twitter youtube google

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 10:43
Εκτύπωση

Τούτο όμως το τελευταίο που του «έδωσαν» Αυτό της Ναυτιλίας δεν είναι σαν τα άλλα που πέρασε, όπου άλλοι τραβούσαν το «κουπί» και αυτός ήταν ο «πρώτος» τη Τάξη Υπουργός!

Είπε λοιπόν ο κ. Υπουργός στην τελετή παραλαβής του Υπ. Ναυτιλίας.

«Επιδίωξή μου είναι να νιώσουν τα νησιά και οι νησιώτες μας την έννοια της ισοπολιτείας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι "η ελληνική σημαία να είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε πανιά" κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Σχολιάζοντας λοιπόν την δήλωση του, θέλω να επισημάνω ότι αυτά που υπόσχεται είναι μόνο «Λόγια για την Φιέστα» της παραλαβής του ΥΕΝ. Πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι ο καιρός των «υποσχέσεων» πέρασε και η υλοποίηση αυτών θέλει δουλειά και χρόνο. Αλλά δεν ξέρω πόσος χρόνος υπάρχει για αυτήν την κυβέρνηση. Ακόμη ο κ. Υπουργός αλλά και όλοι οι πολιτικοί ας πάψουν να χρησιμοποιούν βαρύγδουπες λέξεις και εκφράσεις όπως «Επιδίωξή μου είναι να νιώσουν τα νησιά και οι νησιώτες μας την έννοια της ισοπολιτείας». Όπου η ερμηνεία της λέξης σύμφωνα με το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής σημαίνει: «Ισότητα των πολιτών απέναντι στους νόμους· : Σύμφωνα με την αρχή της ισοπολιτείας οι νόμοι έχουν την ίδια ισχύ για όλους, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική κτλ. θέση του προσώπου που προστατεύουν ή τιμωρούν. Kαθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας». Π.χ. Ίδιος ΦΠΑ σε όλα τα Νησιά; Αναλογική μοιρασιά προσφύγων και λοιπών μεταναστών σε όλη την Επικράτεια; Προσοχή λοιπόν κ. Κουρουμπλή.  12

Τώρα επί της ουσίας κ. Υπουργέ: Η Ναυτιλία και οι περί την Ναυτιλία δραστηριότητες είναι ότι έχει απομείνει για εργασία εντός και εκτός των πλοίων.

Το υπουργείο λοιπόν αυτό χρειάζεται Άνθρωπο που να έχει σχέση με το αντικείμενο, όχι σαν τον προκάτοχό σας που η μοναδική σχέση του με την Ναυτιλία ήταν η καταγωγή του από τον Πειραιά, και η ιδεοληψία του ότι ήταν ο «πολέμιος» για την «COSCO» που τελικά τον έφαγε.

Χρειάζεται λοιπόν Άνθρωπο με ικανότητες και όραμα.

Χρειάζεται «κουμάντο» που θα έχει την ικανότητα να τον εμπιστευτούν εργοδότες- εργαζόμενοι και κράτος.

Και ιδιαίτερα αυτό το κράτος που θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται αυτούς τους εργαζόμενους (τους Ναυτικούς) που εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες όπως αυτές που βλέπετε στην ποιο πάνω φωτογραφία, και καταβάλουν ανελλιπώς πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για να έχουν μια σωστή περίθαλψη και μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Αλλά και τους εργοδότες (και εδώ αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ποντοπόρους πλοιοκτήτες) οι οποίοι κατά την άποψή μου, μια και δεν υπάρχουν κρατικές μεταφορές, είναι εκτεθειμένοι στον μεγάλο ανταγωνισμό ιδιαίτερα από τις χώρες της άπω ανατολής (Κίνα - Κορέα κλπ) και ως εκ τούτου θεωρούνται επιχειρηματίες υψηλού ρίσκου.

Γι’ αυτό  θα πρέπει το εκάστοτε Κράτος να συνεργασθεί με αυτούς τους πλοιοκτήτες, ώστε να περιορισθεί ο παράγοντας του μεγάλου ανταγωνισμού ιδιαίτερα από τις χώρες της άπω Ανατολής, και οι Ναυτιλιακές τους επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες, και σε εποχές Ναυτιλιακών κρίσεων Βιώσιμες.

Τελειώνοντας κ. Υπουργέ της Εμπορικής Ναυτιλίας (έτσι μάθαμε να την λέμε) επειδή εμείς οι άνθρωποι της θάλασσας (γενικώς) είμαστε πρακτικοί άνθρωποι σας συνιστώ ότι δεν χρειάζονται τα μεγάλα και παχιά λόγια, αλλά ούτε και οι φρούδες αριστερόστροφες ιδεοληψίες, παρά μόνον «Στρατηγική Αντίληψη» για τον υπαρκτό-μοναδικό και μεγάλο Πυλώνα της Εθνικής μας Οικονομίας, που είναι η Μεγάλη Εμπορική Ναυτιλία.

Πάντως συγχωρέστε με για την απορία μου ποιο είναι το κριτήριο πού ο κ.Τσίπρας σας επέλεξε για αυτό το Υπουργείο;

Σας συνιστώ λοιπόν να όταν ανοίξετε πανιά να προσέχετε να μην σας σκιστούν και μείνετε Ξυλάρμενος.


upload images

Γράφει: ο Ζαννίκος Μάρκος

Πλοίαρχος Ε.Ν


upload images

 

 

12

image

image

Newsletter