twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 12:37
Εκτύπωση

Η σύμπραξη με την εφοπλιστική οικογένεια Τομάζου, το γενοβέζικο αρχοντικό του 16ου αιώνα και νέα εταιρεία με το μετοχικό κεφάλαιο των 5,5 εκατ. ευρώ.

12

Ο Αριστοτέλης (για τους φίλους Τέλης) Μυστακίδης έχει κατορθώσει να διατηρεί μια αίγλη μυστηρίου γύρω από το όνομα του. Κανείς δεν γνωρίζει πολλά για την προσωπική του ζωή ενώ πολύ δύσκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς κάποια συνέντευξη του. Η περιουσία του, όμως, ανέρχεται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες

Ο «Βασιλιάς του Χαλκού», όπως έχει χαρακτηριστεί από τα media, o Mυστακίδης κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, ζεί στην Ελβετία, διατηρεί εξοχική κατοικία στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και γενικότερα αποτελεί πολίτη του κόσμου. Διαθέτει μακρά διαδρομή στον χώρο των commodities και των μετάλλων, με σημαντικότερο σταθμό στην καριέρα του την Glencore, χάρη στην είσοδο της οποίας στο Χρηματιστήριο το 20211 συμπεριλαμβάνεται έκτοτε στην λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Παρέμεινε επικεφαλής των δραστηριοτήτων χαλκού της εταιρείας έως και το 2018, ύστερα από έρευνα των καναδικών αρχών για τα λογιστικά στοιχεία και την εταιρική διακυβέρνηση της Katanga Mining, θυγατρικής της Glencore. Εκεί επίσης κέρδισε το προσωνύμιο “βασιλιάς του χαλκού”, με το Bloomberg να αναφέρει σε δημοσίευμα του πως ο Μυστακίδης «έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό, που φτάνει να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές».

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Διαθέτει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα διεθνώς αλλά και στην χώρα μας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τοποθετηθεί στην Phoenix Vega Mezz Plc (εταιρεία διακράτησης και διαχείρισης ομολογιών) και φυσικά το real estate, όπου φέρεται να έχει αποκτήσει διάφορα ακίνητα ιδιαίτερα υψηλής αξίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κατά καιρούς κυκλοφορούν και διάφορα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον του σε πολλούς και διάφορους κλάδους. Ακόμη και για πρόθεση του να αγοράσει την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ έχουν κυκλοφορήσει φήμες.

Αν, όμως, πολλά από αυτά τα «σενάρια» που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, δείχνουν να στερούνται υπόστασης, η συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως επιβεβαιωμένη. Το καλοκαίρι του 2020 απέκτησε μερίδιο άνω του 5% στην Τράπεζα μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού.Τότε είχε καταστεί καταστεί ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Πειραιώς μετά το ΤΧΣ, τον Τζον Πόλσον και το fund Bienville. Σήμερα το ποσοστό αυτό φαίνεται να έχει μειωθεί και να κυμαίνεται μεταξύ 3% και 5%.

Το ενδιαφέρον του για τον τραπεζικό τομέα, φαίνεται, πάντως, πως παραμένει ισχυρό καθώς το τελευταίο διάστημα φέρεται να συζητά από κοινού με τον εφοπλιστή, Άλεκ Τομάζο το 55% των μετοχών της Aegean Baltic Bank.

 

Η Νuevo Αrgentiκo των 5,5 εκατ. ευρω

Σε σύμπραξη με την οικογένεια Τομάζου ετοιμάζεται να προχωρήσει και μια σημαντική τουριστική επένδυση στην χώρα μας. Συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες ιδρύθηκε η εταιρεία "NUOVO ARGENTIKO S.A.", από την ελβετική επενδυτική εταιρεία «Anastacia AG» του Μυστακίδη, τα αδέρφια Άλεκ, Φαίδωνα και Στέλλα Τομάζου και την εταιρεία τους «ΤΕΧΝΑΒΑ»,

Σκόπος της εταιρείας είναι η επένδυση στον τομέα των τουριστικών εγκαταστάσεων,όπως ξενοδοχεία, μπανγκαλόους, τουριστικά διαμερίσματα, τουριστικά χωριά, πάσης φύσεως καταλύματα και κάμπινγκ, διά της συμμετοχής σε υφιστάμενα ξενοδοχεία και σε άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, καθώς και η αγορά, κατασκευή και μίσθωση ξενοδοχείων, μπανγκαλόου, τουριστικών διαμερισμάτων και χωριών, πάσης φύσεως καταλυμάτων και κάμπινγκ, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής σε τέτοιες επενδύσεις. Περαιτέρω, η μίσθωση, λειτουργία, διαχείριση και ανάληψη της διαχείρισης και/ή της διεύθυνσης, η εξαγορά επιχειρήσεων και εταιρειών με τον ίδιο ή παρόμοιο εταιρικό σκοπό και η συμμετοχή σε συναφείς επιχειρήσεις και εταιρείες. Επίσης, ο Γενικός Τουρισμός στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η ίδρυση και εκμετάλλευση Τουριστικών Γραφείων και Πρακτορείων ταξιδιών, η εκτέλεση εκδρομών και περιηγήσεων ως και η ναύλωση αεροσκαφών (τσάρτερ).

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρω, με την εταιρεία Anastacia AG να καταβάλλει 2,75 εκατ. ευρώ και να κατέχει ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων. Η εταιρεία ΤΕΧΝΑΒΑ Α.Ε. θα καταβάλει 1,43 εκατ. ευρώ και θα κατέχει ποσοστό 26%. Η Στέλλα Τομάζου, ο Άλεκ Τομάζος και ο Φαίδωνας Τομάζος θα καταβάλλουν έκαστος το ποσό των 440.000 ευρώ και θα διατηρούν από 8% της εταιρείας.

Το πρώτο ΔΣ αποτελούν ο Ευάγγελος Μαρκάκης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος) και οι Νίκος Κουμλής και Δημοσθένης Κουτούδης (Μέλη).

 

Το Γενοβέζικο αρχοντικό που αλλάζει χέρια

Κρίνοντας από το όνομα της εταιρείας φαίνεται πως έχει να κάνει με το Αργέντικο. ένα Γενοβέζικο αρχοντικό στον Κάμπο της Χίου χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανήκε στην αριστοκρατική Γενοβέζικη οικογένεια του Αργέντη που έφτασε στη Χίο το 14ο αιώνα και ήταν έπαυλη της. Το 1550 χτίστηκε το πρώτο Palazzo για την οικογένεια και στη συνέχεια κτίστηκαν και τα υπόλοιπα τέσσερα σε ένα κτήμα 32 στρεμμάτων. Τα τελευταία χρόνια το Αργέντικον λειτουργεί ως πολυτελές ξενοδοχείο με πολλές βραβεύσεις παγκοσμίως.

Πρίν από ένα μήνα μάλιστα, τοπικά μέσα της Χίου ανέφεραν πως το Αργέντικο αλλάζει χέρια και περνά από την εφοπλιστική οικογένεια του κ. Λουκά Κτιστάκη στην εφοπλιστική οικογένεια Τομάζου. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για κλεισμένη συμφωνία αλλά δεν περιείχαν κάποια αναφορά για τον Τέλη Μυστακίδη. Πράγμα, μάλλον, λογικό καθώς τα αδέρφια Τομάζου διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την Χίο, με τον Αλεκ Τομάζος, μάλιστα, να συμμετέχει για χρόνια στο Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Χίου (ΝΟΧ).

 

 

 

 

Πηγή: BusinessNews.gr

 

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter