twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 17:01
Εκτύπωση

12Δήλωση Γ. Καραβασίλη:

Οι εξελίξεις της τελευταίας ώρας με την «υπεύθυνη» πρόταση του σταθερού διασπαστή της κοινωνικής συνοχής για Μπαμπακιές ,αγνοώντας για άλλη μια φορά τις αποφάσεις του ΔΣ, δείχνει πόσο προσχηματικός είναι ο δήθεν «διάλογος» που θυμήθηκε ο κ.Μηταράκης με την Χιακή κοινωνία. Δείχνει κ. υπουργέ πόσο μεθοδευμένα εσείς και ο φίλος σας κ. δήμαρχος -για τον οποίο εσείς απαντήσατε στα ερωτήματα που του θέτουμε συνεχώς- (ούτε καν το λυσάρι με τις δήθεν απαντήσεις δεν του δώσατε να διαβάσει), επιχειρείτε να μετατοπίσετε  τον καβγά ,στην χωροθέτηση και μόνο. Ακόμη και στην «αποδοχή»   της «πρότασης» συνεχίζετε το παιχνίδι του εκβιασμού της τοπικής κοινωνίας αλλά και του συστηματικού διχασμού της. Δείχνετε ότι το μόνο που σας ενδιαφέρει πραγματικά, είναι να γίνει η υπερδομή για να μη χαθούν τα 57 εκατομμύρια ευρώ. Εσκεμμένα αγνοείτε τα πιο βασικά :

 

Tον χαρακτήρα της δομής και τις λειτουργίες οι οποίες θα εξυπηρετούνται στο νησί σε σχέση με το μεταναστευτικό.

 

Οι λόγοι που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την δημιουργία υπερδομής με εξέταση ασύλου και ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί , είναι πρωτίστως εθνικοί. Το κείμενο που ακολουθεί απαντά στην πρωινή «ενημέρωση» του κ. υπουργού προς την Χιακή κοινωνία.

Διάλογος με τετελεσμένα και προαποφασισμένα .

Ας κάνουμε τον «διάλογο» έστω και δια αρθρογραφίας. Είναι προτιμότερο από το να στέλνει κάποιος τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώνουν τους Χιώτες για να επιβάλλει ερήμην της τοπικής κοινωνίας τις επιλογές του.

Όντως το μεταναστευτικό γεννά πολλαπλά προβλήματα που βιώνουμε όλοι όσοι ζούμε στη Χίο, από πρώτο χέρι, επί μακρύ χρονικό διάστημα. Και πράγματι γεννά απορίες η συνεχής μετάδοση ανακριβειών για το ζήτημα όταν γίνεται συστηματικά και από επίσημα χείλη.

Εισαγωγή:

·       Εισαγωγικά ρωτάμε εάν υπάρχει μεγαλύτερη παρεκτροπή από την αποστολή ΜΑΤ για να επιβληθούν σχεδιασμοί που ουδέποτε συμφώνησε η τοπική κοινωνία. Είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα και ουδέποτε ζητήθηκε καμία συγγνώμη.

·       Προφανώς η αντιπαράθεση γίνεται και με τα πρόσωπα που υποστηρίζουν τις απόψεις τους, αυτό όμως διαφέρει κατά πολύ από το υπονοούμενο της στοχοποίησης που αδιακρίτως και πιθανά προβοκατόρικα υπονοείται. Άλλωστε δεν είμαστε εμείς που συστηματικά «παρεμβαίνουμε» σε όποιον έχει άλλη άποψη ,χρησιμοποιώντας τρολ ,διορισμένους και άλλους μισθοδοτούμενους ,χρησιμοποιώντας απειλές έμμεσες και άμεσες ακόμη και από δημόσιες υπηρεσίες κατόπιν ειδικών εντολών, ούτε έχουμε χαρακτηρίσει «φασίστα», «ακραίο», «ψεκασμένο» κ.α., ακριβώς το αντίθετο έχει συμβεί.

