twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Δευτέρα, 01 Ιανουαρίου 2024 10:06
Εκτύπωση

456

Σήμερα που τελειώνει το 2023 ολοκληρώνεται και τυπικά η θητεία μου ως δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του Δήμου Ψαρών. Μία θητεία που ξεκίνησε το 2019 όταν στις εκλογές του Μαΐου απορρίψατε το πρόγραμμά μας και όλα αυτά που θέλαμε να κάνουμε για το νησί. Γιατί αυτό είναι οι εκλογές. Επιλέγουμε τις πολιτικές που θέλουμε να ακολουθηθούν τα επόμενα χρόνια. Το να ψηφίζουμε συγγενείς και φίλους δεν είναι πολιτική στάση ή τουλάχιστον δεν είναι πρακτική καλών πολιτών. Οπότε όταν ψηφίζουμε με τέτοια κριτήρια δεν μπορούμε να έχουμε και την απαίτηση από κάποιον να πράξει το οτιδήποτε.

 

Εκ του νόμου τόσο η αντιπολίτευση, όρος που προσωπικά δεν συμφωνώ για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είμαστε τελείως απαξιωμένοι. Ειδικά την προηγούμενη δημοτική περίοδο με τις αλχημείες της κυβέρνησης προκειμένου να παρακαμθεί η απλή αναλογική. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε όλο αυτό το διάστημα να είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια, κάθε έργο, κάθε τι που πιστεύαμε ότι είναι προς όφελος του νησιού. Δεν θα βρείτε πιστεύω άλλο δημοτικό συμβούλιο να έχει περάσει τόσες πολλές αποφάσεις ομόφωνα. Παρόλα αυτά σταθήκαμε απέναντι σε πράγματα που πιστεύαμε ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση Παραδείγματος χάρη στη μη είσπραξη των λογαριασμών του νερού που οδηγεί στην απαξίωση του αγαθού και τα προβλήματα που το συνοδεύουν. Ήμασταν φυσικά απέναντι στην αδιαφορία και διεκδικήσαμε καλύτερες συγκοινωνίες. Θεωρούσα και θεωρώ ντροπή για το νησί το Psara Glory. Και σε αρκετά άλλα.

 

Τα Ψαρά όμως έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με κυριότερο την δραματική μείωση των κατοίκων την τελευταία δεκαετία. Και μπορεί κάποιοι να ζείτε σε μία μακαριότητα και να βλέπετε τα πάντα όμορφα γύρω σας ηθελημένα ή άθελά σας, όμως οι αριθμοί είναι αμήλικτοι. Και ως οικονομολόγος τους αριθμούς εμπιστεύομαι. Σε όλα αυτά που σταθήκαμε αντίθετοι πιστεύαμε ότι θα βρούμε συμπαραστάτες στην κοινωνία. Με μεγάλη απογοήτευση όμως είδαμε για πολλοστή φορά την πλειοψηφία να προτιμά την ησυχία της από το καλό του νησιού μας. Ακόμα και σε απλές περιστάσεις όπου η λογική και ο νόμος πρόσταζαν κάτι ο λαός προτιμούσε να μην χαλάσει διαπροσωπικές σχέσεις και να μένει αμέτοχος• ή καλύτερα συμμέτοχος στο παράλογο. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να μην συμμετέχω στις εκλογές και να αποχωρήσω από αυτού του είδους την πολιτική.

 

Πιστεύω ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή τόσο εγώ όσο και οι δημοτικοί μου σύμβουλοι τηρήσαμε στο ακέραιο την εντολή όσων μας τίμησαν με την ψηφο τους και δικαίωσαμε το όνομα του συνδυασμού μας αφού βάλαμε σε όλες τις περιπτώσεις ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΨΑΡΑ. Και για αυτό θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Ανδρέας, την Σωσώ, τη Μαργαρίτα, τον Νίκο και τον Ανδρέα αλλά και όλους εσάς που φανερά υποστηριζετε όλα αυτά τα χρόνια τη λογική.

 

Με το ζόρι δεν σώθηκε κανείς. Και ίσως προσωπικά περίμενα πολλά παραπάνω από ανθρώπους που δεν είναι ικανοί νοητικά για κάτι τέτοιο. Για αυτό αφήνω λοιπόν στην επίπλαστη μακαριότητά σας εσάς που αρέσκεστε σε φρουφρού και αρώματα. Θλίβομαι όμως γιατί η ευθύνη ερήμωσης του νησιού μας είναι κάτι που θα βαραίνει όλους μας• είτε αγωνιστήκαμε ελάχιστα είτε διαφορήσαμε πλήρως.

 

Και μπορεί απο αύριο να απέχω από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα όπλα όμως δεν τα καταθέτω. Θα συνεχίσω από τη θέση του προέδρου της ιστορικής μας Αδελφότητας ή από όπου αλλού βρεθώ να βάζω ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΨΑΡΑ με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσετε!

 

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη ορκιστεί και από αύριο αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του, τους εύχομαι καλή θητεία και να εργάζονται πάντα με γνώμονα το καλό του νησιού και όχι το προσωπικό τους συμφέρον.

 

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

 

 

 

Γράφει: Ανδρέας Καραγιώργης

12

image

image

Newsletter