twitter youtube google

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 19:57
Εκτύπωση

imageΣτη δίνη της οικονομικής κρίσης στροβιλίζονται τόσο η ελληνική ακτοπλοΐα όσο και οι Έλληνες τουρίστες που επιλέγουν το πλοίο για να ταξιδέψουν στο νησί που θα περάσουν τις διακοπές τους. Οι τιμές των εισιτηρίων, αν και παραμένουν σταθερές εδώ και δύο χρόνια, παρ’ όλα αυτά είναι «τσουχτερές» για τον μέσο Έλληνα που βλέπει την τσέπη του να αδειάζει και την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται, λόγω της υψηλής φορολογίας και της ολοένα μειούμενης αμοιβής της εργασίας του.

Παράλληλα, οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις «αιμορραγούν οικονομικά» λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους των καυσίμων και της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 24% τις οποίες απορρόφησαν και δεν έβαλαν πάνω στην τιμή του εισιτηρίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, χρόνο με τον χρόνο οι Έλληνες που ταξιδεύουν με πλοία μειώνονται. Την κατάσταση ισορροπεί η αύξηση του αριθμού των ξένων αλλά όχι στον αναμενόμενο βαθμό.

«Το 2017 η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 8%, αλλά για το 2018 αναμένουμε οριακές αυξήσεις μόνο. Ο εισερχόμενος τουρισμός, κυρίως, εξυπηρετείται από τις αεροπορικές συγκοινωνίες, συνεπώς η σημαντική του αύξηση δεν επηρέασε ανάλογα και το μεταφορικό έργο των εταιρειών μας.

Ουσιαστικά η αύξηση του εξωτερικού τουρισμού αντισταθμίζει τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού την οποία παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού θεωρεί ότι αναγκαστικά οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν:

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιβολή υποχρεώσεων, όπως ο αυξημένος ΦΠΑ και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εκμετάλλευσης των πλοίων και βέβαια και της τιμής εισιτηρίων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των τιμών των καυσίμων μετά το 2016, την ανοδική πορεία τους το 2018, αλλά και την αναμενόμενη αύξηση το 2020 λόγω της υποχρεωτικής κατανάλωσης οικολογικών καυσίμων, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν πιέσεις για την αύξηση του κόστους ταξιδιού με αρνητικές συνέπειες στην κίνηση και στον τουρισμό μας.

Μονόδρομος για την αποφυγή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων είναι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα των συντελεστών που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε τη μείωση των συντελεστών».

Τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού και το του Αιγαίου παρουσίασε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα μικρή αύξηση, σε ποσοστό 2,9% αγγίζοντας το 1,9 εκατομμύρια επιβάτες. Το αξισημείωτο είναι ότι η επιβατική από το λιμάνι του Πειραιά το ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσε μείωση κατά 9.500 επιβάτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: e-nautilia.gr

 

12

image

image

Newsletter