twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 20:17
Εκτύπωση

12

Η παράταξή μας ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, η οποία και υπερψηφίστηκε , σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά τον έλεγχο της εκταμίευσης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ-αυτονομώ».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Με μία τελείως αυθαίρετη ερμηνεία, ζητείται από τους ωφελούμενους του προγράμματος (ιδιοκτήτες) να καταβάλουν επί πλέον χρήματα (μέχρι 7% παραπάνω από την ήδη υπογεγραμμένη απόφαση υπαγωγής). Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο:

 

Ο οδηγός του προγράμματος  αναφέρει με σαφήνεια, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών και χωρίς να  υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για μεταγενέστερη τροποποίηση , ότι οι ανώτατες τιμές που αφορούν στις παρεμβάσεις υλοποίησης έργου και στις αμοιβές μελετητών ή συμβούλων ή και ενεργειακών επιθεωρητών περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ κανονικού(24%) και μειωμένου (17%) ΦΠΑ.

 

 Με βάση αυτές τις ανώτατες τιμές άλλωστε, έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μεταξύ των ωφελούμενων και του φορέα υλοποίησης. Με βάση τις ίδιες τιμές επίσης ,έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις για όσους ωφελούμενους υπέγραψαν τέτοιες.

 

Καταχρηστικά και τελείως αιφνιδιαστικά , πέρα από κάθε λογική ,παραβιάζοντας την ουσία και τον τύπο του προγράμματος, όπως ορίζονται με σαφήνεια στον οδηγό, στην φάση της τελικής εκταμίευσης , υπάρχει η απαίτηση ότι πρέπει να καταβληθεί από τούς ωφελούμενους το επιπλέον ποσό για την κάλυψη της διαφοράς του ΦΠΑ (24% με 17%) με την αυθαίρετη παρατήρηση ότι οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες έχουν καθοριστεί να συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και επομένως για τα νησιά μας με το μειωμένο ΦΠΑ (17%) αυτές πρέπει να μειωθούν κατά 7% και κάθε δαπάνη που υπερβαίνει την αυθαίρετη νέα τιμή καθίσταται μη επιλέξιμη.

 

Με το ψήφισμα αυτό το ΔΣ Χίου καλεί κάθε υπεύθυνο να μεριμνήσει για την επίλυση του και την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ,αφού οι ωφελούμενοι καλούνται ενάντια στους όρους του προγράμματος  να πληρώσουν επιπλέον χρήματα . Θα αποσταλεί επίσης στα Δημοτικά Συμβούλια των νησιών που έχουν μειωμένο ΦΠΑ, στα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, στα επιμελητήρια Τεχνικά και εμπορικά, στους βουλευτές των νησιών , στα  κόμματα της Ελληνικής Βουλής κλπ.

12

image

image

Newsletter