twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 19:32
Εκτύπωση

12

Όλοι όσοι περάσαμε, τις προηγούμενες δεκαετίες, από δημοσιογραφικές σχολές και "τριφτήκαμε" με την καθημερινή επαρχιακή δημοσιογραφία για χρόνια, μάθαμε να λειτουργούμε αντικειμενικά και με υπευθυνότητα, εξετάζοντας πάντοτε όλες τις θέσεις και απόψεις, κάνοντας ρεπορτάζ.
Πάντοτε εκφράζαμε τις προσωπικές μας θέσεις, όμως στο όποιο κείμενό μας δίναμε χώρο στην άλλη άποψη και αφήναμε τον αναγνώστη μας να σχηματίσει γνώμη.
Αυτό μας έμαθαν οι παλαιότεροι, που ήσαν άνθρωποι άλλης "κοπής", με το σεβασμό και την αποτύπωση μιας σφαιρικής εικόνας στα όσα έβλεπαν, άκουγαν και έγραφαν.
Αυτό μου έμαθαν κι εμένα οι Πασαλάρης και Μπούμης (του "Ελεύθερου Τύπου" και του "ΑΝΤ-1"), αλλά και τοπικοί δημοσιογράφοι (Περρής, Σκαρβέλης, Λαϊνάς, κ.α.).
Σήμερα, κάθε τυχάρπαστος, μη κάνοντας ρεπορτάζ, μη ερευνώντας και -κυρίως- μη έχοντας ζητήσει την άποψη κανενός, βγαίνει δημόσια και πετάει την "τορπίλη" του ... και "όποιον πάρει ο χάρος"...!!!
Διάβασα, χθες, στο διαδίκτυο, ένα κείμενο που δημοσίευσε (ανώνυμα μάλιστα) η ιστοσελίδα <<Στο Νησί>> (με έδρα τη Μυτιλήνη) και είχε τίτλο <<Λεφτά υπάρχουν για να μοιράζει ο Μουτζούρης στους συνεργάτες του>>.
Το κείμενο, εκτός του ότι δεν έχει παρουσιάσει κανένα ρεπορτάζ, για να καταλήγει στον ύπερθεν τίτλο του, αποδεικνύει ότι, ο συντάκτης του είναι -επιεικώς- άσχετος με τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μιλά για αναμορφώσεις προϋπολογισμού, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, που αφορούν πάγιες μισθοδοσίες αιρετών, μετακλητών υπαλλήλων και άλλων στελεχών της Περιφέρειας, οι οποίες είναι δεδομένες και κατά πάντα νόμιμες. Ο συντάκτης του κειμένου νομίζει ότι "κομίζει γλαύκας εις Αθήνας" και εξάγοντας το προσωπικό -κατά πάντα αυθαίρετο- συμπέρασμα του, θεώρησε ότι ο περιφερειάρχης μοιράζει χρήματα στους συνεργάτες του. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε έχει αλλάξει κανενός η μισθοδοσία προς τα πάνω, σε σχέση με το παρελθόν. Προσωπικά, λαμβάνω το ύψος της μισθοδοσίας μου της φυσικής μου υπηρεσίας (δημόσιος υπάλληλος με 23 έτη προϋπηρεσία, πτυχιούχος, έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων) και πέραν τούτου ούτε Ευρώ. Δηλαδή (για να είμαστε και καθαροί και ντόμπροι) μηνιαίο μισθό περί τα 1.200 Ευρώ περίπου, ότι ακριβώς παίρνει κάθε δημόσιος υπάλληλος με τις ίδιες γνώσεις, προϋπηρεσία και οικογενειακή κατάσταση με μένα.
Βέβαια, εάν ο συντάκτης του κειμένου είχε φροντίσει να κάνει ρεπορτάζ θα μάθαινε ότι, οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού γίνονται πανελλαδικά, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας μας, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες που πρέπει να εξοφληθούν μέχρι 31/12 εκάστου έτους και που δεν προϋπολογίστηκαν ακριβώς στην αρχή κάθε έτους διότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται ένα χρόνο πριν και είναι ενδεικτικός, όχι απόλυτος. Δεν ξέρεις, δηλαδή, τι θα προκύψει εντός του έτους (αποχωρήσεις, νέες προσλήψεις, αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές, κλπ). Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει ότι μοιράζονται επιπλέον χρήματα σε κανέναν, αλλά ότι η Υπηρεσία πρέπει να προβεί σε λογιστική και οικονομική τακτοποίηση των δαπανών και σε ισοσκελισμό του τρέχοντος προϋπολογισμού. Και ο πλέον αδαής, που έχει ασχοληθεί με αποφάσεις συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακό ή Δημοτικό συμβούλιο) γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου <<Στο Νησί>> δεν φρόντισε να μάθει !
Από την άλλη, αναφέρεται και στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη λέγοντας ότι <<είναι "αγνοούμενος" για το έργο του, αλλά και για την έδρα της Περιφέρειας>>.
Και πάλι ο συντάκτης φαίνεται αδιάβαστος ! Διότι ο Συμπαραστάτης έχει έδρα τη Χίο, πουθενά δεν προβλέπεται ότι πρέπει να βρίσκεται μόνιμα στη Μυτιλήνη. Στον ένα χρόνο θητείας του μέχρι σήμερα, επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη 3 φορές (μάλιστα μια φορά με έξοδα της Περιφέρειας και άλλες δύο με δικά του). Ο Συμπαραστάτης δεν είναι αρμόδιος επί παντός επιστητού. Ούτε μπορεί να χαράξει πολιτική, όπως τα αιρετά στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι το έργο του δημόσια εμφανές διότι είναι τέτοια η φύση της δουλειάς του. Δέχεται γραπτές αναφορές και καταγγελίες για ζητήματα κακοδιοίκησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και μη εξυπηρέτησης των Πολιτών από αυτές. Παρουσίασε τα πεπραγμένα του τόσο κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας του (μάλιστα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ θα ακολουθήσει και η ετήσια παρουσίαση τους στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Συμπαραστάτης έχει επισκεφθεί τις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Σάμου και έχει επιληφθεί των υποθέσεων που του τέθηκαν από πολίτες. Εάν στην Μυτιλήνη δεν υπάρχουν αναφορές κακοδιοίκησης ή μη εξυπηρέτησης πολιτών για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, γιατί θα πρέπει να βρίσκεται στη Μυτιλήνη; Ο συντάκτης του κειμένου θα έπρεπε να χαίρεται γι' αυτό αντί να μεμψιμοιρεί. Ο Συμπαραστάτης δεν χαράσσει πολιτική, είναι ενδιάμεσο πρόσωπο για την εξυπηρέτηση του πολίτη σε περιπτώσεις διαφορών του με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο συντάκτης <<Στο Νησί>>, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να το μάθει, έστω μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (όπου υπάρχει σχετικός υπερσύνδεσμος -link- με τις αρμοδιότητες και την επικοινωνία με τον Συμπαραστάτη, καθώς και τα έντυπα που στέλνονται ηλεκτρονικά εκ μέρους των πολιτών για την διαμεσολάβηση του) ή αναζητώντας στο διαδίκτυο να δει τι πράττουν οι δεκάδες δημοτικοί και περιφερειακοί συμπαραστάτες ανά το πανελλήνιο.
<<Άνθρακες ο θησαυρός>> για τον συντάκτη <<Στο Νησί>> ! Πιάστηκε αδιάβαστος ! Και καλά, δεν ήξερε, δεν ρώταγε, να μην εκτεθεί;
 
