twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017 16:24
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΤην παρακάτω επιστολή απέστειλε στον Υπ. κ. Μουζαλά αναφορικά με την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Χίος λόγω των προσφύγων που επιδίδονται συνεχώς σε έκνομες ενέργειες.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Το  Επιμελητήριο Χίου ανταποκρινόμενο στον –εκ της Πολιτείας εκπορευόμενο- θεσμικό του ρόλο, σας μεταφέρει για μία ακόμη φορά την   έντονη αγωνία αλλά και αγανάκτηση τόσο του επιχειρηματικού ιστού όσο και του απλού δημότη του νησιού για την συνεχιζόμενη ιδιότυπη ομηρεία στην οποία έχετε καταδικάσει τη Χίο μη λαμβάνοντας επαρκή μέτρα για τη διαχείριση του προσφυγικού. Επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ικανός χρόνος από τις εξαγγελίες σας αναφορικά με την αποσυμφόρηση του νησιού, το κλείσιμο της Σούδας και την ανάληψη  μέτρων που θα ανακούφιζαν το νησί μας, η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη με καθημερινά πλέον περιστατικά βίας, αύξηση εγκληματικότητας, ενώ οι Χιώτες βλέπουμε με αγωνία ως απόρροια όλων των παραπάνω, τις επιχειρήσεις μας να καταστρέφονται και τους όποιους δυνητικούς επενδυτές να αποχωρούν από το νησί ματαιώνοντας κάθε επενδυτικό σχέδιο.

 Κε Υπουργέ,

Δεν θα σας επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το μέλλον των παιδιών μας, καθώς οι συνέπειες της ελλιπούς διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης θα είναι και πολυετείς αλλά  και πολυδιάστατες. Η ολιγωρία σας έχει δυναμιτίσει επικίνδυνα την κοινωνική ειρήνη στο νησί μας και ευθύνεται κύρια για την ενίσχυση ακραίων στοιχείων, πρωτόγνωρων για τη Χίο. Η ανευθυνότητα με την οποία έχει αντιμετωπισθεί έως σήμερα το προσφυγικό ζήτημα -κυρίως όσον αφορά την εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου- φοβούμαστε ότι θα γίνει , κάτι που απευχόμαστε,  αιτία μεγαλύτερων δεινών για τους νησιώτες.

Σας καλούμε για μία ακόμη φορά να ακούσετε με προσοχή την κραυγή αγωνίας μας αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες για: • την αποσυμφόρηση της Χίου • την επίσπευση διαδικασίας εξέτασης ασύλου • την άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που λειτουργούν εδώ και καιρό στα όρια αντοχής τους • ενίσχυση των Υγειονομικών υπηρεσιών καθώς ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων-μεταναστών δεν είναι διαχειρίσιμος από τις υπάρχουσες δομές . • θέσπιση άμεσων μέτρων υποστήριξης των περιοχών υποδοχής προσφύγων . Τα νησιά «πληρώνουν» βαρύ τίμημα τόσο σε άμεσο κόστος όσο και σε «κόστος ευκαιρίας» καθώς η ενασχόληση με το προσφυγικό δημιουργεί προσκόμματα στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό.
Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι στην περίπτωση που επιμείνετε στην απόφαση να φορτώσετε με νέα βάρη το  νησί μας σχεδιάζοντας νέες δομές για το προσφυγικό θα μας βρείτε απέναντί σας .

 

 

Ο κυβερνητιός βουλευτής, Α. Μιχαηλίδης απάντησε στο Επιμελητήριο με την παρακάτω επιστολή:

 

Σχετικά με την επιστολή προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα την οποία μου κοινοποιήσατε, θέλω να σας επισημάνω τα εξής:

 

Πρώτον, οφείλετε αρχικά να αναρωτηθείτε για ποιους λόγους ακυρώθηκε η διαδικασία κατασκευής κέντρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ το Σεπτέμβριο του 2016, τη στιγμή μάλιστα που είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά κονδύλια (3 εκ.).

 

Δεύτερον, να σκεφτείτε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την ακύρωση της ανακατασκευής του κλειστού κέντρου κράτησης στο Μερσυνίδι, το οποίο θα φιλοξενούσε περιορισμένο αριθμό κρατουμένων και θα επέτρεπε τον περιορισμό των παραβατικών ατόμων και την επαναπροώθηση κάποιων άλλων που δεν δικαιούνται άσυλο.

 

Τρίτον, σας καλούμε να ενημερωθείτε πως έχουν διαχειριστεί άλλα νησιά (Κως, Λέσβος) τα ζητήματα αυτά, νησιά τα οποία πρωτοστάτησαν στις αντιδράσεις για την κατασκευή κλειστών κέντρων και κέντρων φιλοξενίας και γιατί σήμερα αυτά τα νησιά έχουν αποκαταστήσει την ομαλότητα στη διαχείριση των ζητημάτων αυτών.

 

Η κυβέρνηση έχει λάβει οριστική και αμετάκλητη την απόφαση για την άμεση κατασκευή κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου σε σημείο το οποίο θα υποδείξει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την ασφαλή διαχείρισή του.

 

Η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ και την κατάργηση της αθλιότητας που λέγεται Σούδα.

 

Τέλος, σας επισημαίνω για μία ακόμα φορά ότι εμπρηστικές, ισοπεδωτικές επιθέσεις που στοχοποιούν πρόσωπα είναι τελείως επιβλαβείς και δυναμιτίζουν οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής επίλυσης ζητημάτων σοβαρών όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο νησί μας.

 

 

Ανδρέας Μιχαηλίδης Βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ

 

12

image

image

Newsletter