twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 17:20
Εκτύπωση

12Με το διυπουργικό νομοσχέδιο που εισάγεται την ερχόμενη Δευτέρα στην αρμοδια διαρκή επιτροπή ολοκληρώνει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της για την ψήφιση τριών νόμων στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το νομοθέτημα θα περιέχει ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και την «κυβερνησιμοτητα των δήμων».

 

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί με την διαδικασία του επείγοντος και τιτλοφορείται:΅«Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού». Στόχος της κυβέρνησης ειναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Άσυλο

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα ρύθμιση για το άσυλο και συνολικά τα ΑΕΙ, αναφέρει και θα προβλέπει τα εξης:

  • Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  • Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  • Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

 

Αυτοδιοίκηση

Αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση σημειώνεται πως στόχος είναι «να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%».

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, για το ζήτημα των δήμων το νομοσχέδιο « δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συμπράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα λειτουργεί ως ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης για να καταστεί εφικτή η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές». Προβλέπεται επίσης πως «η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης».

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες για να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%».

 

Αντιπαραθέσεις

Το εν λόγω νομοθέτημα αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στην Βουλή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου υπήρξαν ενστάσεις για την διαδικασία από την αντιπολίτευση, με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει ότι δεν ακολουθούνται κανόνες καλής νομοθέτησης. Υποστήριξε ότι «νομοσχέδια προωθούνται με τέτοιες διαδικασίες, για λόγους δημόσιας εικόνας της κυβέρνησης»

12

image

image

Newsletter