twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2024 15:47
Εκτύπωση

12

Ο Γιάννης Μαλαφής με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ξεκίνησε ένα ντόμινο μετακινήσεων των υπαλλήλων και έτσι τίθεται το ερώτημα σε μια δημοτική αρχή που ακόμη δεν έχει καταθέσει τις προτεραιότητες για τη Χίο, αν αυτό είναι το μείζον;

 

Για το ζήτημα αυτό δε θα υπήρχε αντικείμενο κριτικής, αν ο Γιάννης Μαλαφής προεκλογικά δεν είχε εξαγγείλει, ως προεκλογική δέσμευση, ότι θα δημιουργούσε μια «Χίο για όλους» ενώ βλέπουμε ότι δημιουργεί έναν δήμο με και για τα "δικά του παιδιά"!

12

Σε τέτοια έκταση μετακινήσεων υπαλλήλων δεν είχε σημειωθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή, που πρώτη η ChiosPress της είχε ασκήσει σφοδρή κριτική για διάφορα ζητήματα.

 

Ο Γιάννης Μαλαφής με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων εμφανίζει αναντιστοιχία λόγων και έργων και γι’ αυτό του ασκείται πρακτική.

 

Διαβάζοντας τις αποφάσεις μετακινήσεων αυτό που διαπιστώνουμε σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι ανακάμπτουν σε πόστα του δήμου άτομα της Δημοτικής Αρχής Βουρνού.

 

Αναλυτικά η προεκλογική ομιλία του κ. Μαλαφή και τα όσα δήλωνε τότε για τη "Χίο για όλους": 

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ που σήμερα βρίσκεστε εδώ μαζί μας, τιμώντας την παράταξή μας και εμένα με τη δυναμική σας παρουσία.
Σας ευχαριστώ που είσαστε δίπλα μας, που μας στηρίζετε, που μας δείχνετε την αγάπη σας και που μαζί θα παλέψουμε για μια Χίο Για Όλους.
Ολόκληρη αυτή η περίοδος ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούμε μαζί με αγαπημένους φίλους, συμπολίτες, κατοίκους του νησιού μας από την μία ΄άκρη ως την άλλη, γιατί για εμάς σε αυτόν τον Δήμο χωράνε ΟΛΟΙ, από κάθε γωνιά του νησιού, από κάθε γειτονιά και από κάθε κοινωνική ομάδα.

Θα σας εκμυστηρευτώ κάτι που πιθανά να μην ανέφερα αλλά ακούγοντας με περηφάνια και συγκίνηση τη Μαριλένα να με προλογίζει θα τολμήσω να το πω. Για εμένα το μεγαλύτερο κέρδος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, πέραν από τη νίκη που όλοι θέλουμε και περιμένουμε, το μεγάλο μας κέρδος είναι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και μας γέμισαν με ενέργεια, ζωντάνια και ελπίδα. Τα νέα αυτά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, συντάχθηκαν μαζί μας για να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν την προσπάθειά μας• για να δημιουργήσουμε ξανά μια ΧΙΟ που μας αξίζει για εμάς, για τους μεγαλύτερους από εμάς αλλά κυρίως για τούτη εδώ τη γενιά που μεγάλωσε μέσα στην οικονομική κρίση και στην υγειονομική κρίση, αυτά τα 15 δύσκολα χρόνια.
Σας ευχαριστούμε που δίνεται και σήμερα ζωντάνια στην ομάδα μας.

Οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε προσωπικά, είτε μέσα από το ιατρικό μου επάγγελμα, είτε ως δήμαρχο Αμανής και Ομηρούπολης, είτε ως νομαρχιακό και περιφερειακό σύμβουλο. Άλλα πολύ περισσότερο όλοι σας με γνωρίζετε σαν Γιάννη και έτσι σκοπεύω να παραμείνω για Όλους σας.

Στην πολυετή αυτοδιοικητική μου πορεία παρέμεινα ο εαυτός μου, η έπαρση και οι μεγαλοϊδεατισμοί δεν ταίριαξαν ποτέ στην ιδιοσυγκρασία μου και πάντοτε επιδίωκα τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Συνεργάστηκα με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αξιοποίησα στο έπακρο τις δυνατότητες του υπαλληλικού προσωπικού των δήμων που θήτευσα δήμαρχος, άκουγα και συζητούσα μαζί τους τις προτάσεις τους, στήριζα τα αιτήματα τους και σεβόμουν τη δουλειά τους. Συνεργάστηκα με τις αντιπολιτεύσεις γιατί ο στόχος μας ήταν κοινός: το καλό του τόπου. Όπως λοιπόν συνεργάστηκα τότε με όλους έτσι θα πράξω και τώρα. Γιατί μόνο με συνεργασία, σύμπνοια και σκληρή δουλειά μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια Χίο ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ.

