twitter youtube google

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 22:28
Εκτύπωση

12

Το πλήθος των αρχικών θέσεων είχε προαποφασιστεί όπως κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς κάποιο σαφή τρόπο καθορισμού του.(Λαμβάνεται υπόψη η εισήγηση του κάθε τμήματος, αλλά πολλές φορές αποκλίνει πολύ από αυτήν). Έτσι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το ποσοστό κάλυψης που προκύπτει είναι απλά ενδεικτικό.

 

Οι εισακτέοι είναι από όλες τις κατηγορίες (Ημερήσια & Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με το 90% και με το 10% των θέσεων). Εδώ χρειάζεται προσοχή , επειδή πολλοί αναφέρονται μόνο στα στατιστικά των ημερήσιων ΓΕΛ με το 90% και εκεί τα ποσοστά που προκύπτουν είναι αρκετά διαφορετικά.

 

12

Σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν ποσοστά κάλυψης μεγαλύτερα του 100% λόγω ισοβαθμίας κάποιων με τον τελευταίο εισακτέο και την εισαγωγή τους ως υπεράριθμοι.

 

Συμπεράσματα:

Αν δεν αλλάξει κάτι, κάποια τμήματα σίγουρα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω του πολύ μικρού απόλυτου αριθμού εισακτέων. Τα τμήματα αυτά θα πρέπει να τροποποιήσουν την κατεύθυνση και τη στρατηγική τους αν θέλουν να γίνουν ελκυστικότερα στους υποψήφιους.

 

Η Σάμος εμφανίζει πολύ μικρότερο ποσοστό κάλυψης και θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει κάποια παρέμβαση.

 

Η Χίος έχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων σε αναλογία με τον πληθυσμό της.

 

Η Ρόδος έχει πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης (2 στα 3 τμήματα έχουν πλήρη κάλυψη θέσεων!).

 

Η Λήμνος και η Σύρος αποτελούν ειδικές περιπτώσεις και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς είναι μικρότερα νησιά με 1 μόνο τμήμα.

ΓΡΑΦΕΙ: Κώστας Κουφοπαντελής

Μαθηματικός

Υ.Γ. Αν το Υπουργείο καθόριζε εξαρχής λιγότερες θέσεις εισακτέων, τα ποσοστά κάλυψης θέσεων θα ήταν μεγαλύτερα και ενδεχομένως δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης της περιβόητης ελάχιστης βάσης εισαγωγής…

 

12

image

image

Newsletter