twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017 21:29
Εκτύπωση

imageΟμιλία του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότη Μηταράκη στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος για τη θεματική ενότητα: «Οικονομία: Από τη μιζέρια στις νέες δουλειές»

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Σύνεδροι, η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι χρέος μας λοιπόν τώρα να προτείνουμε λύσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειαζόμαστε πρόγραμμα που να είναι εφικτό, αλλά να δίνει όραμα και ελπίδα. Χρειαζόμαστε στελέχη, αντάξια της νέας εποχής και των νέων αναγκών. Να έχουμε την τόλμη να αγνοήσουμε το πολιτικό κόστος και να εφαρμόσουμε πλέον εμείς, μόνοι μας, τις μεταρρυθμίσεις για το μέλλον μας – χωρίς έξωθεν πιέσεις. Να κάνουμε πράξη αυτό που έχει προτάξει ως πρώτη μας προτεραιότητα ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης. Τη νέα γενιά.

Με το βλέμμα και τη σκέψη στη Νέα Γενιά, συζητήσαμε στο 3ο Προσυνέδριο στα Ιωάννινα, 15 σημεία για το ασφαλιστικό: Με στόχο να είναι βιώσιμο, κοινωνικά φιλελεύθερο, εφικτό, εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου.

Μιλήσαμε για μείωση του ασφαλιστικού βάρους. Να μειωθούν οι εισφορές και το πλαφόν, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για επενδύσεις, κατανάλωση, αποταμίευση. Για μια βασική εθνική σύνταξη, από τον Προϋπολογισμό, με κάλυψη και ειδικών ομάδων, όπως οι χήρες. Για μια κύρια σύνταξη, με κατεξοχήν ανταποδοτικά χαρακτηριστικά που κάθε ασφαλισμένος θα έχει εικόνα διαχρονικά τι έχει καταβάλει. Για βελτίωση της σχέσης εισφορών και συντάξεων προς το δικαιότερο και ανταποδοτικότερο. Με υπολογισμό του συνταξιοδοτικού δικαιώματος βάσει εισφορών και ρήτρα ανάπτυξης. Για εκκαθάριση των εισφορών βάσει των πραγματικών εισοδημάτων του ιδίου έτους. Για ένα Κράτος που πληρώνει τις εργοδοτικές του εισφορές.

Μιλήσαμε για μια εκ βάθρων αναθεώρηση της επικουρικής σύνταξης. Που θα είναι ανοιχτή σε όλους. Με κεφαλαιοποίηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων. Και ενοποίηση των σημερινών εισφορών για επικουρική και εφάπαξ. Με τους νέους ασφαλισμένους να έχουν δικαίωμα να επιλέξουν: ασφαλιστικό φορέα μεταξύ δημοσίου, επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικής ασφάλισης. Επενδυτική στρατηγική. Ηλικία λήψης της επικουρικής. Και το μείγμα εφάπαξ και μηνιαίου εισοδήματος. Με κίνητρα – φοροαπαλλαγές σε εργαζόμενους και εργοδότες. Τέλος συζητήσαμε για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στο νέο σύστημα, με το ελάχιστο δυνατό κόστος και χωρίς αλλαγή στις σημερινές επικουρικές.

Αύριο οι Σύνεδροι καλούμαστε να ψηφίσουμε για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση επιβεβλημένη σε μεγάλο βαθμό από το δημογραφικό. Θα ψηφίσουμε για το δικαίωμα των νέων ασφαλισμένων να κεφαλαιοποιήσουν τις εισφορές τους και να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού παρόχου ασφαλιστικής κάλυψης. Για ελεύθερη επιλογή και στο συνταξιοδοτικό, και στην υγεία…

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, θέλω να αναφερθώ σε δύο ειδικά θέματα. Πρώτα στη στήριξη της νησιωτικότητας. Γιατί είναι εθνικός στόχος να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τους πληθυσμούς στα νησιά της παραμεθορίου. Όλοι ξέρουμε ότι η Κυβέρνηση σήμερα καπηλεύεται τη νησιωτικότητα για επικοινωνιακούς λόγους – χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόθεση να ενεργήσει. Όμως, με μια ανεύθυνη πολιτική στο μεταναστευτικό, έκανε τα νησιά αποθήκες ψυχών και εξάντλησε τις τοπικές κοινωνίες. Για εμάς τους Χιώτες, είναι άμεση προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Νέα Δημοκρατία έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον της να ακούσει, να συζητήσει τα προβλήματα και να αναζητήσει λύσεις, διοργανώνοντας στη Χίο την Προσυνεδριακή Ημερίδα για το μεταναστευτικό. Μια εκδήλωση που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που η Χίος τη φιλοξένησε, πάντοτε παρούσα στους αγώνες της Παράταξής μας.

Ο νησιωτικός Φ.Π.Α. καταργείται με αποκλειστική ευθύνη και υπογραφή του κ. Τσίπρα. Δεν τον περιέλαβε ούτε στα «αντίμετρα», ούτε στο «κοινωνικό μέρισμα», ούτε πρότεινε άλλα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά. Και ούτε δέχτηκε την τροπολογία που καταθέσαμε οι νησιώτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για ετήσια παράταση του μέτρου.

Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Β. Αιγαίου βρίσκεται στα σπάργανα. Η νησιωτικότητα στηρίζεται με συγκεκριμένες προτάσεις. Από 1.1.2018 τα Ψαρά, και άλλα ακριτικά νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τραπεζικές υπηρεσίες, πέραν ενός Α.Τ.Μ. που συχνά δε λειτουργεί. Πρότεινα να ψηφιστεί η υποχρεωτική, καθολική τραπεζική κάλυψη όλων των νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Για να στηριχτούν οι κάτοικοι και η οικονομική δραστηριότητα.

Γενικότερα όμως θα πρέπει να κατατεθεί ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που θα διευκολύνει και θα στηρίζει τα πολύ μικρά νησιά με συγκεκριμένες δράσεις όπως η παραπάνω. Και πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ελληνικότητα της ναυτιλίας μας. Να ενισχύσουμε τις σχολές ναυτικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας – με τη βοήθεια και των πλοιοκτητών και συνέργειες με τα Πανεπιστήμια. Να θωρακίσουμε το ελληνικό νομικό πλαίσιο για τη φορολόγηση της ναυτιλίας, στηρίζοντας έτσι την ανταγωνιστικότητά της. Να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες και φυσικά να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα που θα στηρίζει τις επενδύσεις στη ναυτιλία μας.

Φίλες και Φίλοι, η Ελλάδα και μπορεί και πρέπει να έχει το μέλλον που της αξίζει. Η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ.

 

12

image

image

Newsletter