·       Τα περί ανεμοδούρας ας αναζητηθούν σε αυτούς που άλλα έλεγαν το 2015 (κανένα hotspot στα νησιά), άλλα το 2017 (να γίνει ΠΡΟΚΕΚΑ), άλλα το 2020 (και παροχή ασύλου και ΠΡΟΚΕΚΑ και φιλοξενία, δηλαδή υπερδομή πολλαπλών ρόλων). Εμείς σταθερά υποστηρίζουμε να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση στην παραμεθόριο και καμία άλλη διαδικασία.

Εξέταση ασύλου στα νησιά

Όχι δεν θέλουμε να εξετάζεται το άσυλο στα νησιά όπως γίνεται τόσα χρόνια. Είναι μία από τις αιτίες εγκλωβισμού στη Χίο μεταναστών. Οι 72 ώρες του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε εφαρμόστηκαν όπως και  οι 3 μήνες που διαφημίζει κατά μέσο όρο επί ΝΔ που επίσης ουδέποτε εφαρμόστηκαν είναι ικανές αποδείξεις για τα αποτελέσματα που θα προξενήσει η εξέταση ασύλου στα νησιά. Άλλωστε αν ήταν έτσι ρόδινα για τον χρόνο εξέτασης ασύλου όπως τα λέει η κυβέρνηση ,η ΒΙΑΛ με μηδενικές εισόδους εδώ και ένα χρόνο σχεδόν θα είχε μηδενίσει τον πληθυσμό της και θα είχε κλείσει όπως είχε υποσχεθεί το Πάσχα του 2021.

Η πρόβλεψη για την εξέταση ασύλου είναι για διάρκεια πάνω από  6 μήνες χωρίς το δικαστικό μέρος των υποθέσεων αυτών. Το σύστημα ασύλου από μόνο του δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, είναι γνωστό και σε πρωτοετείς φοιτητές της νομικής. Το σύστημα ασύλου όπως υφίσταται και όπως προβλέπεται στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης επιβαρύνει την πρώτη χώρα υποδοχής. Η «Σεγκενοποίηση» του Δουβλίνου ΙΙΙ, δηλαδή η διαδικασία η πρώτη χώρα υποδοχής να είναι πλήρως υπεύθυνη για τη διαδικασία ασύλου οδηγεί όχι μόνο τις πρωτογενείς αλλά και τις δευτερογενείς ροές προς τα νησιά.

Η διαδικασία που υποχρεωτικά προβλέπει την εξέταση ασύλου στα νησιά και στα εξωτερικά σύνορα για όποιον προέρχεται από έρευνα και διάσωση γιατί χρειάζεται να προβλέπεται ειδικά; Αποτελεί αυτό ή όχι μόνιμη δέσμευση των 5 νησιών και της Χίου στο μεταναστευτικό; Και γιατί αυτή η «ειδική» διάκριση; Αποτελεί ή όχι μαζί με τον κανονισμό διαλογής την αιτία που θα συσσωρεύονται στα νησιά οι μετανάστες;

Πριν απαντήσετε, δείτε τι έχετε υπογράψει.

Ανάπτυξη μέσω του μεταναστευτικού

Η «αναπτυξιακή» ύλη δια του μεταναστευτικού μάλλον στερείται σοβαρότητας όταν αναφέρεται κάποιος στην παραμεθόριο. Ακόμη και σήμερα προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε την αγωνία των νέων του νησιού για δουλειά διαφημίζοντας την νομική ύλη που θα προκύψει από την εξέταση ασύλου στα νησιά ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεστε ότι δεν θέλατε να αναφερθείτε σ αυτό. Κάτι σαν αυτοδιαφημιζόμενος «φιλάνθρωπος» μοιάζει αυτό.  Επιπλέον, αν αυτή η «αναπτυξιακή ύλη» αποτελεί θεμιτό αντικείμενο για κάποιους, τουλάχιστον ας τηρούν τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει ότι όταν οι ίδιοι ή συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού εμπλέκονται σε όποιο θέμα, δεν μπορούν να συμμετέχουν στις αντίστοιχες ψηφοφορίες.

