twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 18:38
Εκτύπωση

imageΤην παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

Μέχρι το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, το μοντέλο κοινωνικής πολιτικής που υπήρχε καθοριζόταν από το τρίπτυχο γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις και διαπλοκή.

Η χώρα μας διέθετε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του προϋπολογισμού για την κοινωνική προστασία από όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης και πριν από την κρίση. Ό προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική πρόνοια το 2015 ήταν  μόνο 750 εκατ. Ευρώ.

Υπήρχε η αντίληψη ότι η πρόνοια είναι για τους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους ,οι όποιοι δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας όπως θεωρεί η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και ιδεολογία και γι αυτό το λόγο δίνονταν  όσο το δυνατόν λιγότερα κονδύλια.

Τα επιδόματα δίδονταν χωρίς στόχευση και σχεδιασμό .Υποκριτικά και μικροπολιτικά φωνασκεί η ΝΔ για τα επιδόματα που κόπηκαν δήθεν. Αυτοπροβάλλονται ως φιλεύσπλαχνοι και ότι νοιάζονται για την υπογεννητικότητα  και την στήριξη  της πολύτεκνης οικογένειας.

Αυτό που έκαναν και το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά ήταν και είναι η  εκλογική πελατεία. Όταν η ΝΔ και  ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα μειώσει τη φορολογία, εννοεί ότι θα μειώσει το κοινωνικό κράτος και ξέρουμε ότι θα το κάνει γιατί ως Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά είχε δείξει μέχρι που μπορεί να φθάσει και καλό είναι να μην το ξεχνά ο κόσμος.

Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι τα κονδύλια που διοχετεύονται στην πρόνοια είναι μια παραγωγική επένδυση και κάθε ευρώ που δίνεται για κοινωνική αλληλεγγύη έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, όπως έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ο προϋπολογισμός του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας αυξήθηκε κατά 315.000, και το 2018 φτάνει περίπου τα 1.830.000.000€.

Δημιουργήσαμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης με τη δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Πανελλαδικά οι δικαιούχοι είναι περίπου 600.000.Το πρόγραμμα είναι δυναμικό και οι πολίτες έχουν δυνατότητα ένταξης εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Το σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε 2 πυλώνες και είναι πλήρως ψηφιοποιημένο.

Ο πρώτος πυλώνας είναι τα Κέντρα Κοινότητας. Εκεί ο πολίτης με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, πληροφορείται για τα επιδόματα, τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην περιοχή του. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στην περιφέρεια και το Υπουργείο. Το ενιαίο ολοκληρωμένο γεωπληροφοριακό σύστημα αποτελείται από 3 ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελουμένων, κοινωνικών φορέων, προγραμμάτων. Στόχος είναι να κοπεί ο δεσμός των πελατειακών σχέσεων και να μην υπάρχει ο διαμεσολαβητής.

Στην Χίο λειτουργεί σήμερα 1 Κέντρο Κοινότητας με επτά εργαζόμενους.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ που δίνει όλα τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης.  Δεν υπάρχουν πια εκατοντάδες διαφορετικές πηγές που δίνουν τα προνοιακά επιδόματα. Θα τα δίνει όλα ο ΟΠΕΚΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαθέτει. Τα επιδόματα θα δίνονται με διαφανείς διαδικασίες.

Δεν θα υπάρξει στο εξής παροχή “κάτω από το τραπέζι”. Όλα στο φως. 

Το 2018 ιδρύονται 400 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για 10.000 επιπλέον δωρεάν θέσεις παιδιών. Έχει ήδη εξαγγελθεί πρόγραμμα επιδότησης ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, από εθνικούς πόρους, που θα αποτελέσει τη γέφυρα για το 2018-2019, έτσι ώστε το 2019 να ιδρυθούν επιπλέον 1800 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η επιχορήγηση θα δοθεί σε όλους τους Δήμους για ανακαίνιση, αναμόρφωση, εξοπλισμό υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων. Η υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργήσει 2.562 νέες θέσεις εργασίας.

Στην Χίο από αυτό το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 2 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και θα ανακαινισθούν-αναμορφωθούν οι υπάρχοντες.Αποδεικνύεται ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα για χάσιμο θέσεων εργασίας είναι παντελώς αβάσιμες γιατί θα δημιουργηθούν νέες όπως και επιπλέον θέσεις βρεφών που υπάρχει ζήτηση.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου οραματιζόμαστε ένα  κοινωνικό κράτος στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας και  ξέρουμε  ότι θέλει υπομονή και πείσμα για να αλλάξουν λάθος νοοτροπίες που καλλιεργήθηκαν σκόπιμα από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που χρεοκόπησαν την χώρα .

 

12

image

image

Newsletter