο πρώην Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς. Και ο σημερινός (απερχόμενος) Δήμαρχος -ως Αντιπεριφερειάρχης πρωτύτερα- δήλωνε υπέρ των 3 Δήμων, αλλά δεν έλαβε κάποια τέτοια Απόφαση ούτε το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξή του. Εδώ θα πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι και να αφήσουν κατά μέρος τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις που τυχόν υπάρξουν. Αλλιώς η διοικητική διαίρεση θα μείνει στα λόγια, όπως στα λόγια θα μείνει και η πρόταση προς την Πολιτεία για την δημιουργία 3 Δήμων στο νησί, που χρόνια τώρα πρεσβεύουμε οι περισσότεροι, αλλά οι λιγότεροι δεν τολμούν να ψηφίσουν, όταν αυτή συζητιέται στα συλλογικά όργανα των φορέων. Σε λίγες ημέρες ευελπιστώ να γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα (επιμερισμός αρμοδιοτήτων, χωρικών και θεματικών) και εκ τούτου θα αντιληφθούμε πως θα κινηθεί η νεοεκλεγείσα δημοτική Αρχή.

               *Βέβαια, πρέπει να πω, πάνω στον χαρακτηρισμό <<προσωπικές επιδιώξεις>> ότι, το 2002, που πρωτοεκλέχθηκα δημοτικός σύμβουλος, στον τότε Δήμο Χίου υπήρχαν μόλις 2 αντιδήμαρχοι και ουδείς εκ των πρωτοεκλεγμένων δημοτικών συμβούλων (13 της πλειοψηφίας) τολμούσε να ζητήσει θέση αντιδημάρχου, δίχως να έχει θητεύσει πρωτύτερα δημοτικός σύμβουλος και να έχει αντιληφθεί τουλάχιστον πως λειτουργεί ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Επιτροπές, οι Υπηρεσίες, κλπ. Κατόπιν, οι αντιδήμαρχοι αυξήθηκαν στους 4 (το 2004), έπειτα στους 8 (το 2011) και σήμερα προβλέπεται να γίνουν 11 (το 2024). Οπότε βάλτε με το μυαλό σας τι μπορεί να ζητήσει και επιδιώξει καθένας. Τούτο είναι θεμιτό, όμως έως ενός σημείου. Ασφαλώς έτσι, θέλοντας και μη, θα οριστούν αντιδήμαρχοι και οι πρωτοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Όμως, εάν ερευνήσετε -στις πρόσφατα απελθούσες δημοτικές θητείες- θα διαπιστώσετε ότι, οι περισσότεροι τούτων -στο εγγύς παρελθόν και μέχρι σήμερα- ήσαν ΄΄μιας χρήσεως΄΄. Γι΄ αυτό θα πρέπει τα σκαλοπάτια της αυτοδιοίκησης να ανεβαίνει κάποιος αργά και σταθερά, αποκομίζοντας εμπειρία και αποδεικνύοντας προσφορά. Διότι, οι απότομες άνοδοι προξενούν και απότομες καθόδους-΄΄γκρεμίσματα΄΄ και μετά ακολουθούν … ΄΄πληγές΄΄ … !

               *Πριν τις εθνικές- βουλευτικές εκλογές του παρελθόντος Μαΐου ε.ε., δηλαδή πριν 8 μήνες περίπου, έγινε στο Χιακό κοινό (δια των ΜΜΕ) παρουσίαση ενός ακριβούς χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου ανέγερσης του Δικαστικού μεγάρου Χίου, τμηματικά. Στο χρονοδιάγραμμα αυτό, εάν δεν απατώμαι, ανά τρίμηνο υπήρχε η δέσμευση ολοκλήρωσης μιας σειράς υποέργων. Σήμερα, 8 μήνες κατόπιν, έχω την εντύπωση ότι, το εν λόγω χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, αφού τούβλα γυμνά βλέπαμε πριν 8 μήνες, τούβλα γυμνά βλέπουμε και σήμερα. Τον Μάρτιο του 2024, που (θεωρητικά μόνο ως φαίνεται) πρέπει να παραδοθεί το έργο, τι δικαιολογία θα βρεθεί πάλι για να δοθεί νέα παράταση; Ή μήπως πιστεύει κανένας ότι θα παραδοθεί τον Μάρτιο του 2024; Αστείο !!!

               *Με την ευκαιρία, βαρεθήκαμε και κουραστήκαμε να ακούμε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια έργα, να τα προβάλλουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ως πολιτικό τους έργο. Δεν είναι δυνατόν επί χρόνια να μας λένε τα ίδια και τα ίδια. Έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι -μέσα τους- επιχαίρουν με τις παρατάσεις, για να έχουν διαρκώς να μιλούν για τα ίδια και τα ίδια κι έτσι να έχουν λόγο ύπαρξης, αφού τίποτε νεότερο δεν έχουν να πουν ή να προσφέρουν στον τόπο. Ελπιδοφόρο στοιχείο το γεγονός ότι, άρχισαν να παραδέχονται ότι, οι σημειούμενες καθυστερήσεις έπρεπε να εκλείπουν με δικές τους παρεμβάσεις προς την κεντρική Πολιτεία και όχι των φορέων της Αυτοδιοίκησης (στους οποίους επιχειρούσαν να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες), αποδεικνύοντας ότι ούτε καν τη στοιχειώδη γνώση των καταστάσεων είχαν ! Κάλιο αργά παρά ποτέ !

