twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 17:36
Εκτύπωση

Image and video hosting by TinyPicΗ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά επιτίθεται με κομψό τρόπο στον Α. Τσίπρα για την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα νησιά μας από 1-1-2017 είναι πράξη αντίθετη στην αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της οικονομίας των νησιών μας και στην «νησιωτικότητα» για την οποία χρόνια αγωνιζόμαστε.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε ανάμεσα στα άλλα επώδυνα μέτρα που έθετε για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων”.

Γνωρίζουμε ότι με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε καθαρά η θέση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου».

Γνωρίζουμε επίσης- όπως και κάθε πολίτης - ότι οι 221 βουλευτές του κοινοβουλίου που ψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015 και μαζί τους νόμους 4336 και 4334 γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχε δέσμευση για το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών παρά τις προσπάθειες και την συνεχή διαπραγμάτευση.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων κατά 30%, ποσοστών του ΦΠΑ στο νησί μας θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής , όταν ήδη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις συνεχιζόμενες, για σειρά ετών, μειώσεις στα εισοδήματά των κατοίκων .

Κατάφερε όμως την αναβολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι και τις 31-12-2016 για ορισμένα νησιά μεταξύ των οποίων και η Χίος (για άλλα άρχισε στις 1-10-2015 και σε άλλα 1-6-2016)   και αυτό πρέπει να παλέψουμε να συνεχισθεί γιατί οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αναστολή της έναρξης του μέτρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα νησιά μας, εξακολουθούν να ισχύουν.

Αγωνίζεται επίσης να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες ,ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχει ταυτόχρονη θέσπιση των αντίστοιχων αντισταθμιστικών, έτσι ώστε, η επιβάρυνση που θα προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή.

Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η φορολογική ελάφρυνση όλων των συνεπών φορολογουμένων, η μείωση του μεταφορικού κόστους, ιδιαίτερα κίνητρα για τους νησιώτες κλπ.

Καλούμε την κυβέρνηση να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά την διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου και σε κάθε περίπτωση ευνοϊκότερη μεταχείριση των νησιωτών που έχουν πληγεί από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις του προσφυγικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου Αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για την ανακούφιση τω ν κατοίκων της Χίου ,την στήριξη της ιδιαιτερότητας και της νησιωτικότητας .

12

image

image

Newsletter