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος 
 
 
Υστερόγραφο: Μέσα σε όλα, ας σημειωθεί και τούτο: Στέλνεις απάντηση <<Στο Νησί>> για το θέμα, αλλά πριν τη δημοσιεύσουν αρχίζει ο καταιγισμός του αντίλογου, του είδους "ού με πείσεις κάν με πείσης". Οι άνθρωποι έτσι έμαθαν, έτσι λειτουργούν. Έφτασαν σε σημείο να μας κρίνουν και για τις προσωπικές απόψεις που έχουμε, ακόμη κι αν δεν σχετίζονται με τον φορέα που υπηρετούμε ! Σε λίγο θα μας ζητήσουν το λόγο γιατί μιλάμε και έχουμε δημόσια φωνή !!! Είναι πασιφανές ότι, μοναδικός τους στόχος είναι να πλήξουν πολιτικά πρόσωπα, όχι να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ. Διαφορετικά, γιατί δεν ρωτάνε ποια είναι και η άποψη της ίδιας της Υπηρεσίας για τη διαδικασία της αναμόρφωσης που αναφέρονται; Ευτυχώς, ο κόσμος έχει και άποψη και κρίση κι έτσι <<δεν κολλάει η λάσπη στον ανεμιστήρα>>...!!!

12

image

image

Newsletter