twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 17:44
Εκτύπωση

12

Η σημερινή υφιστάμενη κτιριακή εγκατάσταση του Τελωνίου Χίου στο κεντρικό λιμάνι της Χίου είναι απαγορευτική και επιφυλάσσει πολλαπλούς κινδύνους για την ασφάλεια κάθε πολίτη όπως και τουρίστα. Δυστυχώς δεν εμπνέει ούτε προδιαθέτει κανέναν πως εισέρχεται σε μια πολιτισμένη χώρα. Πολλοί Τούρκοι - Τουρίστες και επισκέπτες, που το έχουν επισκεφτεί, τους δημιουργεί μια εικόνα ανασφάλειας για την Ελλάδα και σιγουρά για την Ευρώπη όπως και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα μας.

Αναφέρω παρακάτω μια λίστα από προβλήματα που ο ίδιος εντόπισα:

Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος αναμονής ούτε είναι μια σύγχρονη κατασκευή που προδιαθέτει θετικά τον επισκέπτη τουρίστα που έρχεται στην Χίο, δηλαδή Ευρώπη.

Το κτίριο δεν είναι σε καλή κατάσταση λόγω παλαιότητας και της οξείδωσης του στατικού οπλισμού του.

Δεν υπάρχουν άνετοι χώροι με ευρωπαϊκά πρότυπα για ελέγχους από αστυνομικούς και τελωνιακούς.

Δεν είναι σωστό τα γραφεία - περιπτερά των Travel agent εισιτηρίων να μεταφέρονται συνέχεια σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά εντός ή εκτός κτηρίου.

Είναι πολλαπλά επικίνδυνο να αναμένουν οι επισκέπτες εκτός κτιρίου σε μια ουρά ατόμων με κίνδυνο της προσωπική ασφάλειας τους να μην πέσουν στην θάλασσα από τον συνωστισμό που δημιουργείται όταν βγαίνουν από το καραβάκι ή κάποιες φορές και περισσότερα του ενός στο ίδιο σχεδόν χώρο του λιμανιού μέχρι την πόρτα εισόδου του κτιρίου που είναι «μόνο» για ένα άτομο..

Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος ούτε με προδιάγραφες ευρωπαϊκές για τα φορτηγά που μεταφέρονται με τα καραβάκια και συγχρόνως και για τον  κόσμο που συνωστίζεται σε ένα τόσο κλειστό και μικρό εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και να δημιουργούνται πολλαπλοί κίνδυνοι ασφάλειας.

Δεν υπάρχει ασφάλεια εκεί που αράζουν τα καραβάκια μπροστά από το τελωνείο να βγαίνει ο κόσμος και να μην μπορεί ούτε να γυρίσει κάποιο φορτηγό και να κάνει 90 μοίρες στροφή για να φύγει με ευκολία.

Δεν γίνεται να μην μπορεί να βγει ολόκληρο το φορτηγό με αποτελεσμαι να μένει πάνω από το μισό στην μπουκαπόρτα του καραβιού με κίνδυνο ασφάλειας στους πολίτες για ατύχημα λόγω του κυματισμού της θάλασσας.

Ο συνωστισμός και τα μέτρα COVID δεν ακολουθούνται αφού ο χώρος εσωτερικά και εξωτερικά είναι ακατάλληλος και μικρός.

Δεν υπάρχει περιβαλλοντολογική και κοινωνική συνείδηση στις αφίξεις & αναχωρήσεις όταν ο κάθε ηλικιωμένος περιμένει όρθιος στις μεγάλες εξωτερικές ουρές λόγω ακαταλληλότητας κτιρίου και δεν έχει θέση να καθίσει ούτε σκέπαστρο για να μην επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. (βροχή , δυνατό Ήλιο, κτλ.). ούτε εύκολη πρόσβαση σε τουαλέτα λόγω του συνωστισμού.

Η πρώτη εικόνα είναι χίλιες λέξεις:

Κάποιες φετινές εικόνες από το προσωπικό μου αρχείο:

12

Στο ταξίδι μου, προ ημέρων, στο πλαίσιο του Αποδήμου Ελληνισμού στην Τουρκιά σε κάλεσμα του Φορέα τουρισμού Χίου, θεώρησα ευθύνη μου ευθύνη αλλά και πολιτική υποχρέωση να ασκήσω ανάλογη κρητική επι του θέματος. Το τελωνείο δεν ανήκει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας αλλά στην ΑΑΔΕ και Υπουργείο Οικονομικών. Όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας προς την σωστή κατεύθυνση της ανάπτυξης αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Με άτομα που συνάντησα στην Τουρκιά μου έθεσαν τον παραπάνω προβληματισμό και τους ζήτησα να εισηγηθούν και εκείνα στο Υπουργείο όπως και εγώ ως Αντιπεριφέρεια Βορείου Αιγαίου ώστε να πιέσουμε το θέμα συντονισμένα. Οι αποφάσεις με τροχιά ανάπτυξης για το μέλλον μπορεί να είναι δύσκολές, αλλά θα πρέπει να γίνουν για το καλό του τόπου. Πρέπει να είναι καθοριστικές για το μέλλον του Νησιού μας και της μελλοντικής εξέλιξης και ανάπτυξης και τουρισμού. Μην ξεχνάμε πως το Τελώνιο στο κεντρικό λιμάνι της Χίου είναι μια από τις κεντρικές πόρτες εισόδου του Νησιού μας, Ας βοηθήσουμε όλοι συντονισμένα για το μέλλον μας, με ανάλογες κινήσεις.

 

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ,

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ &

ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΔ. ΜΠΟΥΡΝΙΑΣ

12

image

image

Newsletter