twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 15:40
Εκτύπωση

12

Ο προεκλογικός αγώνας για τον Περιφερειάρχη του Βορείου Αιγαίου φαίνεται να έχει αποκτήσει διαστάσεις πρωτόγνωρες. Οι Συνδυασμοί του Αλκιβιάδη Στεφανή, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, και ο νυν Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης (που τον καταγγέλλουν οι Γαλάζιοι, όπως και το 2019 ως αντάρτη και αποστάτη, ενώ ο ίδιος δηλώνει απλά Ανεξάρτητος) εμπλέκονται σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που κυριαρχεί το στοιχείο της παραπολιτικής στρατηγικής.

 

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, οι δύο πλευρές έχουν ρίξει στην αρένα όλα τα όπλα τους, πολικά και παραπολιτικά. Από παραπολιτικές αναρτήσεις και δηλώσεις μέχρι παρεμβάσεις, υποστηρικτικά μηνύματα από επώνυμες προσωπικότητες και έντονη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της όξυνσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η ανάρτηση της κα Τόπακα κατά του Κ. Μουτζούρη από τη μια πλευρά και το άρθρο ενός στρατιωτικού ε.α. κατά του κ. Στεφανή που κυκλοφόρησε για λίγες ώρες σε ΜΜΕ της Λέσβου.

 

Οι υποστηρικτές του Αλκιβιάδη Στεφανή καταγγέλλουν τη διαχείριση της Περιφέρειας από τον Κώστα Μουτζούρη, επικεντρώνοντας την επίθεσή τους σε θέματα οικονομίας, τουρισμού και περιβάλλοντος. Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Μουτζούρης αντιπαραθέτει τη στάση του στο μεταναστευτικό και τη διοίκηση που άσκησε στην Περιφέρεια σε μια περίοδο που εκλογικός νόμος δεν έδινε το πλεονέκτημα της αυτοδυναμίας.

 

Παρά τον έντονο πολιτικό πόλεμο, οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου προσδοκούν οι υποψήφιοι να αναλάβουν την ευθύνη τους, να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, καθώς η στείρα αντιπαράθεση δε θα έχει όφελος για κανέναν από τους δύο συνδυασμούς. Ειδικά αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι απειλές του Κ. Μουτζούρη για μηνύσεις προς τα ΜΜΕ που φιλοξένησαν ανάρτηση της κα Τόπακα. Πρόκειται για πρωτοφανή στα τοπικά χρονικά στάση πολιτικού που δεν στρέφεται μόνο κατά του πολιτικού του αντιπάλου, αλλά και κατά των ΜΜΕ τη φιλοξένησαν στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας.

 

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για την κατάληξη αυτού του προεκλογικού πόλεμου. Η επιλογή των πολιτών στην κάλπη τελικά θα δείξει τον δρόμο για το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.

 

Το χρονοδιάγραμμα προεκλογικής εκστρατείας φουντώνει την αντιπαράθεση

Το εντατικοποιημένο χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, συνεντεύξεων και συζητήσεων είναι ακόμα ένα στοιχείο που οξύνει την αντιπαράθεση. Και οι δύο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να κερδίσουν κάθε δυνατό ψήφο, επισκέπτονται περιοχές και νησιά του Βορείου Αιγαίου και προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες για το σωστό της υποψηφιότητάς τους.

 

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης

Τα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ παρακολουθούν στενά την πορεία της αντιπαράθεσης, με τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν εκτεταμένα ρεπορτάζ και αναλύσεις. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποστηρικτών των δύο πλευρών είναι έντονες και πολλοί πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Οι απειλές του κ. Μουτζούρη στα ΜΜΕ επειδή φιλοξενούν δηλώσεις και άρθρα κριτικής σ’ αυτόν είναι πρωτοφανείς  στα τοπικά πολιτικά χρονικά και ερμηνεύονται ως κινήσεις πανικού του Περιφερειάρχη, που βλέπει πολιτικά πρόσωπα που τον στήριζαν στο παρελθόν πλέον να ανήκουν στο στρατόπεδο Στεφανή. Επίπροσθετα και η υποψηφιότητα Χοχλάκα (ΠΑΣΟΚ) του αφαιρεί ένα κομμάτι της δεξαμένης ψήφων που υπολόγιζε την Α’ Κυριακή.

 

Εκκλήσεις για σεβασμό και ψυχραιμία

Παρότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι έντονη πολλά πολιτικά πρόσωπα καλούν και τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, να ακούσουν τις προτάσεις και να αποφασίσουν με ευθύνη και σεβασμό προς το δημοκρατικό θεσμό.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις κάλπες. Ελπίζουμε ότι η αντιπαράθεση θα παραμείνει στο πλαίσιο της δημοκρατίας και θα εξυπηρετήσει το κοινό καλό των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter