twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 15:38
Εκτύπωση

12

Ο προϋπολογισμός του 2024 της Π.Β.Α συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Π.Σ χθες, λίγα εικοσιτετράωρα, πριν εκπνεύσει το 2023.

Κατά την τοποθέτησή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αγλαία Κυρίτση και Γιώργος Αμπαζής επεσήμαναν ότι ο προσανατολισμός τόσο της κυβέρνησης, όσο και της πλειοψηφίας του Π.Σ., που λειτουργούν και πράττουν ως προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των πραγματικών και ουσιαστικών αναγκών των κατοίκων του Β.Αιγαίου. Γι’ αυτό  φέρνουν και ψηφίζουν παρόμοια εκτρώματα με σαθρή και συχνά εκβιαστική επιχειρηματολογία, όπως :«αν δεν ψηφίσουμε πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;», παρά την επιφανειακή, όπως αποδεικνύεται παραδοχή τους, ότι όντως πρόκειται για έναν ακόμη ανεπαρκή προϋπολογισμό, χειρότερο από τους προηγούμενους.

Είναι γεγονός –όπως προειδοποιεί η Λαϊκή Συσπείρωση κάθε χρόνο-, ότι όσο το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ψηφίζει ανεπαρκείς π/υ τόσο αυτοί θα γίνονται ανεπαρκέστεροι..

Στο πνεύμα αυτό της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, γίνεται συνεχώς λόγος για «οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Πρόκειται για μια σκόπιμη, επικίνδυνη  προπαγανδιστική επίθεση που στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ολοκληρωτική μεταφορά του κόστους λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά λαϊκών στρωμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, καταψήφισε αυτόν τον απαράδεκτο, όπως χαρακτήρισε, Π/υ και κάλεσε τους κατοίκους των νησιών να διεκδικήσουν από κοινού αγωνιστικά:

-Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της.

-Πλήρη καταβολή των παρακρατηθέντων  από τις κυβερνήσεις πόρους .

-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση  δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.

-Μόνιμη, σταθερή. εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις με ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.

-Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών.

-Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής  και αντιπυρικής προστασίας.

-Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας . Αντίθετα, λόγων των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκη.

Σ’αυτόν τον αγώνα, όπως και στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής θα βρισκόμαστε, όπως τόνισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην πρώτη γραμμή.

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΛΑ.Σ, Αγλαίας Κυρίτση:

«ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτή  συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, υπ’ αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο καθένας μας κι αυτά που μέρα τη μέρα ξεδιπλώνονται, ως νέα βάρη που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μας δημιουργεί μια γλυκόπικρη γεύση….

 Το γλυκόπικρο έγκειται στο γεγονός ότι όσα προεκλογικά, όχι μόνον στις Εθνικές αλλά και στις τοπικές εκλογές υποστηρίζαμε, επιβεβαιώνονται....

Συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2024.

Στις 87 σελίδες του, μας παρατίθενται για ακόμη μια φορά πίνακες  αριθμοί και κωδικοί.

 Και θα το λέμε κάθε φορά, όσο αυτό το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται για τόσο σοβαρά θέματα όπως ο προϋπολογισμός, χωρίς καμιά πολιτική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά πολιτική ιεράρχηση, χωρίς κανέναν απολογισμό και καμιά αναφορά σε σχεδιασμό, όσο αυτή η ξερή διεκπεραίωση και συμπλήρωση αριθμών συνεχίζεται, μόνο σοφότερους δεν μας κάνουν.

Ή μάλλον μας προσγειώσουν στην πραγματικότητα για το τι σας επιτρέπουν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι να διεκπεραιώνετε.

 Γιατί τα προβλήματα που έχουμε ως Περιφέρεια -και όχι μόνον εμείς-είναι πολλά και δυσθεώρητα. 

Τ ακούσατε κι από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ως προς την λειτουργία των Περιφερειών και των διοικητικών τμημάτων και λαμβάνετε καθημερινά τα μηνύματα από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών :

για την υγεία, το φοροληστρικό νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, το κλείσιμο των ΕΛΤΑ, το ενδεχόμενο κλείσιμο πρωτοδικείων, το κλείσιμο των δομών πρόληψης, όταν τα ναρκωτικά δίνουν και παίρνουν στους νέους της Περιφέρειας, την ένταση του προσφυγικού με τις εμπόλεμες ζώνες γύρω από τα νησιά μας αλλά και στα βόρεια της χώρας να μας κυκλώνουν και να απειλείται γενίκευση του «κακού» στο όνομα της αυτοάμυνας και των γεωπολιτικών συμφερόντων, στο πλαίσιο του ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού, να διαπράττονται μέχρι και γενοκτονίες...

Και η περιφέρεια μας, πλήρως ταυτισμένη με την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων να παρακολουθεί προκλητικά αδιάφορη (και λεω αυτόν τον χαρακτηρισμό γιατί κανένα από τα δυο ψηφίσματα που καταθέσαμε ως παράταξη δεν ...συζητήθηκε από το Π.Σ , πέρασε ο χρόνος, δεν υπήρχε πλειοψηφία μελών, αναφέρομαι στην ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ των νησιών με βάσεις, κατάργηση κέντρων εκπαίδευσης, αποψίλωση σε εξοπλισμό των νησιών μας κλπ…)

Θα σας καλέσουμε λοιπόν ως οφείλουμε, για μια ακόμα φορά να συμπεριλάβετε στην πολιτική σας εισήγηση, τα πραγματικά προβλήματα των νησιωτών μας και να μας αναπτύξετε το ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2024, με ποιο σκεπτικό προκύπτει η ιεράρχηση, που τώρα δεν κάνετε, και με ποια στρατηγική, βάσει των αναγκών, θα τους υλοποιήσετε.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παράθεση αριθμών σε ό,τι αφορά στις περιφέρειες και η ψήφιση των προϋπολογισμών τους από τα περιφερειακά συμβούλια είναι μια κραυγαλέα εξαπάτηση του λαού υπό το μανδύα μιας υποτίθεται δημοκρατικής (κατά τα πρότυπα του συστήματος πάντα) διαδικασίας.

Πραγματικά αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι τι συζητάμε σήμερα;

Να το πούμε μια ακόμα φορά;

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό που αφορά στενά μόνο τα ποσά για τη μεταφορά μαθητών, τη δακοκτονία και την πληρωμή των υπαλλήλων της περιφέρειας. Και αυτά ακόμη θίγονται λειψά, γιατί η καρδιά του προβλήματος δεν αγγίζεται.

Και εν συντομία θα επαναλάβω:

Για τί ποσά μιλάμε, όταν οι ανάγκες στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό για την σωστή λειτουργία των 6 Γενικών Διευθύνσεων με τις 28 Διευθύνσεις και πολλαπλάσια τμήματα είναι τεράστιες; όταν οι ελλείψεις σε μηχανικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, σε χειριστές και βοηθητικό προσωπικό, με το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό για την πολιτική προστασία, την δακοκτονία είναι τραγικές;

Όταν επιμένουμε στην ανάγκη να έχουν οι υπηρεσίες, πλήρη επάρκεια για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ολοένα και μεγαλύτερες αρμοδιότητες που τους αναθέτουν;

Εσείς πως ανταποκρίνεστε; απλά λειτουργείτε, αξιοποιώντας την πολιτική της υποστελέχωσης για να προωθείτε τις εργολαβίες, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, την ομηρία εργαζομένων με 3μηνες, 8μηνες συμβάσεις...(για να μην ξεχνάμε τα 9 από τα 19 θέματα, μιας από τις προεκλογικές συνεδριάσεις μας , αφορούσαν τέτοιου είδους συμβάσεις...)

Κι αυτό γιατί αποτελεί επιλογή σας, όσο κι αν δεν το παραδέχεστε, η στήριξη της κερδοφορίας όλων των επιχειρηματικών ομίλων, που λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, δηλαδή τους κόπους και τον ιδρώτα του λαού.

Γιατί πώς αλλιώς θα στηριζόταν η προκλητική κερδοφορία τους, αφού η λειτουργία των καλά στελεχωμένων και εξοπλισμένων Υπηρεσιών  δεν θα άφηνε περιθώριο για να πάρουν τα έργα που όφειλαν και μπορούσαν να κάνουν οι ίδιες;

Εάν τα ρέματα τα καθάριζαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν θα υπήρχε χώρος για τους μεγαλοεργολάβους, που μάλιστα σκοτώνονται μεταξύ τους με προσφυγές γιατί είναι  πολλά τα εκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει για την συντήρηση των δρόμων, για την καθαριότητα, την δακοκτονία...

Γιατί οι εργολαβίες και τα κέρδη τους, στηρίζονται και αυγατίζουν γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους.

Και νά ‘στε σίγουροι ότι τα κόστη θα ήταν πολύ λιγότερα, κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, από αυτά που δίνονται σε τεχνικούς συμβούλους, εργολάβους και υπεργολάβους σε έργα και υπηρεσίες, των οποίων το τελικό τους κόστος υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική συμβατική δαπάνη και με σημαντικές συνήθως καθυστερήσεις.

Όσο για τις μεταφορές μαθητών, φτάσαμε Δεκέμβρη μήνα κι ακόμη υπάρχουν μαθητές που δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο, όπως στην Ικαρία και την Λήμνο...

Γονείς  που ταλαιπωρούνται καθημερινά. Παιδιά κυρίως ΑΜΕΑ που δεν πηγαίνουν σχολείο.

 Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, δεκάδες δρομολόγια βγαίνουν και ξαναβγαίνουν «άγονα» στους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται.

Και οι προσπάθειες και η δουλειά των αρμοδίων υπηρεσιών, που καλούνται να σχεδιάσουν χιλιάδες δρομολόγια για την μεταφορά των μαθητών σκοντάφτει στην παντελή έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος, στην πολιτική εκχώρησης της αρμοδιότητας στις διαθέσεις και τις επιλογές των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ασφάλεια των μαθητών ( καταγγείλαμε πρόσφατο περιστατικό στην Ικαρία, που έφυγαν οι τροχοί λεωφορείου εν κινήσει γεμάτο μαθητές) ….

Εμείς θα επαναλάβουμε και δω την πρότασή μας :

 Μια είναι η λύση -και ήδη την συζητήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον κ. Βλάτα, όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην Λήμνο- για να σταματήσει το μοίρασμα εκατομμυρίων, για να πάψει η μεταφορά των μαθητών να επαφίεται στις διαθέσεις των κάθε είδους ιδιοκτητών πούλμαν, λεωφορείων, ταξί κλπ

Απόκτηση από τις Περιφέρειες ή από άλλο Δημόσιο Φορέα, με διεκδίκηση κεντρικών δημόσιων πόρων, που θα αναλάβει την αρμοδιότητα, όλου του αναγκαίου στόλου οχημάτων, προσλήψεις οδηγών & συνοδών, με ταυτόχρονη ένταξη και χρήση του στόλου αυτού σε υπόλοιπες εκπαιδευτικές ανάγκες και δράσεις μετακινήσεων. Και είναι εφικτή αυτή μας η πρόταση, μέσω του Εθνικού προγράμματος ανάπτυξης…(195 εκ από τα οποία σχεδόν 5εκ γίνεται χρήση το χρόνο)

Και επιτρέψτε μου να πω, ότι  θεωρούμε αναποτελεσματικό μπάλωμα και μακριά από τις ανάγκες, την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης με το άρθρο 51 του ν.5056/2023, για μίσθωση οχημάτων, για πρόσληψη ΙΔΟΧ οδηγών και συνοδών.

Γιατί για ποια μίσθωση να μιλήσουμε και πότε θα γίνει αυτή;

 Για ποιες προσλήψεις συμβασιούχων οδηγών και συνοδών και πότε;

Πόσους μήνες σχολικής χρονιάς θα αφήσουμε να χαθούν μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί και οι διαδικασίες; Τι θα γίνει αν κι αυτοί οι διαγωνισμοί βγουν άγονοι;

Θα μπορούσαμε σήμερα, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι να συζητάμε μια τέτοιου είδους πρόταση;

Θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και να προϋπολογιστεί στον σχεδιασμό του 2024; Μάλλον ρητορικό είναι και αυτό το ερώτημά μου...

Να μην μιλήσουμε για την δακοκτονία…

Σήμερα λοιπόν ερχόμαστε να εγκρίνουμε ή να καταψηφίσουμε , στην ουσία, έναν προϋπολογισμό που αφορά στενά και στεγνά, μόνο τα ποσά για τη μεταφορά μαθητών, τη δακοκτονία και την πληρωμή των υπαλλήλων της περιφέρειας, .

Αυτά τα τρία ποσά συζητάμε. Τελεία. Τίποτα άλλο…

Από το σύνολο δηλαδή, των 72,5 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας ΒΑ για το 2024, αυτό που μας αφορά και συζητάμε, χωρίς να είναι το κύριο, είναι τα 25,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αυτά που δίνει, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός για τις μεταβιβαστικές πληρωμές.

Κι αν έχει μια αξία να σταθούμε σε αυτό, είναι ίσως, μόνο το γεγονός, ότι οι ΚΑΠ παραμένουν καθηλωμένοι και ουσιαστικά μειώνονται αφού από το 2022 παραμένουν στα 25 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ποσό προϋπολογίζονται και για το 2024, την ώρα που ξέρουμε πόσο πολύ έχουν ανέβει τα κόστη και πόσο έχουν εκτοξευτεί τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τις φοροεπιδρομές και την ακρίβεια.

Κι έχει μια σημασία να πούμε ότι αυτό ακριβώς αποδεικνύει και τη μοίρα που επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις για την ελληνική περιφέρεια. 

Φόρο-επιδρομή και ακρίβεια για το λαό με νομοσχέδια που εφαρμόζουν στην πράξη πλέον την περιβόητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», στην οποία αναφέρεται η ΕΕ και αποτελεί μάλιστα και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είχαμε αποκαλύψει και πριν τις βουλευτικές εκλογές και ψίχουλα στις περιφέρειες για υποδομές και φροντίδα του λαού που αδυνατεί να ανταπεξέλθει και στα στοιχειώδη.

Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Και αυτή η πολιτική ακολουθείται διαχρονικά από ΝΔ σήμερα και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις περιφέρειες, αυτή την πολιτική της φτώχειας να εφαρμόζουν και να μεταφέρουν αυτούσια προς τα «κάτω».

Και πάμε τώρα στη μεγάλη «φέτα» του Π/Υ.

 Από τα 72,5 εκατ. που είναι το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2024, όπως είπα, το περιφερειακό συμβούλιο αφορούν -εντός εισαγωγικών- οι μεταβιβαστικές πληρωμές για μεταφορά μαθητών, δακοκτονία και πληρωμή των εργαζόμενων στην περιφέρεια.

Αν από τα 72,5 εκατ. του συνόλου του προϋπολογισμού αφαιρέσουμε τα 25, 5 εκατ. μας μένουν 47 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα 47 εκατ. ευρώ αξίζει να σταθούμε.

Αυτά τα 47 εκατ. περνούν, ελέγχονται, ιεραρχούνται, συζητιούνται, έστω και προσχηματικά στο περιφερειακό συμβούλιο; Όχι.

Είναι τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που υπηρετούν τους αντιλαϊκούς στόχους της ΕΕ και των κυβερνήσεων και τα όλο και λιγότερα κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων .

Για αυτά τα ποσά, για το χοντρό παιχνίδι -που λένε οι καθημερινοί άνθρωποι -, το περιφερειακό συμβούλιο έχει μαύρα μεσάνυχτα.

Η διαχείριση των κονδυλίων γίνεται «εν κρυπτώ και παραβύστω» από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο επίτηδες ο νομοθέτης έκανε ΝΠΙΔ, και του οποίου η πολιτική ηγεσία, ο εκάστοτε Περιφερειάρχης ως Πρόεδρος, δεν δίνει λογαριασμό στο περιφερειακό συμβούλιο

Για τον πιο καθοριστικό κρίκο στη διαχείριση των σοβαρών κονδυλίων της περιφέρειας, που αφορούν στις υποδομές και στη ζωή των νησιωτών μας, το περιφερειακό συμβούλιο, λοιπόν, δεν έχει κανένα λόγο, καμιά γνώση…

Κι εμείς εδώ τώρα υποτίθεται συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2024…

Γι αυτό είπα στην αρχή για θέατρο του παραλόγου.

Και εννοείται ότι θέατρο του παραλόγου είναι η συζήτησή μας και όχι η ανεξέλεγκτη διαχείριση των 47,5 εκατ. Ευρώ.

Και ένα άλλο παράδειγμα του πώς μπορούν, κονδύλια του λαού μας που διαχειρίζεται η Περιφέρεια να πάνε για να λυθούν ουσιαστικά προβλήματα, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόβλημα κρίσιμο πχ στην Ικαρία.

Να ξεκαθαρίσουμε κατ αρχάς ότι ως Λαική Συσπέιρωση, διεκδικούμε η περιφέρεια να αναλάβει τα απαραίτητα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς ΣΔΙΤ, στα νησιά….

Στην Ικαρία εν προκειμένω, λειτουργούν παράνομα 2 ΧΑΔΑ, η απερχόμενη δημοτική αρχή ψευδώς λέει ότι έχουν κλείσει, εκεί όμως πηγαίνει τα σκουπίδια.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το οξυμένο πρόβλημα, πχ η εικόνα του ΧΑΔΑ στην Προεσπέρα, στις Ράχες, είναι ντροπιαστική, είναι απαραίτητο να γίνουν εργασίες στους υφιστάμενους ΧΑΔΑ για να μπορεί να γίνει προσωρινή, επαναλαμβάνω προσωρινή, εναπόθεση των απορριμμάτων και να δρομολογηθούν οι εξής λύσεις:

Ενίσχυση της ανακύκλωσης και σε αυτό διεκδικούμε να συνεισφέρει η περιφέρεια με κονδύλι.

Δρομολόγηση της εναπόθεσης των απορριμμάτων προσωρινά στη Χίο, με δεδομένο ότι αυτή η κατεύθυνση έχει δοθεί ως τώρα. Γι’ αυτό απαιτούνται εξοπλισμός συγκεκριμένος, όπως press containers, αλλά και επιδότηση των ναύλων, για να μην πληρώσουν και άλλα οι Ικαριώτες, με δεδομένο το ήδη πολύ υψηλό κόστος ζωής.

Μόνιμη λύση με τη δημιουργία ΧΥΤΥ σε χώρο που έχει υποδειχθεί από τους ειδικούς, για να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων τοπικά στην Ικαρία. Η Περιφέρεια να εντάξει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία ΧΥΤΥ, τα όποια σύνοδα έργα καθώς και τις αναγκαίες μελέτες.

Γι αυτό κ. συνάδελφοι, το ουσιαστικό πρόβλημα, υπάρχει θέση στον προυπολογισμό; πως ιεραρχούνται οι ανάγκες; Μάλλον κι εδώ οι ερωτήσεις μας είναι ρητορικές…

Θα το πούμε με τον πιο σαφή τρόπο. Η μεγάλη πληγή των Περιφερειών είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική, που οι Διοικήσεις τους καλούνται να εφαρμόσουν και οι οποίες το κάνουν με ιδιαίτερο ζήλο και  το Περιφερειακό Ταμείο κομμάτι τους, που λειτουργεί έξω και πέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο διαχειρίζεται  με αδιαφάνεια κονδύλια δεκάδων εκατομμύριων ευρώ σε Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία έρχονται κατ’ ευθείαν από την ΕΕ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και των νησιών μας.

Για μας λοιπόν, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ), Β. Αιγαίου ως υπεύθυνος φορέας – Αρχή Πληρωμής, έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, με αρμοδιότητες τόσο την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, όσο και το σχεδιασμό-τη συμμετοχή-τη διαχείριση και, ενδεχόμενα, υλοποίηση έργων της ΠΒΑ θα πρέπει να διαχειρίζεται με διαφάνεια, λογοδοσία και δημόσιο απολογισμό, τους πόρους των κατοίκων της Περιφέρειας ΒΑ , έτσι ώστε η επιλογή και η διαχείριση τους, να αφορούν έργα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και όχι την στήριξη έργων των “φίλων” της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής ή έργων που θα στηρίζουν τα συμφέροντα των τοπικών ολιγαρχών.

Και επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για ειδική συνεδρίαση του Π.Σ, όσον αφορά στο Περιφερειακό Ταμείο. Η Λαϊκή Συσπείρωση το ζητά για πολλοστή φορά και βέβαια με την παρουσία στη συνεδρίαση, όλων των μελών του ΔΣ του, για να παρουσιάσουν απολογισμούς και στοιχεία και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που θα τεθούν από τους περιφερειακούς συμβούλους και από εκπροσώπους των δήμων και  μαζικών φορέων

Ζητούμε από όλες τις παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την πρότασή μας.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2024 και ζητάμε διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία για το ΠΤΑ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε αυτές τις εν κλειστώ διαδικασίες και να τρέχουν δεκάδες εκατομμύρια για την εξυπηρέτηση λίγων και εκλεκτών, με τα λαϊκά στρώματα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη.»

 

 

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αγλαΐα Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Σταμάτης Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

12

image

image

Newsletter