twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 16:46
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΟμιλία Ν. Μηταράκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017».

Δείτε το video εδώ >> https://youtu.be/e3I8tGgDN8k

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση, για να μην καταλάβει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα τον βαρύ πέλεκυ που έρχεται στο εισόδημά του λόγω αύξησης φόρων, αύξησης εισφορών και περικοπών συντάξεων, φέρνει σήμερα έναν εξωραϊσμένο Προϋπολογισμό, γνωρίζοντας, κύριοι Υπουργοί, ότι υπάρχει ήδη θεσμοθετημένος ο «κόφτης», ο οποίος θα λειτουργήσει αυτόματα σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας.

Είναι ένας προϋπολογισμός που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες και ανέφικτες μακροοικονομικές προβλέψεις, με πρώτη την αναμενόμενη ανάπτυξη 2,7% για το 2017. Και δεν την αμφισβητούμε μόνο εμείς. Την αμφισβητεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το λένε ακαδημαϊκοί παράγοντες της αγοράς.

Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1,3%. Δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για τρύπα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και κατά συνέπεια μισό δισεκατομμύριο τρύπα στα φορολογικά έσοδα, διότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη στηρίζεται κατ’ αρχήν σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όμως, το περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο θα είμαστε το 2017 δεν το δικαιολογεί. Όπως το περιβάλλον δεν δικαιολογεί και την προβλεπόμενη αύξηση των επενδύσεων κατά 9%.

Πώς θα γίνει αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Με τις επιχειρήσεις να αποδίδουν πλέον στο δημόσιο τα 2/3 των κερδών τους, με εταιρείες που φεύγουν, με τον ανύπαρκτο αναπτυξιακό νόμο, με τις αποκρατικοποιήσεις να μην προχωρούν, όπως για παράδειγμα την αποτυχημένη αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, που στέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο την αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου 400 εκατομμυρίων ευρώ και ενός επενδυτικού προγράμματος 2,5 δισεκατομμυρίων;

Θα γίνει με τις επενδύσεις 8 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό να καθυστερούν, αρχικά λόγω της ιδεοληψίας σας να μην φέρετε για δώδεκα μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής τη συμφωνία για κύρωση και τώρα λόγω της αδυναμίας του γραφείου του Ελληνικού να προχωρήσει στην αδειοδοτική διαδικασία; Έχω καταθέσει και μία σχετική ερώτηση γι’ αυτό.

Όπως το έχω επισημάνει σχεδόν σε όλες μου τις ομιλίες στην Ολομέλεια, στηρίζεστε ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε επενδύσεις της περιόδου 2012-2014, συνολικού ύψους 37,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με το ΚΕΠΕ και δεν φέρνετε καμία καινούρια επένδυση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.

Και βέβαια, αυτό που ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες είναι τα πανηγύρια για το χρέος. Να θυμίσω βέβαια ότι είχατε υποσχεθεί κούρεμα στον ελληνικό λαό. Τι φέρατε τελικά; Βραχυπρόθεσμα μέτρα! Στην πράξη, γνωρίζουμε όλοι, ειδικά όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά, ότι κούρεμα χρέους έγινε μόνο το 2012, αρχικά της τάξεως των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το περίφημο PSI, που πλέον στην αιτιολογική έκθεση του προϋπολογισμού εκθειάζετε και περίπου 30 δισεκατομμύρια από την εθελοντική επαναγορά του 2012.

Κύριε Υπουργέ, θα θέλαμε να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, διότι πάμε στο 1,5%. Και πώς θα καλύψουμε αυτό το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται βραχυπρόθεσμα; Με νέα μέτρα, για να χρηματοδοτήσουμε αυτή την επιτυχία;

Κοιτώντας βέβαια τα επόμενα χρόνια, ο κ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Ευρωβουλή, είπε το αυτονόητο, ότι αναμένουν διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5% για πολύ περισσότερα χρόνια. Για πόσα, κανείς δεν ξέρει.

