twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 15:39
Εκτύπωση

12

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, στις 19.30, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος» και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ)  συνδιοργανώνουν την εκδήλωση:  «Η Μνήμη, η μνήμη, η μνήμη: Ενθυμήσεις και τραγούδια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμο Χίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις που έχουν δώσει σε μέλη τής ΟΠΙΧΙ απόγονοι προσφύγων από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, καθώς και τραγούδια με ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσαν οι: Μαρία Bούκουνα-Γεωργαλά (Νένητα), Στυλιανός Μακριάς (Βαρβάσι), Χρήστος Μιχαλιός (Καρδάμυλα), Μαργαρίτα Μπριλή (Βροντάδος), Αφροδίτη Τσαρδάκα (Καστέλο) με ιστορίες και βιώματα τόσο των προγόνων όσο και δικά τους.  

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Μιχαλιός και ο Θόδωρος Κατσιμάρης, απόγονοι, επίσης, Μικρασιατών προσφύγων, ενώ θα προβληθεί και βίντεο, σε καταγραφή του Δημήτρη Γιαννιώδη, στο οποίο τραγουδά η Αγγέλα Χρήστου από την Αιγνούσα, Τέλος, τα μέλη του νεανικού χορευτικού τμήματος του ομίλου «Λέων Αλλάτιος» θα προσθέσουν τη χορευτική νότα τους στην εκδήλωση.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η καθημερινότητα και οι συνθήκες διαβίωσης των Μικρασιατών προσφύγων στη Χίο αλλά και να ζωντανέψουν -έστω για λίγο- μνήμες προγόνων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις κοιτίδες τους. Έτσι, με οδηγό τη μνήμη, την πληροφορία, το τραγούδι και τον χορό θα αναλογιστούμε τα ίχνη που αφήνει η Ιστορία στο παρελθόν και το παρόν μας, κοινωνικό και πολιτιστικό.

 Κάποιοι/ες από τους/τις πληροφορητές/τριες θα είναι παρόντες/ούσες. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19.30 και θα ολοκληρωθεί στις 20.30. Θα ακολουθήσει συζήτηση, αν προκύψουν ερωτήσεις που, ενδεχομένως , θα θέσει το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

12

image

image

Newsletter