twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 20:07
Εκτύπωση

imageΗ κα Καλογήρου συνεχίζοντας την αλαζονική της τακτική να αγνοεί τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ότι και αν εισηγούνται, πέτυχε το ακατόρθωτο: να μην υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα για ένα σημαντικό θέμα για τα ελληνικά νησιά όπως είναι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο οποίο συμφωνούν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έχει φανεί από τον Δεκέμβριο του 2014 που πρωτοτέθηκε το θέμα. Αντίθετα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το κείμενο της παράταξης της.

 

Αν και αυτό είχε διαφανεί από τη συζήτηση πριν ένα μήνα που είχε καταθέσει το ίδιο κείμενο και για το οποίο υπήρξαν και τότε διαφωνίες όχι επί της ουσίας αλλά επί συγκεκριμένων διατυπώσεων, η κα Καλογήρου δεν φρόντισε να έρθει σε επικοινωνία με τις άλλες παρατάξεις ώστε να αμβλυνθούν οι διαφορές αυτές. Πιο συγκεκριμένα οι «διαφορές» αφορούσαν από τη μια πλευρά στο να μην περιοριστεί το αίτημα για μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Β.Αιγαίου αλλά να αφορά όλο τον νησιωτικό χώρο ώστε να υπάρχει ευρύτερο μέτωπο και από την άλλη πλευρά να μην συνδεθεί με το προσφυγικό αφού οι μειωμένοι συντελεστές δεν αποτελούν αντιστάθμισμα στο προσφυγικό, αλλά στις συνέπειες της νησιωτικότητας.

 

Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχοντας προβλέψει αυτή την εξέλιξη είχε καταθέσει μαζί με την εκπρόσωπο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ κα Αργυρούδη σχέδιο ανοιχτής επιστολής προς τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς με επιχειρηματολογία για ποιο λόγο έπρεπε να υπάρξει αναστολή του μέτρου έστω μόνο στα 36 νησιά του ν 4446/2016 σ’αυτή τη φάση και επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά της χώρας με τη πρώτη ευκαιρία ως ένα από τα μέτρα μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής (ioannispilanis.blogspot.gr/2017/10). Η επιστολή αυτή αγνοήθηκε από την κα Καλογήρου.

 

Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις που υπάρχουν στο ποιοι ήταν οι μεγάλοι ωφελημένοι από τους μειωμένους συντελεστές και γιατί η εφαρμογή του μέτρου αυτού από το 2000 δεν είχε ουσιαστικά κανέναν αναπτυξιακό αντίκτυπο στις οικονομίες των νησιών του Β.Αιγαίου, δεν υπήρξε ούτε μία διαφωνία στο γεγονός ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν ένα μικρό αντιστάθμισμα στο πρόσθετο κόστος κάτω από το οποίο λειτουργούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το κράτος στα νησιά αφού για τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες οφείλουν να δαπανούν περισσότερα από τους αντίστοιχους φορείς στην ηπειρωτική χώρα.

 

Όμως η κα Καλογήρου εγκλωβισμένη «στη στρατηγική της αυτοδυναμίας» φαίνεται να αγνοεί ότι η επιτυχία ειδικά στην αυτοδιοίκηση είναι η επίτευξη συστράτευσης όσο περισσότερων δυνάμεων προς ένα κοινό στόχο. Και για όλους όσους συμμετέχουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κοινός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των νησιωτών μέσα από μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία.

 

 

 

Γράφει: Γ. Σπιλάνης

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ

 

12

image

image

Newsletter