Διάβασα πριν από λίγο ότι ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε ένα συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ότι θα δεχθεί η Κυβέρνηση το 3,5%. Βέβαια, κύριε Υπουργέ, αυτό είναι χρήσιμο να το λέτε στο εξωτερικό, όχι στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι στο εσωτερικό κοινό. Το κρίσιμο είναι να πείσετε το εξωτερικό κοινό, με το οποίο διαπραγματευτήκατε αυτό που εσείς παρουσιάσατε ως μεγάλη επιτυχία.

...

Μας έχετε εγκλωβίσει στη λιτότητα και σε έναν αέναο κύκλο υφεσιακών πλεονασμάτων και στο τρίτο, αέναο πλέον, μνημόνιο και με τον διαρκή κόφτη να περιμένει το όποιο λάθος.

Και βέβαια, η συμφωνία που πετύχατε δεν εξασφάλισε αυτά που χρειαζόμαστε, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που πλέον αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Υπουργοί σας θέλουν και φυσικά την έξοδο στις αγορές, που για τελευταία φορά συνέβη το 2014 με πολύ ευνοϊκά επιτόκια πριν από την περίφημη επιτυχία σας.

Σε καμία περίπτωση η μείωση του χρέους δεν αρκεί για να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, όπως είπε σήμερα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στο θέμα του καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών, το οποίο καταργείται το τέλος του μήνα. Είναι η μόνη έμπρακτη απόδειξη της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στη σελίδα 3 της επιστολής του τον Ιούνιο του 2015 προς τους θεσμούς δέχθηκε να παραχωρήσει χωρίς καμία μάχη.

Είναι ένα μέτρο το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε υπερασπιστεί ως Κυβέρνηση όχι με τα λόγια, αλλά στην πράξη.

Και παρά όσα έχουν πει στελέχη σας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, καμία προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης δεν έγινε. Σε καμία αξιολόγηση η Κυβέρνησή σας δεν έβαλε αυτό το μέτρο στο τραπέζι.

Και βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιπλέον 850 εκατομμύρια ευρώ θα βγουν από τις τσέπες συνταξιούχων και εργαζόμενων το 2017 για το ασφαλιστικό, πάνω από δύο δισεκατομμύρια συνολικά από την αρχή της διακυβέρνησής σας. Δεκαπλάσιο ποσό τελικά από το περίφημο email Χαρδούβελη.

Κόβετε συντάξεις που έχουν πληρωθεί με τις εισφορές των εργαζομένων και δίνετε ως αντιστάθμισμα ψίχουλα σε προνοιακά επιδόματα. Πολυδιαφημίσατε -ο κ. Κατρούγκαλος σε αυτήν εδώ την Αίθουσα- την προσωπική διαφορά. Και τώρα ακούμε ότι οι θεσμοί ζητάνε την άμεση κατάργησή της στο τέλος του 2017. Προχωρήσατε στη μείωση των νέων συντάξεων, γι’ αυτούς που βγαίνουν τώρα στη σύνταξη, κατά 30% περίπου και μειώσατε 250.000 επικουρικές συντάξεις κατά 50%. Προφανές το ψέμα που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός, ότι μόνο το 10% των συνταξιούχων θα πληγεί.

Η Κυβέρνηση πέρα από τα κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους έχει ξεχάσει την κοινωνία, τους εργαζόμενους που πληρώνουν φόρους και εισφορές, σχεδόν το 60% του εισοδήματός τους, τους νέους που στην ερώτηση για το πότε θα πάρουν σύνταξη, απαντούν «ποτέ», τις επιχειρήσεις που δεν επενδύουν αλλά ασφυκτιούν και φεύγουν από τη χώρα, τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους και φεύγουν για λιμάνια ξένα. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε σε αυτήν την Ελλάδα, στην Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Η χώρα χρειάζεται να βρει τον δημοσιονομικό χώρο για να επιτρέψει μείωση φόρων και εισφορών όπως έγινε το 2014. Πρέπει να αλλάξετε το μείγμα των πολιτικών, να δοθεί έμφαση στον περιορισμό των δαπανών ώστε οι πολίτες να πληρώνουν πλέον λογικούς φόρους. Και κυρίως πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητες αυτού του τόπου, να επιτρέψουμε στον Έλληνα να δημιουργήσει και πάλι.

12

image

image

Newsletter