Γεωγραφικός περιορισμός

Λέμε όχι στο γεωγραφικό περιορισμό, ο οποίος εισήχθη ως «ερμηνεία» της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Το ίδιο λέγατε και εσείς.

Γιατί, αντί να αλλάξει, έγινε πολιτική σας και το προσυπογράψατε στο Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή της δομής στη Λέσβο; Και σημειώνουμε ότι το κείμενο υπάρχει, μην σπεύσετε να το αρνηθείτε.

Επίσης στα κείμενα του Συμφώνου Μετανάστευσης υπάρχει η ίδια πρόβλεψη.

Είναι ή όχι η παροχή ασύλου και ο γεωγραφικός περιορισμός κύριες αιτίες μακροχρόνιου εγκλωβισμού; Αυτό λέγατε και αυτό ισχύει.

ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί

Όχι δεν θέλoυμε να υπάρχει ΠΡΟΚΕΚΑ στο νησί. Γιατί αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα και εγκλωβισμού και κινδύνου. Στα ΠΡΟΚΕΚΑ κατευθύνονται όσοι είναι προς επιστροφή. Πόσο είναι το διάστημα κράτησης εκεί; Τρείς ή έξι μήνες το πολύ και μόνο για «ειδικές» συνθήκες μπορεί να αυξηθεί, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί το άνω όριο της προφυλάκισης. Το ΠΡΟΚΕΚΑ για να δουλέψει ως λογική θέλει να υπάρχουν επιστροφές. Υπάρχουν επιστροφές προς την Τουρκία ή άλλες χώρες; Ελάχιστες, στα δάκτυλα του ενός χεριού λέει η Υφυπουργός Μετανάστευσης κ.Βούλτεψη ότι μετρούνται.

Και στην υποθετική περίπτωση που θα υπάρχουν προς την Τουρκία, τι θα γίνεται; Όταν θα θέλει θα παίρνει όσους θέλει.

Που θα κυκλοφορούν όσοι βγαίνουν από τα ΠΡΟΚΕΚΑ μετά το χρόνο που προβλέπεται; Στη Χίο, καθώς δεν θα μπορούν να πάνε ούτε μπρος, ούτε πίσω.

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει ο παραπάνω συνδυασμός; Η Τουρκία θα καθορίζει το πληθυσμό των μεταναστών που θα παραμένουν στη Χίο!

Και ταυτόχρονα με τον έλεγχο των ροών θα μπορεί να έχει σταθερά το πάνω χέρι.

Ε, όχι δεν θα συναινέσουμε ποτέ στο να δώσουμε και επίσημα το πάνω χέρι στην Τουρκία, το καταλαβαίνετε μάλλον.

Fake News

Το μέγιστο fake new είστε εσείς που το υπογράψατε και το δημοσιοποιήσατε, για το κατά «πλάσμα δικαίου» να μην θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος. Και εξακολουθείτε να λέτε ανακρίβειες καθώς το κείμενο των προτεινόμενων κανονισμών είναι το ίδιο και αποτελεί πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει αποσυρθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε και άλλα σημαντικά που δεν έγιναν αποδεκτά όπως για να μην επιβαρύνεται η πρώτη χώρα υποδοχής να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής 3-4 χωρών για υποβολή αίτησης ασύλου. Η πρόταση απορρίφθηκε «πανηγυρικά» από τη ΕΕ και στα κείμενα αυτό αφορά μόνο επανενώσεις οικογενειών.