Δυστυχώς τα τέσσερα αυτά χρόνια δεν είδαμε καμία διάθεση συνεργασίας από την παρούσα δημοτική αρχή. Το μόνο της άγχος ήταν να διοικήσει αυτοκρατορικά και επειδή δεν είχε την πλειοψηφία, με πρόφαση την αδυναμία συνεργασίας με τις υπόλοιπες παρατάξεις, επεδίωξε υπόγειες συμφωνίες με αντάλλαγμα μια καρέκλα εξουσίας.
Η πρακτική αυτή βέβαια του «δούναι και λαβείν» δεν σταμάτησε μόνο στο μοίρασμα των θέσεων αλλά συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της τετραετίας με διορισμούς «δικών μας παιδιών» , με δίμηνες, τρίμηνες, εξάμηνες συμβάσεις σε οργανισμούς και εταιρείες του δήμου, με απευθείας αναθέσεις και με συμμετοχή εξωθεσμικών παραγόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων του δήμου.
Όλως τυχαίως δε, όλοι εκείνοι οι συμβασιούχοι βρέθηκαν ξαφνικά να κοσμούν με τα ονόματα τους το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του κ. Δημάρχου, ως αντίδωρον της «επιτυχημένης συνεργασίας τους»., κάποιοι δε δυστυχώς αναίσχυντα εκβιαζόμενοι.

Νοιώθω λοιπόν πραγματικά περήφανος για τους συνεργάτες μας, για όλους εσάς που με εμπιστευτήκατε και μαζί φτιάξαμε την ομάδα μας. Είμαι υπερήφανος γιατί όλοι σας είσαστε επιτυχημένοι επαγγελματίες, γνώστες των προβλημάτων της καθημερινότητας, άνθρωποι που ζείτε ανάμεσα μας, που πολλοί από εσάς αρνήθηκαν συμβάσεις και κομματικές δεσμεύσεις γιατί απλά επιθυμείτε να συνδράμετε ο καθένας με τον τρόπο σας ώστε να δημιουργήσουμε μια ΧΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση σας. Χαίρομαι που συνεργάζομαι με ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων, ιδεολογιών και χρωμάτων.
Η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν τον κομματικό χώρο στον οποίο ανήκει ο καθένας. Ουδέποτε έκρυψα τον πολιτικό μου προσανατολισμό αλλά όλοι ξέρουν ότι στην αυτοδιοικητική μου πορεία ποτέ δεν δέχθηκα κομματικές ταμπέλες και δεσμεύσεις. Ήμουν πάντοτε ανεξάρτητος γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει ανάγκη από κομματικές στηρίξεις και εναγκαλισμούς. Έχει ανάγκη από την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και εγώ 12 χρόνια δήμαρχος επεδίωκα και είχα πάντα την στήριξη της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν και τώρα ζητάμε μόνο τη δική σας στήριξη. Η δύναμη μας είστε εσείς και μόνον εσείς. Ο λαός της Χίου αποφασίζει ποια θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και ο επόμενος δήμαρχος και μόνο τη δική του στήριξη θέλουμε.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αποφάσισα τώρα να εμπλακώ στα κοινά αφού για χρόνια δεν συμμετείχα σε καμία εκλογική διαδικασία. Τους απαντώ λοιπόν ότι 13 χρόνια έμεινα εκτός κάθε εκλογικής διαδικασίας συνειδητά. Αφοσιώθηκα στο ιατρικό επάγγελμα και στην προσφορά στον συνάνθρωπο. Έμεινα εκτός πολιτικής αλλά δεν ήμουν ανενεργός πολίτης. Ήμουν πάντοτε παρών για να διεκδικήσω αυτά που μας αξίζουν.
Φιλοδοξία μου δεν ήταν ποτέ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Υπήρξα δήμαρχος 12 χρόνια οπότε δεν επιδιώκω να προσθέσω στο βιογραφικό μου άλλη μία δημαρχιακή θητεία.
Φιλοδοξία μου είναι να δω το νησί μου, τον τόπο μου να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει.

