twitter youtube google

 

ΣΧΟΛΙΑ

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 20:19
Εκτύπωση

12

*Κάποιοι βάζουν στόχους για εμάς, αλλά χωρίς εμάς … ! Δηλαδή ΄΄αμέτι μουχαμέτι΄΄ να υλοποιήσουν ότι εκείνοι θεωρούν σωστό ! Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προσπάθεια μετατροπής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (Ευαγγελιστρίας) σε <<πειραματικό>>σχολείο, τη στιγμή που ούτε η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, αλλά ούτε οι γονείς των παιδιών δέχονται κάτι τέτοιο; Και καλά κάνουν και δεν το δέχονται αφού καταργείται ο χαρακτήρας του ως <<σχολείου της γειτονιάς>> και θα πρέπει τα παιδιά που φοιτούν εκεί να διασκορπιστούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τους φίλους, συμμαθητές, και γείτονες; Κανείς δεν είπε όχι στην ίδρυση ενός πειραματικού σχολείου (αφού στην κοινωνία θα έχει προηγηθεί εκτενής ενημέρωση για τα όποια οφέλη ενδεχομένως έχει, με ποιο ΑΕΙ θα διασυνδεθεί και τι περισσότερο έχει να προσφέρει στον χώρο της εκπαίδευσης – κάτι που ευρέως δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα στη Χίο), αλλά όχι με την κατάργηση -ουσιαστικά- ενός σχολείου της γειτονιάς, μάλιστα από τα μεγαλύτερα σε μαθητικό δυναμικό στην πόλη. Από ότι πληροφορηθήκαμε θα επέλθει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στα 3/4 των μαθητών της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Το σκέφτηκαν καλά οι ιθύνοντες; Εάν θέλεις να προβείς σε μετατροπές-αλλαγές στα σχολεία μιας πόλης, είτε ιδρύεις ένα νέο σχολείο είτε το κάνεις σε μια σχολική μονάδα που συστεγάζεται με άλλες και έτσι τα παιδιά ούτε περιβάλλον θα αλλάξουν ούτε θα απομακρυνθούν από το σχολείο της γειτονιάς τους. Π.χ. ο ορισμός του 3ου Νηπιαγωγείου (πλησίον των σχολείων <<Βουνακίου>>) σε <<πειραματικό>>, έχει σαν συνέπεια εάν χρειαστεί να μετακινηθούν παιδιά προς άλλο, αυτό να είναι το 8ο Νηπιαγωγείο (με το οποίο συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο - το ένα στο ισόγειο και το άλλο στον όροφο) κι έτσι δεν θα επέλθει καμία διαταραχή ή ανωμαλία. Αλλά σε Δημοτικό Σχολείο αυτοτελές και ανεξάρτητο από άλλες σχολικές μονάδες δεν αποτολμάς κάτι τέτοιο. Έχοντας γνώση του θέματος από το παρελθόν και ξέροντας ότι για να προβεί το Υπουργείο Παιδείας σε οποιαδήποτε σχολική μεταβολή (ίδρυση σχολείου, δημιουργία νέων τμημάτων, αλλαγές, μετατροπές, κλπ) απαιτείται γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήθελα να ρωτήσω εάν το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει σχετική Απόφαση και τι ακριβώς αναφέρει. Επίσης, εάν προηγήθηκε διάλογος με τους φορείς εκπαιδευτικών και γονέων για το όλο ζήτημα.

 

               Κάποιοι, ενδεχομένως, δεν γνωρίζουν τι εστί περιοχή Ευαγγελιστρίας, συνεπώς ας είναι προετοιμασμένοι να γευθούν τα επίχειρα των -λανθασμένων- επιλογών τους στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Υπάρχουν παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν… Ανατρέξατε και ίδετε…, ακολούθως δε… γεύσασθε !

 

               *Μιας ο λόγος για τα θέματα παιδείας, θα ΄΄κρούσουμε΄΄ και πάλι το ΄΄καμπανάκι΄΄ της επαγρύπνησης, καθότι πέρασαν μήνες από τότε που σημειώσαμε για τις τρομακτικές καθυστερήσεις στην παράδοση των 7ου και 11ου Νηπιαγωγείων (περιοχή Αγίου Γεωργίου Ορφανού). Το γράψαμε και το ξαναγράφουμε: Εάν τα σχολεία στις 11 του Σεπτέμβρη (2023) δεν λειτουργήσουν εκεί, θα χρεωθεί ως αποτυχία η όλη καθυστέρηση, σε μια κρίσιμη περίοδο. Το έργο αυτό εκτελείται επί 4 χρόνια και πλέον ! Έλεος …!

 

               *Προχθές ανέτρεξα στην ιστοσελίδα του Δήμου, για να στείλω κάποιο ηλεκτρονικό αίτημα και συνδέθηκα με τον υπερσύνδεσμο των καταστημάτων υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος. Επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (περί τα τέλη του 2017) δημιουργήσαμε -σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης- έναν υπερσύνδεσμο στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου κάθε πολίτης, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορούσε να δει στο νησί της Χίου ποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάνουν χρήση μουσικής, μέχρι ποια ώρα, εάν καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο, για πόσα τετραγωνικά μέτρα τους έχει δοθεί άδεια, με ποια άδεια λειτουργίας δραστηριοποιούνται, ποια η επωνυμία τους, το σημείο λειτουργίας τους στον χάρτη (google map), κλπ. Με λύπη μου μεγάλη διαπίστωσα ότι, η τελευταία ενημέρωση που έγινε ήταν τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή λίγο πριν παραδώσουμε τα ηνία στους επόμενους. Είναι κρίμα, η σελίδα αυτή έχει να ανανεωθεί 3,5 χρόνια, ενώ θα έπρεπε κάθε χρόνο να επικαιροποιείται μιας και η διάρκεια ισχύος των αδειών είναι ετήσια. Ας το δουν οι αρμόδιοι, είναι κρίμα να μην συνεχίζεται κάτι σωστό που οι προηγούμενοι κατέλιπαν, απαξιώνοντας το έργο τους !

