twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 11:26
Εκτύπωση

12

Πριν από λίγες μέρες στο Χαλκειό πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση για τη δομή μεταναστών της ΒΙΑΛ, με τις φωνές για κλείσιμό της να ακούγονται ηχηρές. Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τον νέο δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή, για τις επόμενες κινήσεις. Ο κ. Μαλαφής αντιμετωπίζει ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που δίχαζε και διχάζει την τοπική κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι η ΒΙΑΛ είχε δημιουργηθεί επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δημοτικής αρχής Βουρνού. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι σημαντικά στελέχη της τότε δημοτικής αρχής Βουρνού (πχ Χρύσης, Καμπούρης, Γιαμάς κ.α.) είναι πλέον εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Γ. Μαλαφή. Ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ακολουθήσει τότε τη λεγόμενη πολιτική των ανοικτών συνόρων στο πλαίσιο της ιδεολογικής του αφετηρίας περί αλληλεγγύης που εδράζεται στον διεθνισμό στήριξε τον Γιάννη Μαλαφή.

 

Υποσχέσεις για κλείσιμο της δομής ΒΙΑΛ ακούγονται εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο όσο δεν προχωρά εναλλακτική λύση αυτό είναι αδύνατον να γίνει. Το κλείσιμο της, ωστόσο, θέτει το ερώτημα: Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση και ποια η στρατηγική για τη δημιουργία μιας νέας δομής που δε θα προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

 

Ο κ. Μαλαφής καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Πού θα είναι η νέα δομή; Ποιοι θα είναι οι φορείς εκμετάλλευσης και ποιο το πλαίσιο λειτουργίας της; Πώς θα διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες; Και τέλος, πώς θα ενσωματωθεί η νέα δομή στον ιστό της Χίου με τρόπο που να είναι ευεργετικός για όλους;

 

Ο κ. Μαλαφής από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα του μεταναστευτικού και μένει να φανεί ποια πολιτική θα ακολουθήσει πάνω στο ζήτημα, τη στιγμή που οι Χαλκούσοι φωνάζουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

12

image

image

Newsletter