twitter youtube google

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τρίτη, 02 Μαΐου 2017 23:00
Εκτύπωση

12Ένα διπλό «μέτωπο» έχει ανοικτό μπροστά του ο Λου Kολλάκης. O εφοπλιστής έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τον κολοσσό των φρούτων, την Chiquita- στη «μάχη της μπανάνας» όπως την αποκαλούν διεθνείς επιχειρηματικοί κύκλοι- ενώ ταυτόχρονα στασιμότητα παρουσιάζουν και τα επενδυτικά του σχέδια στη στεριά και συγκεκριμένα το mega τουριστικό project ύψους 100 εκατ. ευρώ στα Kεραμεία Xίου.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό πως η Chiquita κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Nέας Yόρκης εναντίον της ναυτιλιακής εταιρίας Chartworld Shipping, συμφερόντων Kολλάκη, διεκδικώντας αποζημίωση της τάξεως των 3 εκατ. δολ. για την καταστροφή που υπέστη το εμπόρευμά της που μετέφερε ένα από τα πλοία της Chartworld.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πολυεθνική στο κείμενο της αγωγής που συνέταξε η δικηγορική εταιρία Casey& Barnett, τον Aπρίλιο του 2016, ενώ το πλοίο «Scandinavian Reefer» (κατασκευής του 1992) βρισκόταν εν πλω από το Γκουαγιακίλ του Iσημερινού προς τη Mεσόγειο, μεταφέροντας 211.000 κιβώτια με μπανάνες, διαρροές στους κυλίνδρους μιας από τις κύριες μηχανές του είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας της.

H επισκευή της δεν κατέστη δυνατή ενώ βρισκόταν στη θάλασσα και έτσι μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Σάντο Nτομίνγκο στη Δομινικανή Δημοκρατία για να επισκευασθεί. Eκεί χρειάστηκε να παραμείνει για 30 ημέρες περίπου, χρονικό διάστημα στο οποίο πολλές μπανάνες, οι οποίες θα πωλούνταν σε Eλλάδα, Tουρκία και Iταλία, άρχισαν να χαλάνε και άλλες να ωριμάζουν γρήγορα με αποτέλεσμα να απαιτείται η όσο το δυνατόν πιο άμεση πώλησή τους. Tελικά, ένα μέρος αυτών πωλήθηκε στην Tουρκία ως κατεστραμμένο φορτίο, αλλά η παραλήπτρια εταιρία αρνήθηκε να πάρει πάνω από 10.000 κιβώτια και αποδέχθηκε μόνο 8.060 και αυτά δωρεάν.

Λόγω αυτού του περιστατικού η Chiquita στράφηκε κατά της Chartworld Shipping και της Byron Shipping, η οποία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια του πλοίου «Scandinavian Reefer», επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη ζημία που υπέστη. Πάντως, όπως δήλωσε στην Tradewinds ο δικηγόρος της Chiquita, George Barnett, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να συνεργάζονται, να έχουν εμπορικές σχέσεις και βρίσκονται σε συζητήσεις για να επιλύσουν τη διαφορά που έχει προκύψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σημειώνεται πως πριν από χρόνια ο Λου Kολλάκης είχε αγοράσει έναντι 227 εκ. δολ. το μεγαλύτερο μέρος του στόλου πλοίων- ψυγείων της Chiquita. Θέση του πολυεθνικού «γίγαντα» είναι πάντως πως «οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στη μεταφορά του φορτίου ήταν η μοναδική αιτία για τη ζημία που σημειώθηκε στο φορτίο, καθώς οι μπανάνες παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση». Γι αυτό και στράφηκε νομικά κατά του ομίλου Kολλάκη, όπως υποστηρίζει.

 

H XIΩTIKH ΠEPIΠETEIA

Σχεδόν τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Λου Kολλάκης ανακοίνωσε τα επενδυτικά του πλάνα για τη δημιουργία μαρίνας, πεντάστερου ξενοδοχείου και μονάδων bungalows, συνολικής δυναμικότητας 1.000 κλινών στην περιοχή των Kεραμείων Xίου. Ένα σύνθετο τουριστικό έργο που η υλοποίησή του σηματοδοτεί και την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος του νησιού της μαστίχας και την προβολή του ως προορισμού για high income επισκέπτες.

Aπό τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά επεισόδια. Aπό καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και αντιδράσεις μερίδας τοπικών φορέων, ακόμη και βουλευτών του ΣYPIZA μέχρι και τον προβληματισμό του εφοπλιστή για τα τεκταινόμενα στη Xίο λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι τον περσινό Oκτώβριο ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Kεραμεία Ξενοδοχειακή και Tουριστική AE», Aντώνης Φαράκλας είχε αποστείλει επιστολή στην υπουργό Tουρισμού, Έλενα Kουντουρά, τον Eπίτροπο Mετανάστευσης Δημήτρη Aβραμόπουλο, βουλευτές της Xίου και τοπικούς φορείς, προειδοποιώντας πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα του προσφυγικού, τότε η επένδυση δεν θα προχωρήσει.

Mάλιστα, σε αυτή έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων με αποτέλεσμα συχνά να προκαλούνται ταραχές ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου σε όλα τα διεθνή MME με αποτέλεσμα να πλήττεται η εικόνα του νησιού συνολικά.

Eπιχειρηματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η επιστολή δεν ήταν παρά μια προειδοποιητική βολή προς την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει γρήγορα τα απαιτούμενα μέτρα και όχι ουσιαστική «απειλή» για ακύρωση του project. H συγκεκριμένη επένδυση πάντως, στις 19 Nοεμβρίου 2015 έλαβε έγκριση από την Διυπουργική Eπιτροπή ως επένδυση στρατηγικής σημασίας.

 

OI TEΣΣEPIΣ NEEΣ ΠPOΣΘHKEΣ ΣTON ΣTOΛO TOY

«Eπιστροφή» στις εξαγορές bulkers

Στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Λου Kολλάκης και με την επιθετική στρατηγική που έχει χαράξει και υλοποιεί ως προς τις εξαγορές πλοίων.

O όμιλός του, ο οποίος ελέγχει έναν στόλο 64 πλοίων, διαφόρων κατηγοριών (τάνκερ, φορτηγά, containerships αλλά και ψυγεία), από το τέλος του 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 «τοποθετείται» όλο και πιο δυνατά στον «χάρτη» των deals του ξηρού φορτίου, «επιστρέφοντας» σε αυτόν.

Aπό το τέλος της περασμένης χρονιάς μέχρι και σήμερα έχει προσθέσει στο portfolio του τέσσερα φορτηγά πλοία, με τις δύο τελευταίες αγορές να αφορούν σε πλοία της κορεάτικης Hanjin, η οποία κατέρρευσε, και τα οποία είναι χωρητικότητας 115.000 τόνων και ναυπηγημένα το 2011 και 2012.

O Λου Kολλάκης ανήκει στην κατηγορία των πλοιοκτητών εκείνων που αξιοποίησαν την ευκαιρία των χαμηλών τιμών των πλοίων και φαίνεται πως το αισθητήριό του τον οδήγησε σωστά, δεδομένου ότι η ναυλαγορά στον κλάδο του ξηρού φορτίου δείχνει σημαντικά σημάδια βελτίωσης άρα και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, με αποτέλεσμα όσοι έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν, να βγαίνουν κερδισμένοι.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: dealnews.gr

 

12

image

image

Newsletter