twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακή, 28 Μαΐου 2023 09:21
Εκτύπωση

12

Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, και αυτά έρχονται στο προσκήνιο με την ανάρτηση του Προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργου Τούμπου. Μέσα από την ανάρτησή του, ο κ. Τούμπος αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης υποστήριξης και της προτεραιότητας που δίνεται σε εισαγόμενα προϊόντα από άλλες χώρες.

 

Ο κ. Τούμπος αναφέρει με απογοήτευση την παρουσία σε σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα προϊόντα εισαγωγής, όπως πατάτες από την Αίγυπτο, λεμόνια από την Αργεντινή, μήλα από την Πολωνία, ζαρζαβατικά από την Ολλανδία, γάλα από την Βουλγαρία, όσπρια από την Τουρκία και πολλά άλλα. Αυτό δημιουργεί μια δύσκολη εξίσωση για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής τους και παραμένουν αποκομμένοι από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απογοήτευση και αποθάρρυνση της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, ενώ πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν την επαρχία για να αναζητήσουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Ο κ. Τούμπος υπογραμμίζει ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες, αντί να ενισχύει τους τοπικούς παραγωγούς και να προάγει την εγχώρια παραγωγή. Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις αντί για παραγωγικά, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες και να υπονομεύεται η βιωσιμότητά του.

12

image

image

Newsletter