Διαπιστώνουμε όλοι μας ότι η Χίος βρίσκεται σε πορεία οπισθοδρόμησης. Δυστυχώς, επιτρέψαμε να φτάσει το νησί μας σε αυτό το σημείο, ώστε να χρειάζεται πραγματική επιστράτευση, όχι για να κερδηθούν οι εκλογές αλλά για να φτάσει ο δήμος στο επίπεδο λειτουργίας που αξίζει ο τόπος μας. Για αυτό και αποφάσισα να είμαι παρών.

Γιατί αφήσαμε να πάνε χαμένες τόσες ευκαιρίες; Γιατί επιτρέψαμε σε εξωθεσμικούς παράγοντες να κάνουν κουμάντο στο δήμο• να δίνουν εντολές σε υπαλλήλους με αποτέλεσμα η πόλη, οι γειτονιές της, ο Βροντάδος αλλά ιδίως τα χωριά μας να είναι εντελώς απαξιωμένα;
Ξέρετε πώς νοιώθω ως πρώην δήμαρχος να βλέπω τα χωριά πλήρως εγκαταλελειμμένα, δίχως πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες , με έργα υποδομής με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να χάνονται;
Είναι λυπηρό ότι τέσσερα ολόκληρα χρόνια κανένα αναπτυξιακό έργο δεν σχεδιάστηκε και δεν υλοποιήθηκε στα χωριά, ενώ ακόμη και έτοιμα έργα χάθηκαν είτε γιατί δεν ήταν προτεραιότητα, είτε απλά από αδιαφορία.

Δέσμευσή μας ότι εμείς θα διεκδικήσουμε τη διαίρεση της Χίου σε τρεις δήμους. Αυτό είναι το φυσιολογικό για το μέγεθος του νησιού μας. και ακόμη και αν δεν το πετύχουμε θα διοικήσουμε με μοντέλο τριών δήμων με κοινές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και οικονομικών.
Η αναγέννηση των χωριών αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς για αυτό και θα δώσουμε κίνητρα εγκατάστασης νέων ανθρώπων στα χωριά, με πριμοδότηση επιχειρήσεων ενασχόλησης με αγροτουρισμό και ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης στην υγεία και την παιδεία, με δημιουργία νέων παιδικών σταθμών σε χωριά και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη διοίκηση του δήμου σίγουρα δεν τιμάει κανέναν. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφάνεια. Εξωθεσμικοί και συγγενείς λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων. Βασικό μας μέλημα είναι να αποκαταστήσουμε την ορθή λειτουργία του δήμου. Αφήνουμε πίσω μας πρακτικές που πληγώνουν τους θεσμούς, στηρίζουμε εμπράκτως τους δημοτικούς υπαλλήλους, δίχως να μας ενδιαφέρει ο πολιτικός τους ή παραταξιακός τους προσανατολισμός. Αξιοποιούμε τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους και τις δυνατότητές τους και δημιουργούμε το αίσθημα ότι ο δήμος μας είναι εδώ για ΌΛΟΥΣ. ΜΈΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΙ στις αρχές μας και δεσμευόμαστε ότι θα δημοτικά συμβούλια θα είναι ανοικτά σε ΟΛΟΥΣ, οι δημοτικές επιτροπές θα επιτελούν τον ρόλο τους, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματωθούν τα νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν, με σεβασμό πάντα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον που στόχο έχει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Επιθυμούμε την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα κοινά. Θέλουμε έναν ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ, με διαβουλεύσεις, με ανοικτή επικοινωνία με όλους , με οργάνωση προγραμμάτων κοινωνικής ευαισθητοποίησης πολιτών, με στήριξη εθελοντικών ομάδων. Κανένας δεν περισσεύει. ΌΤΑΝ ΛΈΜΕ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ και προωθούμε με κάθε τρόπο όλα τα μεγάλα έργα υποδομής στο νησί , όπως το έργο του αεροδρομίου. Θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το master plan του κεντρικού λιμένα και ολοκληρώνουμε-αναβαθμίζουμε τα έργα του λιμένα Μεστών, Λιμνιών , Λαγκάδας και Παντουκειούς. Δεσμευόμαστε ότι ο λιμένας των Λιμνιών, ένα έργο που οραματίστηκα και σχεδίασα ως δήμαρχος Αμανής και δυστυχώς χάθηκε από την αναλγησία των υπευθύνων, θα ολοκληρωθεί, γιατί για εμάς θα αποτελέσει 1η προτεραιότητα και όχι 5η.

Ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η παροχή ποιοτικού-πόσιμου νερού. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Όλα είναι θέμα σχεδιασμού και προτεραιοτήτων. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία κλειστού κυκλώματος ΚΑΘΑΡΟΥ δικτύου και σταδιακή απεξάρτηση από τα δυο παλαιά δίκτυα με μεγάλες διαρροές (60%-80%).
–Η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, των πηγών που έχουν εγκαταλειφθεί, και η κατασκευή στρατηγικών έργων στη βάση του σχεδίου του αείμνηστου Γ. Καλουτά. Στελέχωση της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΝΧ με επαρκές επιστημονικό προσωπικό και επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής.

Τονώνουμε την πρωτογενή παραγωγή με την στήριξη των τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων. Δημιουργούμε στον Δήμο Τμήμα προώθησης Ναυτιλίας-Ναυτικών εργασιών, ανοιχτής καινοτομίας και πρωτογενή τομέα.

Στον τομέα της μαστίχας πραγματοποιούμε οριζόντιες δράσεις θωράκισης της μαστιχοκαλλιέργειας σε συνεργασία πάντοτε με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ενώ προχωράμε στην μελέτη τεχνικών έργων στους υπάρχοντες κύριους αγροτικούς δρόμους όλων των μαστιχοπαραγωγών χωριών. Ακόμη φροντίζουμε για την τσιμεντόστρωση κύριων δρόμων, για την Αντιπυρική Προστασία και για μικρά έργα συλλογής ομβρίων υδάτων.

Στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού δημιουργούμε Αναπτυξιακά πλάνα για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) και του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ).

Προτεραιότητά μας σε αυτό είναι η Άμεση χωροθέτηση Πανεπιστημιούπολης. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί τη μεγαλύτερη προωθητική βιομηχανία στο Αιγαίο και στη Χίο. Οι παλαιωμένες κτηριακές υποδομές και ο κατακερματισμός του δεν ευνοούν τη συνολική ανάπτυξή του.

Στον τομέα του Τουρισμού στόχος μας είναι αφενός η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της μακρόχρονης διαμονής ψηφιακών νομάδων στα χωριά μας.

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Είναι αδύνατον ο δήμος μας να μην προσαρμόζεται με τις ταχύτητες ψηφιακής εξέλιξης της κοινωνίας μας. Σχεδιάζουμε Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την καταγραφή των αναγκών των δημοτών: υγειονομική και οικονομική βοήθεια, σίτιση, καταγραφή βλαβών. Προωθούμε την ψηφιακή καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και εμπλουτισμό του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) του Δήμου.

Στον τομέα της Παιδείας φροντίζουμε για την Ασφαλή λειτουργία, των σχολείων μας, μεριμνούμε για τα κτιριακά προβλήματα και προχωρούμε στην καταγραφή και αξιοποίηση της σχολικής περιουσίας. Τέλος φροντίζουμε για την Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων αλλά και τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού.

Για εμάς η πρόσβαση στις Αθλητικές υποδομές δεν πρέπει να αποτελεί δικαίωμα μόνο των κατοίκων της πόλης, στηρίζουμε όλα τα αθλητικά σωματεία και τα σωματεία ναυταθλητισμού, δημιουργούμε υποδομές σε χωριά και πόλη με ισότιμη πρόσβαση και βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις των σταδίων με σύγχρονα αποδυτήρια και ιατρεία. Προγραμματίζουμε την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου.

Ονειρευόμαστε και θα δημιουργήσουμε μια βιώσιμη πόλη. Μία πόλη πρότυπο με χώρους πρασίνου, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους. Μία πόλη όπου θα έχουν όλοι πρόσβαση, με αξιοπρεπείς χώρους στάθμευσης και μεταφορά δημοτών με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία. Θέλουμε μια πόλη ανθρώπινη που καθένας από εμάς θα μπορεί να περπατήσει ελεύθερα δίχως τον φόβο ατυχήματος, να αθληθεί, να περιηγηθεί και να απολαύσει τη βόλτα του.
Ο Δήμος πρέπει να αγκαλιάζει κυρίως τους πιο αδύναμους δημότες.

