twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 16:26
Εκτύπωση

12

Με   την   παρούσα   σας   γνωστοποιούμε     την   οριστική   απόφασή   μας,   ότι   όλες   οι προγραμματισμένες  εορταστικές   συναυλίες   και   εκδηλώσεις   της   Φιλαρμονικής ακυρώνονται.

 Στην δύσκολη αυτή απόφαση έπαιξε ρόλο η απουσία οποιασδήποτε οικονομικής   στήριξης   εκ   μέρους   του   Δήμου,   της   Αρχής   στην   οποία   υπάγεται   η Φιλαρμονική,   που   ανακοίνωσε   την     διάθεση   του   ποσού   των     26.000€   για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αποκλείοντας τις συναυλίες της Φιλαρμονικής.

 Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρά τη δυναμική της, η Φιλαρμονική Δήμου Χίου έχει υποβαθμιστεί ως φορέας του Δήμου,  αδιαφορώντας κατ’ επέκταση για την πολιτιστική της προσφορά, την καλλιτεχνική παιδεία κ μόρφωση των 150 και πλέον μελών της, ενώ αντίθετα ιδιώτες τυγχάνουν την αμέριστη στήριξή του. Στις προεκλογικές   δηλώσεις   της   απερχόμενης   δημοτικής   αρχής,   αναφερόταν επανειλημμένα ότι είχε ενισχύσει  με   10.000€   τη   Φιλαρμονική   για   τις   καλοκαιρινές δράσεις της, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, παρά μόνο μία πενιχρή παροχή της τάξης των 3000€. 

Αποκορύφωμα της ανύπαρκτης οικονομικής στήριξης εκ μέρους του Δήμου αποτελεί η λύση της συνεργασίας με τους δύο  μουσικούς καθηγητές που μέχρι σήμερα είχε από το 2020, καθώς και η άρνηση καταβολής μέρους των δεδουλευμένων τους   προηγούμενων   ετών,   με   αφορμή   την   επικείμενη   κατάργηση   του   Νομικού Προσώπου του Δήμου.

Αυτή η αδιαφορία αλλά και η ανακολουθία στις υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής, οδήγησε στο γεγονός ότι, ενώ ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής ιδρύθηκε με σκοπό την υποστήριξη της Φιλαρμονικής,  έφτασε σήμερα στο σημείο της ολοκληρωτικής οικονομικής στήριξής της -γεγονός θλιβερό για ένα Δημοτικό φορέα- καλύπτοντας πλέον τις οικονομικές ανάγκες της. Έτσι, αναλαμβάνοντας να καλύψει εκκρεμούσες υποχρεώσεις   της   Φιλαρμονικής   προς   τρίτους,   παρά   τις   επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Δήμου για την  εκ μέρους του, εκπλήρωση αυτών, ο  Σύλλογος οδηγήθηκε   στην   επιλογή   να   απέχει   από   την   οργάνωση   των   φετινών χριστουγεννιάτικων συναυλιών καθώς δε μπορεί να σηκώσει εξ ολοκλήρου αυτό το οικονομικό βάρος.

 Άλλωστε, η υποβάθμιση της Φιλαρμονικής αποτυπώνεται εκτός από την ελλιπή έως ανύπαρκτη οικονομική αρωγή των δράσεων και εκδηλώσεων μας, στην   ανεπαρκή ανταπόκριση για επισκευές και αγορές μουσικών οργάνων, στην μηδαμινή κάλυψη λειτουργικών   δαπανών   όπως   καθαριότητα,   γραμματειακή   υποστήριξη,     αγορά αναλώσιμων, κλπ. 

Συγκεκριμένα αν επικεντρωθούμε στις πολιτιστικές   δράσεις   της   Φιλαρμονικής   επικρατεί   παρόμοια κατάσταση.  Όλα τα  έτη προβλεπόταν  κάποιο κονδύλι  πολλών  χιλιάδων ευρώ  για συναυλίες   και   εκδηλώσεις   του   Δήμου   που   όμως   δεν   συμπεριλάμβαναν   ποτέ συναυλίες   της  Φιλαρμονικής,  με  το  Δήμο,   ακολουθώντας  την  τακτική   του  «πινγκ πονγκ», να ρίχνει το μπαλάκι στο Νομικό Πρόσωπο και το Νομικό Πρόσωπο στο Δήμο   και   με   μία   μόνιμη   άρνηση   οικονομικής   στήριξης   λόγω   «οικονομικών δυσχερειών». Και παρά το γεγονός ότι η Αρχιμουσικός υπέβαλε έγκαιρα αιτήματα οικονομικού   προϋπολογισμού   για   δράσεις   και   εκδηλώσεις,   ουδέποτε     υπήρξε ανταπόκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χριστουγεννιάτικη συναυλία του 2022, για την οποία ενώ λάβαμε πενιχρή στήριξη της τελευταίας στιγμής, βρεθήκαμε στη θέση του απολογούμενου καθώς ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής, που σήκωσε το βάρος της εν λόγω εκδήλωσης,  οδηγήθηκε στη επιλογή της εθελοντικής συνεισφοράς για να ανταπεξέλθει στα έξοδα της απαιτητικής συναυλίας,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δήμου.

Δυστυχώς,   ο   Δήμος,   συνεχώς,   επαναπαύεται   στην   εθελοντική   προσφορά   του Συλλόγου   και   στην   αγάπη   που   έχουν   τα   μόνιμα   μέλη   της   φιλαρμονικής   και   οι καθηγητές   για   τη   δουλειά   τους,   εργαζόμενοι   πολύ   περισσότερο   από   αυτό   που αμείβονται και εκμεταλλευόμενος το φιλότιμο και το πάθος τους, αρνείται συνεχώς τη στήριξή του.

 Εκφράζουμε πλέον την αγανάκτηση μας, διότι η Φιλαρμονική είναι γεγονός ότι και με τη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής υποστηρικτικά, έχει όλες τις βάσεις και λειτουργεί ως μια   σωστά   δομημένη   μουσική   σχολή   μαθητείας   ανωτέρου   επιπέδου,   προσφέρει ποιοτικές   εκδηλώσεις,   σωστή   διέξοδο   για   τα   παιδιά,   ερεθίσματα   και   βιώματα μοναδικά για τα παιδιά και τους νέους, κάτι το οποίο προφανώς δε συμμερίζεται η Δημοτική αρχή ως προσφοράς της προς τους δημότες.

 Συνεπώς, μετά  λύπης  μας ανακοινώνουμε ότι η Φιλαρμονική Δήμου  Χίου  δεν θα πραγματοποιήσει  τις φετινές  προγραμματισμένες  χριστουγεννιάτικες συναυλίες  και εκδηλώσεις της, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχοσύνθεση των μικρών παιδιών που ανυπομονούσαν για τη συμμετοχή τους και προετοιμάζονται αρκετό καιρό γι’ αυτές, στερώντας   από   το   φιλόμουσο   κοινό   της   Χίου   μια   ακόμη   συναυλία   υψηλών προδιαγραφών και ποιοτικών ακουσμάτων, ενώ οι εμφανίσεις της στην αγορά για τα καθιερωμένα κάλαντα, θα περιοριστούν με τη συμμετοχή μόνο των μόνιμων υπαλλήλων της, επιστρέφοντας έτσι πίσω σε εποχές που υπολειτουργούσε ελλείψει καλλιτεχνικού δυναμικού.

 

 

Με τιμή 

Φιλαρμονική Δήμου Χίου & Το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής

12

image

image

Newsletter