Εν τέλει εάν είχε αποσυρθεί τότε ποια η ανάγκη να επαναλάβετε στο Παρίσι τη θέση σας;

Ισότιμη αντιμετώπιση της Χίου

Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση με την υπόλοιπη χώρα, την οποία δεν εξασφαλίζει η δημιουργία δομής στη Χίο καθώς θα επιβαρύνει μόνιμα το νησί, ως σηματοδοτημένη πύλη εισόδου, ως χώρος συσσώρευσης και διαλογής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παραμεθόριο.

Και σε τελευταία ανάλυση επειδή οι λαθροδιακινητές και η Τουρκία επέλεξαν πέντε νησιά ως σημεία εισόδου, είναι ανάγκη αυτό να «νομιμοποιηθεί» και «μονιμοποιηθεί»;

Περαιτέρω, ως προς τα μεγέθη των δομών πείτε κάποια στιγμή την αλήθεια, γιατί έχετε κάνει τόσες αλλαγές που ακόμη και εσείς έχετε μπερδευτεί. Λέτε για 1.214 άτομα, αλλά ξεχνάτε τα ΠΡΟΚΕΚΑ, που τον αριθμό που λέτε τον στέλνει εξ’ αρχής στα 3.000.

Λέτε για δόμηση 18.000 τμ όση δηλαδή στη Σάμο για την υπερδομή της οποίας εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει ότι διαθέτει 3000 κρεβάτια. Τώρα παραπλανητικά λέτε ότι η δόμηση θα είναι  8,4 στρέμματα για φιλοξενία ξεχνώντας πάλι εντέχνως το ΠΡΟΚΕΚΑ. Επιχειρείτε να δεσμεύσετε χώρο 15 φορές μεγαλύτερο της δόμησης. Προβλέπεται οι οικίσκοι να μπορούν να γίνουν διώροφοι. Με το καλημέρα διπλάσια χωρητικότητα!

Γιατί;

Για την «κακιά» ώρα που δεν θα φτάνουν οι θέσεις. Το ίδιο λέμε κι εμείς, δεν υπάρχει αριθμός οροφή! 

Επιτήρηση συνόρων

Ως προς την αυστηρή επιτήρηση των συνόρων, μην υπερβάλετε για την αυτονόητη υποχρέωση ενός κυρίαρχου Κράτους. Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. Όσο υπήρχε και η υποστήριξη από την ΕΕ η κατάσταση ήταν ακόμη καλύτερη. Όταν όμως υπάρχει η πίεση για να ατονήσει, η οποία τι σύμπτωση!! συμπίπτει με τη δημιουργία των δομών, πώς θέλετε να αισθάνονται οι νησιώτες; Ασφαλείς;

Θέλετε να αισθάνονται ασφαλείς όταν υπάρχουν «ειδικές διακρίσεις και μηχανισμοί» που αφορούν σε μετανάστες που έρχονται αποκλειστικά από τη θάλασσα;

Εργα στην Χίο

Ως προς το τι γίνεται ή όχι για έργα στη Χίο, έχετε πολύ μεγάλο άγχος. Προφανώς θα κριθείτε. Είναι κανόνας της Δημοκρατίας. Εσείς όντως έχετε «εξασφαλίσει» για τη Χίο τη μεγαλύτερη «επένδυση» που έχει γίνει ποτέ: Δομή 57 εκατομμυρίων. Έργο μοναδικό!  

Ιδού η Ρόδος

Εάν πραγματικά θέλετε διάλογο, να η ευκαιρία για ουσία και όχι για εντυπώσεις:

Ανακαλέστε άμεσα την απόφαση για την υπερδομή στο Θόλος και οπουδήποτε αλλού. Αποδεχτείτε την απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου αλλά και του περιφερειακού ,για εγκατάσταση μόνο καταγραφής και ταυτοποίησης .

Αποδεχτείτε αυτό που ζητά η τοπική κοινωνία σύσσωμη και ελάτε να συζητήσουμε τις εγγυήσεις για την λειτουργία της ,ώστε να μην αποτελούν τα νησιά χώρους συσσώρευσης μεταναστών και προσφύγων.

Ιδού η Ρόδος…

12

image

image

Newsletter