               *Νομίζω ότι, η ίδια η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να ιδιωτικοποιήσει την παροχή δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες της. Η φοβερή αύξηση των ταχυδρομικών τελών έφθασε στο απροχώρητο. Οι συνδρομές εφημερίδων και περιοδικών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, διότι έχει διπλάσιο κόστος η αποστολή από την έκδοσή τους. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η αποστολή ενός απλού γράμματος (π.χ. ευχετήριας κάρτας) από 0,72 Ευρώ, πήγε 0,90 Ευρώ και πριν λίγες εβδομάδες ανέβηκε στα 1,20 Ευρώ. Δηλαδή, κύριε Έλληνα πολίτη, μην στέλνεις γράμματα ούτε ευχές. Θες δεν θες, σου αρέσει δεν σου αρέσει, μάθε να γίνεις υπηρέτης του κυβερνοχώρου (ίντερνετ). Εκβιασμός και απολυταρχισμός στον τρόπο ζωής και σκέψης της καθημερινότητας. Πολίτες πιόνια…  Δίχως δικαίωμα επιλογής !

               Και βέβαια η Πολιτεία αύξησε τα γραμματόσημα (όπως και τα περισσότερα αγαθά προς χρήση από τους πολίτες) σε ποσοστό 30 %, όμως τους μισθούς δεν τους αύξησε 30 % (!) αλλά 5 %...(!). Έτσι πώς θα ζήσει ο Έλληνας φορολογούμενος; Ας δουν τι μισθούς έχουν στην Ευρώπη και τι στην Ελλάδα οι καλοβολεμένοι κυβερνώντες…

               *Ντροπή για τον Δήμο να μην στηρίζει οικονομικά την Φιλαρμονική, που είναι ΄΄παιδί΄΄ του, μια από τις παλαιότερες και ωραιότερες δημοτικές φιλαρμονικές. Ιδιαιτέρως δε τα τελευταία χρόνια, που το δυναμικό της έχει ανανεωθεί με νέα παιδιά και έχει αναβαθμιστεί το καλλιτεχνικό της υπόβαθρο. Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από την νέα δημοτική Αρχή για την ουσιαστική -ηθική και οικονομική- στήριξή της. Εγώ δεν έχω παρά να συγχαρώ την εξαίρετη Αρχιμουσικό της, Ευγενία Βορριά, τους μουσικούς-πλήρωμά της, το ΔΣ και όλα τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της Φιλαρμονικής, που χάρη στις δικές τους προσπάθειες στέκεται όρθια μέχρι σήμερα και τιμά τον τόπο μας μέσα από τις ευγενικές της δράσεις. Θυμάμαι παλαιότερα, η Φιλαρμονική τύγχανε μεγαλύτερης μέριμνας από τους ιθύνοντες του Δήμου, είχε δικό της ΔΣ, προϋπολογισμό και αιρετούς που έδειχναν ενδιαφέρον για την διατήρησή της. Μακαρίζω τον αείμνηστο Γιώργη Μακκά, που στο παρελθόν είχε οριστεί Πρόεδρος της, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2003) και θυμάμαι όσα μας έλεγε για την ιστορία της.

               *Η ΄΄Εθνική Χίου΄΄, όπως αποκάλεσε κάποιος παλαιότερα την εδώ (στη Χίο)   ΄΄τετρανδρία΄΄ που μας εκπροσωπεί, φάνηκε ότι λειτουργεί καλύτερα ως … ΄΄τριανδρία΄΄ ! Και τούτο διότι κάποιοι θέλουν διαρκώς είτε να μονοπωλούν το ενδιαφέρον είτε να μην συνεργάζονται (όταν αυτό δεν ταυτίζεται με το προσωπικό τους -πολιτικό- συμφέρον). Ας αρκεστούν, λοιπόν, στις μεμονωμένες, προσωπικές τους -μηνιαίες- ενημερώσεις, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια… Εμείς, πάντως, βλέπουμε ότι τα τελευταία αυτοδιοικητικά αποτελέσματα ήλθαν μια χαρά… Και για να μην αδικούμε κανέναν, οφείλουμε να πούμε ότι, ορισμένοι ασχολούνται περισσότερο με το νησί τώρα (που δεν διαθέτουν υψηλούς θώκους), παρά στο παρελθόν (που κατείχαν, αλλά εμφανίζονταν και ΄΄έκαναν κουμάντο΄΄ οι αντ΄ αυτών…). Είδατε που σας λέω πάντα ότι, όποιος θέλει να βοηθήσει βοηθάει, ανεξαρτήτως που βρίσκεται; Τελικά, καλύτερα πιο χαμηλά και με μεγάλη αμεσότητα στον πολίτη, παρά πιο ψηλά και με μεγάλη … αυλή…!

               *Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε Ευτυχείτε (κατά Άλκη Στέα) !-

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

12

image

image

Newsletter