twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023 14:25
Εκτύπωση

Πληροφορίες για τον τρόπο δράσης, την ηγεσία της βασικής ομάδας αλλά και των καθηκόντων των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος μέσα από την στήλη «Στίγμα» της εφημερίδας «Τα Νέα».

12

Στον μηχανισμό των διαδικτυακών «παράκεντρων», δηλαδή στα κομματικά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργούσαν την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα αναφέρεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος στη στήλη «Στίγμα» της εφημερίδας «Τα Νέα», σχετικά με τον τρόπο που δρούσαν, με την «εξόντωση» προσώπων και κυρίως δημοσιογράφων που ασκούσαν κριτική στη κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019.

Επικεφαλής όλου αυτού του κομματικού στρατού, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ήταν ένας δικηγόρος και ένας πολύ γνωστός ηθοποιός, οι οποίοι «ανήκαν και ανήκουν στους συνομιλητές» του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τα εν λόγω τρολ πληρώνονταν από μια κυπριακή εταιρεία, ενώ καθήκον τους, πέρα από τις δολοφονίες χαρακτήρα, ήταν και η εκθείαση του αρχηγού και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Οι αποκαλύψεις αυτές, έρχονται μετά τις καταγγελίες του πρώην Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη περί «υπόγειου μηχανισμού μαύρης προπαγάνδας» του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στο «Στίγμα»:

«Αυτό το απόστημα με τη στρατιά των κομματικών τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούσε για χρόνια δολοφονίες χαρακτήρων, ειδικά δημοσιογράφων, που δεν «συντάχθηκαν» με τις θελήσεις των κυβερνήσεων Τσίπρα, πρέπει να σπάσει. Και θα σπάσει! Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να συνεισφέρω σήμερα με μερικές πληροφορίες που ενδεχομένως να κάνουν ευκολότερη την έρευνα, ίσως και των Αρχών, γιατί αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο καλλιέργησε το μίσος, την τοξικότητα, τον λαϊκισμό και μερικά από τα πιο χαμηλά ανθρώπινα συναισθήματα. Μόνο και μόνο για να πληγούν και να σωπάσουν όσοι ασκούσαν κριτική στον αρχηγό, και εν δυνάμει εργοδότη τους, τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Επρόκειτο για μια μαζική, οργανωμένη και επίμονη απόπειρα φίμωσης λειτουργών του Τύπου, την οποία κάποιος κατηύθυνε και κάποιος χρηματοδοτούσε.

Εδώ είναι και το σημείο στο οποίο επιθυμώ να συνεισφέρω:

Τα τρολ αυτά πληρώνονταν (ή μπορεί και να πληρώνονται ακόμη, ποιος ξέρει….) από μια κυπριακή εταιρεία.

Τα περίφημα «υπόγεια», πλην βεβαίως εκείνων του Μεγάρου Μαξίμου, που λειτούργησαν την περίοδο 2015-2019, βρίσκονται σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στη Βουλή, και δεν είναι… υπόγεια, με την κλασική έννοια του όρου. Είναι κανονικά γραφεία, πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσω των οποίων γίνεται η «δουλειά».

Επικεφαλής όλου αυτού του «στρατού» ήταν, την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, ένας δικηγόρος και ένας γνωστός, πολύ γνωστός, ηθοποιός. Και οι δύο ανήκαν (και ανήκουν…) στους συνομιλητές του πρώην αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι αδιευκρίνιστο το πώς λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε μια μικρή ομάδα, αποτελούμενη από δημοσιογράφους προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ (και εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς το κόμμα), η οποία εντόπιζε από τα θέματα της επικαιρότητας, τηλεόραση και εφημερίδες, τα υποψήφια «θύματα».

Υστερα από κάποιου είδους σύσκεψη, αποφασιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα επετίθεντο εναντίον τους στο Διαδίκτυο. Κυρίως μέσω Twitter. Με ποια και τι είδους επιχειρήματα, σε σχέση πάντα με τη γενικότερη παρουσία τους στον δημόσιο βίο. Κυρίως το τι μπορεί να τους προσάψει κανείς από το παρελθόν κ.λπ. Ο στόχος ήταν να απαξιωθούν εντελώς και να ακυρωθεί στην πράξη η όποια κριτική ασκούσαν στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και βεβαίως να τους απειλήσουν, να τους τρομοκρατήσουν, να τους εκβιάσουν, ώστε να σκεφτούν πολύ την επόμενη φορά που θα θελήσουν να ασκήσουν κριτική είτε προσωπικά στον πρωθυπουργό Τσίπρα είτε σε στελέχη της κυβέρνησής του.

Η συμβολή του ηθοποιού, που θεωρείται και… χιουμορίστας, στη λειτουργία του μηχανισμού ήταν σημαντική και για έναν πρόσθετο λόγο: προέκρινε τις ατάκες που χρησιμοποιούνταν κατά των θυμάτων που επιλέγονταν. Επίσης θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από μερικά από τα πιο εμβληματικά hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο δικηγόρος εθεωρείτο ως ο άνθρωπος που έφερνε τη «γραμμή» και είχε τη διοικητική ευθύνη της λειτουργίας του μηχανισμού.

Ο μηχανισμός λειτουργούσε μέχρι αργά το βράδυ, εκτός και αν υπήρχε «θέμα αιχμής», οπότε η λειτουργία του μπορούσε να παραταθεί και μετά τα μεσάνυχτα.

Ο μηχανισμός, εκτός από το έργο της εξόντωσης των αντιπάλων του καθεστώτος, είχε καθήκοντα και εκθείασης του αρχηγού ή αποφάσεων της κυβέρνησης, ώστε να φτιάχνεται κάθε φορά «κλίμα» στο Διαδίκτυο. Στις δραστηριότητές του ήταν επίσης να χακάρει λογαριασμούς αντιπάλων, να τους «ρίχνει», να τους μπλοκάρει ή ακόμη και να εντοπίζει ποιος στην πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από κάποιον λογαριασμό στο Twitter. Το έργο αυτό, το τελευταίο, το είχε αναλάβει μια μικρή ομάδα επαγγελματιών χάκερ, που λειτουργούσε ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους που ήλεγχε ο δικηγόρος που προανέφερα.

Αυτά είναι όσα κατάφερα να μάθω. Ενημερώνω ότι θα συνεχίσω να το ψάχνω το θέμα. Και ελπίζω ότι προσεχώς θα έχουμε περισσότερα να πούμε…»

 

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

12

image

image

Newsletter