twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 16:18
Εκτύπωση

12

Τις δομές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Τσαούση, τον Περιφερειακό Συντονιστή Βορείου Αιγαίου Νικήτα Κάλφα και τον Γραμματέα Τ.Ο. Χίου Νίκο Μαρτάκη.

 

 

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ., όπου φιλοξενούνται 960 άτομα, κυρίως οικογένειες αλλά και 66 ασυνόδευτα ανήλικα, η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε τόσο στις διοικητικές εγκαταστάσεις όσο και στους χώρους διαμονής από το στέλεχος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάρκο Φουρναράκη. Στο κέντρο βρίσκεται σε μόνιμη βάση 60μελής αστυνομική καθώς και 12μελής στρατιωτική δύναμη, φροντίζοντας οι μεν για την τήρηση της τάξης και οι δε για το συσσίτιο, τη συντήρηση των υποδομών αλλά και την ιατρική περίθαλψη, μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εντός της δομής λειτουργεί μάλιστα αυτοτελές κλιμάκιο ασύλου.

 

 

Στον καταυλισμό της Σούδας, ο οποίος λειτουργεί με τη σύμπραξη Δήμου Χίου - Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 1060 άτομα, κυρίως Σύροι, οικογένειες αλλά και μεμονωμένοι. Ο συντονιστής της δομής και εκπρόσωπος του Δήμου Παντελής Μαθιούδης συνόδευσε τα στελέχη του Ποταμιού στην περιήγηση στο χώρο του camp, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο της Χίου και μπροστά από την παραλία της Σούδας. Πολύ κοντά σταθμεύουν σε 24ωρη βάση δύο διμοιρίες δυνάμεων της Αστυνομίας, λόγω των συχνών επεισοδίων που σημειώνονται.

 

 

Σημειωτέον ότι τόσο η ΒΙ.ΑΛ. όσο και η Σούδα είναι αριθμητικά υπερπλήρεις. Επίσης, σε αμφότερες τις δομές γίνεται προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, δεδομένης της μηδενικής συμμετοχής τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για την παρακολούθηση μαθημάτων στα λεγόμενα ειδικά τμήματα των σχολείων.

 

 

Μετά την επίσκεψη στη Σούδα, ο επικεφαλής του κλιμακίου Γιώργος Τσαούσης δήλωσε, μεταξύ άλλων, στα τοπικά ΜΜΕ:

 

«Ήδη από τον Απρίλιο του 2015, διά στόματος Στ. Θεοδωράκη επισημάναμε τον κίνδυνο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Ένα χρόνο αργότερα από τη Σάμο είπαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αναδιανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σήμερα από τη Χίο, ένα νησί που έχει μετατραπεί σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης λέμε ξεκάθαρα: κανένα κέντρο κράτησης ή φιλοξενίας να μη λειτουργήσει στο νησί. Πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα για ολιγόωρη ή ολιγοήμερη διαμονή μεταναστών και προσφύγων που μετά την ταυτοποίηση και την καταγραφή τους να αναχωρούν για την ενδοχώρα».

 

Τέλος, τα στελέχη του Ποταμιού συναντήθηκαν στην πόλη της Χίου με μέλη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, ακούγοντας τις απόψεις τους για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, αναπτύσσοντας παράλληλα τις θέσεις του κινήματος.

 

 

12

image

image

Newsletter