Στον τομέα της Μέριμνας, της Υγείας, της Πρόνοια και της Κοινωνικής Πολιτικής, φροντίζουμε για τις ευπαθείς ομάδες μέσω της βελτίωσης των υπαρχουσών δομών όπως το ΚΗΦΗ (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), το Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών και επιδιώκουμε και τη δημιουργία νέων δομών, όπως η λειτουργία, δημοτικών Ιατρείων – παροχής υπηρεσίας ασθενοφόρου. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φιλοξενίας Ατόμων με άνοια. Μεριμνούμε για τα αδέσποτα με την ολοκλήρωση του Δημοτικού καταφυγίου με Δημοτικό κτηνιατρείο και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Γιατί η προστασία των ανθρώπων και των ζώων είναι το πρώτο μεγάλο δείγμα του πολιτισμού μας.

Ο Πολιτισμός για εμάς είναι διπλή προτεραιότητα. Πρώτον είναι μια οφειλή στους κατοίκους να μπορούν να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν έργα πολιτισμού υψηλής ποιότητας. Δεύτερον, μπορεί να γίνει μία ακόμη ατμομηχανή για την οικονομία της Χίου σε σύνδεση με τον τουρισμό.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του Ομηρείου, της Πινακοθήκης και των Εργαστηρίων Πολιτισμού, η δημιουργία κέντρου χορού με κατάλληλο δάπεδο, κέντρου μουσικής και δικτύου μικρών σκηνών και ανοικτών θεάτρων με προτεραιότητα την περιφέρεια. Θα διεκδικήσουμε το έργο για το ΡΕΞ όπου φιλοδοξούμε να στεγαστεί μία ψηφιακή έκθεση εισαγωγή στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου. Υλοποιούμε τις μελέτες για το κέντρο Ομηρικής Προβολής και τον Καστρομηνά και αναδεικνύουμε το λαογραφικό μουσείο της Καλλιμασιάς και το δίκτυο των ναυτικών Μουσείων. Αναβαθμίζουμε τα τοπικά έθιμα με ενέργειες του δήμου για την ορθή διεξαγωγή κάθε δραστηριότητας, και του Ρουκετοπόλεμου.
Για πρώτη φορά αναδιοργανώνουμε το αρχείο του δήμου, το αποθετήριο των έργων που έχουν υλοποιηθεί και μένουν στα αζήτητα, σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου πληροφορίες, κείμενα και εικόνες της Χίου θα φτάσουν σε κάθε ψηφιακή συσκευή στον πλανήτη.

Βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό χώρο. Είμαστε στην πλατεία από όπου ξεκίνησε η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με το κίνημα του Πλαστήρα τον Σεπτέμβριο του 1922. Πίσω μας βρίσκεται το Κάστρο εκεί που φυλακίστηκαν τα πρώτα θύματα των σφαγών του 1822 και εκεί όπου κατέφυγαν το 1922 και ζουν ως σήμερα οι απόγονοι των αδελφών μας προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ένα λεπτό από το Δημαρχείο απλώνεται η σύγχρονη ελληνική ιστορία που σηματοδότησε τρεις μείζονες επετείους, των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση, των δυο αιώνων από τις Σφαγές και των 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Τρεις ευκαιρίες για τον Δήμο να αναδειχθεί σε πανελλήνιο σύμβολο, να συνδεθεί με τις μνήμες εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας ξεθύμανε σε κοινωνικότητες και περιορισμένες δράσεις χωρίς σύνδεση με τις μεγάλες ομοσπονδίες, χωρίς να κερδηθεί ένα Ευρώ από τα μεγάλα προγράμματα του Αντώνης Τρίτσης και τα μικρά του Υπουργείου Πολιτισμού. Εμείς θα επαναφέρουμε στο τραπέζι δυο σχέδια στα οποία δεν προχώρησε η Δημοτική αρχή με ευθύνη του κυρίου Δημάρχου.

Θα δημιουργήσουμε δυο Δίκτυα με κέντρο την Χίο στα οποία θα συμμετέχουν, πρώτον οι πόλεις που δημιουργήθηκαν και αναστήθηκαν με την εγκατάσταση των Χιωτών του 1822, όπως η Ερμούπολη, ο Πειραιάς και η Αθήνα και, δεύτερον, οι περιοχές και τα χωριά που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την περιοχή της Σμύρνης και της Ερυθραία και πέρασαν από την Χίο.

