twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 17:07
Εκτύπωση

12Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Πρ. Μανωλάκης για ακόμη μια φορά στρέφει τα πυρά του κατά της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη και τις ασκεί κριτική για τη μη υλοποίηση έως σήμερα του έργου «Πράσινο Σημείο Δήμου Χίου», την ίδια στιγμή που άλλοι ΟΤΑ στην Ελλάδα προχωρούν το σημαντικό αυτό έργο που προάγει την προστασία του περιβάλλοντος.

12

Σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ που εγκρίθηκε με την ΠΥΣ  49/2015 (ΦΕΚ 174/Α) απαιτείται η δημιουργία ενός τουλάχιστον Πράσινου Σημείου ανά Δήμο, έως το 2020.  Βασικός σκοπός των Πράσινων Σημείων (Π.Σ.) είναι η χωριστή συλλογή διάφορων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Τα Πράσινα Σημεία οργανώνονται με την ευθύνη των Δήμων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα δημοτικά Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) και το εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ. Στα Πράσινα Σημεία μπορούν εκτός από τις δημοτικές υπηρεσίες και οι πολίτες, οι φορείς και οι επιχειρήσεις να προσκομίζουν και να εναποθέτουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία, είτε απόβλητα για ανακύκλωση ή και ειδική διαχείριση, είτε αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση. Στα Πράσινα Σημεία γίνεται μια πρώτη διαλογή και ταξινόμηση των υλικών σε επαναχρησιμοποιήσιμα και σε ανακυκλώσιμα. Τα Πράσινα Σημεία μπορούν να ποικίλουν σε μέγεθος, με ή χωρίς ιδιαίτερες υποδομές. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 18485/2017 (ΦΕΚ 1412/Β) κατατάσσονται σε:

  • Πράσινα Σημεία, εντός ή εκτός οικισμών και ειδικότερα στα
    • Μικρά Πράσινα Σημεία και
    • Μεγάλα Πράσινα Σημεία
  • Κέντρα Ανακύκλωση, Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), που είναι Μικρό Πράσινο Σημείο σε συνδυασμό με υποδομές και δράσεις εκπαίδευσης στη ΔσΠ και ενσωμάτωση πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας
  • Γωνιές Ανακύκλωσης (ΓΑ) ή Πράσινα Σημεία Γειτονιάς
  • Κινητά Πράσινα Σημεία (ΚΙΠΣ)

 

12

image

image

Newsletter