 

               *Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στα χέρια μου δυο περίφημα βιβλία από τις εκδόσεις <<Άλφα Πί>>. 

 

               Το πρώτο φέρει τίτλο <<Η θυσία της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση – 1822 -2022, Μνήμη των Σφαγών της Χίου>> και έχει συγγραφέα την εξαίρετη Δρα Ιστορίας Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη. Περιλαμβάνει την ομότιτλη εισήγηση της συγγραφέως στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού <<Μιχάλης Παπαμαύρος>> και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και το Χορευτικό Συγκρότημα Βολισσού <<Ό Όμηρος>>, στις 31 Ιουλίου 2022, στο Σχολείο της Βολισσού, για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από τις Σφαγές της Χίου. Πρόκειται για μια καλαίσθητη και πολυτελή έκδοση 64 σελίδων με πλούσιο, έγχρωμο, φωτογραφικό υλικό.  Συγχαίρω θερμά τους συντελεστές της έκδοσης και ευχαριστώ τον Δ/ντη του Σχολείου κ. Σωτήριο Παραδείση, για την αγάπη και τον ζήλο που επιδεικνύουν γύρω από τα θέματα αυτά, ενεργώντας πάντοτε για την πολιτισμική ανάδειξη του τόπου τους.

 

               Το δεύτερο φέρει τίτλο <<Ανθρώπινες Διαδρομές>> και έχει συγγραφέα- παρουσιαστή τον γνωστό δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Φρεζούλη. Ο τόμος -4ος κατά σειρά- παρουσιάζει τις συνεντεύξεις (πορείες ζωής και αυτοβιογραφίες) επώνυμων και μη συμπολιτών μας, μέσα από την ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή του συγγραφέα. Αφορά 16 πρόσωπα της Χιακής κοινωνίας, από απεβίωσαν τα τελευταία έτη και ειδικότερα (κατά αλφαβητική σειρά) τους: Ειρήνη Αθηναίου- Πιπίδη, Γιάννη Βίο, Δημήτρη (Τζίμη) Ζαφείρη, Κωνσταντίνο Καλαμπόκα, Γιάννη Καράλη, Σταμάτη Καρατζά, Στέλιο Μαμαλή, Ηλία Μιχαλάκη, Γεώργιο Νικολούδη, Φώτη Παπαδόπουλο (Ιατρό), Κώστα Πλακωτάρη, Γιάννη Σαρέλη, Γιάννη Σιδεράτο, Γιάννη Σόδη, Μίμη Συρρή, Ηλία Ψαρρο. Αξίζει να προμηθευτείτε το βιβλίο και να ανακαλύψετε στοιχεία της ιστορίας και της κοινωνικής ζωής της Χίου των περασμένων δεκαετιών. Συγχαρητήρια στον κ. Δημήτρη Φρεζούλη για το νέο (4ο) βιβλίο των <<Ανθρώπινων Διαδρομών>>. Και στα επόμενα με το καλό !

 

*Πριν 15 περίπου χρόνια, έγινε στη Χίο μια δημοσκόπηση, για λογαριασμό κάποιας πολύ ισχυρής παράταξης, που συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές εκείνης της περιόδου.

 

Ε, η δημοσκόπηση έβλεπε ότι θα εκλεγεί αυτός ο συνδυασμός και με μεγάλη διαφορά.

 

Εγώ είχα απορήσει (αν και φέρελπις τότε νέος στα αυτοδιοικητικά) γιατί τα μηνύματα που λάμβανα ήταν εντελώς διαφορετικά, αλλά και από την άλλη η εταιρία ήταν πολύ σοβαρή, εξ Αθηνών και με πολύ γνωστά και σημαίνοντα πρόσωπα στην ηγεσία και διοργάνωση των δημοσκοπήσεων, πανελλαδικά.

 

Σας πληροφορώ ότι, η δημοσκόπηση έπεσε έξω εντελώς και έχασε τις εκλογές ο συνδυασμός που έλεγε ότι θα εκλεγεί.

 

Από εκεί και πέρα, όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς πιθανόν συμβαίνει με όλα τούτα τα ... "μαραφέτια"...

 

Αυτά όλα τα αναφέρω διότι ορισμένοι ΄΄θεοποιούν΄΄ τις δημοσκοπήσεις, ενώ ξέρουν ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και ενίοτε διαψεύδονται.

 

Τουλάχιστον ας φροντίσουν να μην εκτίθενται. Διότι όταν ένα ανερχόμενο κόμμα εσύ του δίνεις χαμηλότερο από την προηγούμενη φορά ποσοστό ή όταν δίνεις κατά 15 % μειωμένο τοπικά το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος (κι ενώ πανελλαδικά έχει μείωση της τάξεως του 30 %), μάλλον κάτι δεν πάει καλά στις προβλέψεις σου !

 

Για να μην πω και το άλλο, ότι δηλαδή όσοι φροντίζουν να εμπλέξουν άτομα της αυτοδιοίκησης στις προβλέψεις τους, θα ΄΄φάνε τα μούτρα τους΄΄. Προλαβαίνουν να μετανοήσουν … και ουτοπώς να σωθούν … !

 

            *Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί ! Χριστός Ανέστη ! Χαίρετε !-

 

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

12

image

image

Newsletter