Το δεύτερο Δίκτυο, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Κέντρο Χίου- Ερυθραίας σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Μικρασιαστικά Σωματεία της περιοχής με στόχο να κάνει την Χίο σημείο αναφοράς και προσκυνήματος για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις πατρίδες τους στην Μικρά Ασία.
Μαζί με αυτούς πρέπει να ξανακερδίσουμε τους Χιώτες της Ομογένειας. Οι Ομογενείς μας, οι άνθρωποι που ζουν , εργάζονται στο εξωτερικό αλλά αναπνέουν για τη Χίο και προσφέρουν με κάθε τρόπο και μέσο στο νησί μας, θα φροντίσουμε να εξυπηρετούνται άμεσα μέσω της ίδρυσης Γραφείου Εξυπηρέτησης Ομογενών. Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους που προσφέρουν στη Χίο ανιδιοτελώς.

Και κλείνοντας να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η θέση μας στο Μεταναστευτικό είναι διαυγής και δεν παρεκκλίνει από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Χιώτικου Λαού για δημιουργία δομής ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση. Δεν επιθυμούμε επουδενί δομή με μόνιμα χαρακτηριστικά, συντασσόμαστε απόλυτα με τη θέληση του Χιώτικου λαού. Κάποιοι χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό με στόχο να διχάσουν την κοινωνία. ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ . Η ΒΙΑΛ έπρεπε να έχει κλείσει.

Ήμουν και θα είμαι πάντα με την κοινωνία και τη θέληση της και θα μάχομαι για το κοινό καλό. Όπως το 2020 και το 2021 βρέθηκα στην πρώτη γραμμή και πάλεψα μαζί σας για το καλό του νησιού μας έτσι θα πράξω και τώρα ΄και όποτε χρειαστεί. Γιατί έτσι έχω μάθει στη ζωή μου. Να αγωνίζομαι για το κοινό καλό. Δεν αξίζει στους Χιώτες η διχόνοια και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διασπείρει διχόνοια και να διχάζει την κοινωνία προκειμένου να υλοποιήσει μεγαλεπήβολα σχέδια υπερδομών με μόνιμα χαρακτηριστικά. Όπως αντισταθήκαμε τότε έτσι θα αντισταθούμε και όποτε άλλοτε χρειαστεί. ΕΜΕΙΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΥΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ,
Μπορεί κάποιοι να ζουν με το όνειρο οι νέοι του νησιού μας να ζουν δέσμιοι των συμβάσεων που συνδέονται με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, εμείς όμως δεν θα τους αφήσουμε να μας παρασύρουν. ΕΣΕΙΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΊ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.

Αγαπητοί συμπολίτες μου ,
Κατανοώ την απογοήτευσή σας. Κατανοώ ότι έχετε χάσει την εμπιστοσύνη σας στους δημοτικούς άρχοντες. Καταλαβαίνω ότι έχετε χορτάσει από λόγια, από προγράμματα, από υποσχέσεις.
Η κοινωνία μας είναι μικρή. Όλοι γνωριζόμαστε.
Σας ζητώ λοιπόν να με εμπιστευτείτε. Να μου δώσετε τη δύναμη να προσφέρω για τον νησί μας που τόσο αγαπώ.

Σας ζητώ να εμπιστευτείτε τον ΓΙΑΝΝΗ. Για εμένα ο τίτλος του δημάρχου μεταφράζεται σε μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη για όλους εσάς. Ευθύνη να πάω τον τόπο μας, το νησί μας πολύ ψηλά. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι διάκονος των αναγκών σας, των προβλημάτων σας. Δεσμεύομαι ότι είμαι και θα παραμείνω ο ΓΙΑΝΝΗΣ που όλοι ξέρετε και γνωρίζετε. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ που δεν θα σας αρνηθεί ποτέ να σας συναντήσει και να συζητήσει μαζί σας. Γιατί απλούστατα εγώ και η ομάδα μου, οι πολύτιμοι συνεργάτες μου, είμαστε εσείς.
Δώστε μας την εντολή να φτάσουμε τη Χίο μας ψηλά. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το νησί μας να λάβει τη θέση που του αξίζει.

Εμπιστευτείτε μας και εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή που θα μας δώσετε για έναν δήμο ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Σας ευχαριστώ για τη στήριξη.

12

image

image

Newsletter