twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018 15:57
Εκτύπωση

imageΕρώτηση προς τον Υπ. Εσωτερικών και τον Υπ. Μετααστευτικής πολιτικής για το σοβαρό ζήτημα της σίτισης των λαθρομεταναστών στη Χίο κατέθεσε η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Ι. Λαγός

 

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Λαγός:

ΘΕΜΑ: «Οσμή σκανδάλου εκατομμυρίων με την ανάθεση έργου σίτισης μεταναστών στη Χίο»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής εφημερίδας ChiosPress.gr, μεγάλες δουλειές έχουν στηθεί με την ανάθεση έργου σίτισης των λαθρομεταναστών στη Χίο, δεδομένου ότι εμπλέκονται επιχειρηματικά πρόσωπα που επειδή κατέχουν δημόσιο αξίωμα, δύνανται να επηρεάσουν τη λήψη σχετικών αποφάσεων από το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο. Έτσι, πολλές φορές η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη έχει λάβει αποφάσεις, εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, αρκετές από τις οποίες ήταν ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δημιουργία μεγαλύτερου κέντρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) και ο διπλασιασμός της χωρητικότητας του hotspot στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να διατηρείται ο αριθμός των λαθρομεταναστών σε υψηλά επίπεδα στο νησί.

 

Το ζήτημα που εγείρεται εν προκειμένω αφορά τις εταιρείες που συμμετέχουν και επιλέγονται στον διαγωνισμό σίτισης ώστε να επιτευχθεί η πλέον συμφέρουσα προσφερόμενη τιμή. Οι συνθήκες που έχουν επιβληθεί λειτουργούν προς όφελος των εταιρειών εκείνων που είχαν ήδη εμπλακεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο από την αρχή της κρίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν απαγορευτικά στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη μικρή χρονική διάρκεια σύμβασης. Έτσι, οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει ουσιαστικά κατ’ αποκλειστικότητα το έργο είναι η ΠΟΤ&ΠΑΝ ΦΟΥΝΤΣΕΡΒΙΣ Α.Ε. και η SALAS INTER. GROUP ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.Ε., οι οποίες το 2018 συνενώθηκαν, παρά τις προηγούμενες εκατέρωθεν ενστάσεις. Ο μεν ένας εκπρόσωπος της ΠΟΤ&ΠΑΝ ΦΟΥΝΤΣΕΡΒΙΣ Α.Ε. είναι διορισμένος πρόεδρος από τον Δήμαρχο στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Χίου και ο εκπρόσωπος της έτερης εταιρείας είναι περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης στην Περιφέρεια. Συνεπώς, τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, μη τήρησης των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού και διαφάνειας στις διαδικασίες περί ανάθεσης.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού με την παράλληλη προστασία το δημοσίου συμφέροντος;
  2. Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα έχει μετατραπεί σε πηγή πλουτισμού προωθώντας αποφάσεις που έρχονται σε σύγκρουση με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών;
  3. Υφίσταται ζήτημα ασυμβιβάστου μεταξύ των θέσεων που κατέχουν οι εν λόγω εκπρόσωποι των εταιρειών και των καθηκόντων που εκτελούν στον Δήμο και την Περιφέρεια αντίστοιχα, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων όπως ισχύει σήμερα;

12

image

image

Newsletter