twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 19:02
Εκτύπωση

12

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2022:

Σήμερα συζητάμε το κορυφαίο θέμα της χρονιάς γιατί αποτυπώνει τα έργα, τις ενέργειες και την προοπτική που θέλει να δώσει η Δημοτική αρχή στον τόπο μας.

Θυμάμαι από τη θητεία μου στο Δήμο Καρδαμύλων και τη Νομαρχία, ότι μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα υπήρχε πάντα εισήγηση, η οποία επεξηγούσε τουλάχιστον τη φιλοσοφία του προγράμματος. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει εισήγηση;

Διάβασα με προσοχή το σχέδιο τεχνικού προγράμματος και συμμετείχα στην πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, ως εκπρόσωπος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΑΞΙΩΝ, στην οποία συζητήθηκε (;) το τεχνικό πρόγραμμα. Φυσικά δεν έγινε συζήτηση ή μη μόνον τρεις από τους επτά παρευρισκόμενους κατέθεσαν ορισμένες απόψεις, ένας εκ των οποίων εγώ ο οποίος αφού έκανα μια μικρή τοποθέτηση, επιφυλάχθηκα να καταθέσω προτάσεις στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει αρχικά να προβληματίσει τη Δημοτική αρχή γιατί τόσο μικρή συμμετοχή; Η απάντηση είναι πολύ απλή. –Γιατί ποτέ δεν λαμβάνεται υπ’ όψη καμία πρόταση από τους παρευρισκόμενους φορείς, ενώ η ώρα σύγκλησης της συνεδρίασης ήταν ακατάλληλη (μεσημέρι).

Όμως ας το ξεπεράσουμε αυτό και ας πάμε στην ουσία. Θα με συγχωρέσετε βέβαια που θα επικεντρωθώ στη Βόρεια Χίο, για την οποία έχουμε, κατά καιρούς , ρίξει μαύρο δάκρυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν επιχειρήσει κανείς να βρει τι πρόκειται να γίνει στη Βόρεια Χίο το 2022, θα απογοητευθεί πλήρως, όχι από την έλλειψη έργων, αφού τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα μετά την ενοποίηση των Δήμων, έχουμε συνηθίσει, αλλά από την αντιμετώπιση της από τη Δημοτική Αρχή μέσα από το τεχνικό Πρόγραμμα που μας προτείνει να ψηφίσουμε.

Πενήντα χιλιάδες ευρώ στον πρώην δήμο Αμανής και πενήντα χιλιάδες ευρώ στον πρώην δήμο Καρδαμύλων, για ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις. Αυτά θα κρατήσουν τους κατοίκους της Βόρειας Χίου στον τόπο τους κύριοι; Φαίνεται ότι δεν ασχοληθήκατε καθόλου, με το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Χίου, 2021-2023. Ρίξετε μια ματιά στις σελίδες 271, 272 για να καταλάβετε τι συντελείται στη Βόρεια Χίο σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού: ΔΕ ΑΜΑΝΗΣ -63,16 %, ΔΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ -23,49 % για τη εικοσαετία 1991-2011. Αν συνεχιστεί, που έχει ήδη συνεχιστεί και θα φανεί στη φετινή απογραφή, αυτός ο ασταμάτητος κατήφορος, θα μιλάμε για χωριά φαντάσματα σε λίγα χρόνια.

Το συγκεκριμένο πόνημα είναι μια εξαιρετική δουλειά στην οποία καταγράφονται αρκετές αξιόλογες προτάσεις. Π.χ. αναφέρει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος γύρω από το κολυμβητήριο. Θα μπορούσε με ένα κονδύλι των 50.000 ευρώ να κατασκευαστεί ένα γήπεδο beach volley, το οποίο θα έφερνε στο νησί ένα είδος τουρισμού που εκλείπει από τον τόπο, με τη διοργάνωση πανελληνίων πρωταθλημάτων που γίνονται σχεδόν σε όλα τα νησιά.

Ποια είναι λοιπόν η πρότασή σας μέσω του τεχνικού προγράμματος; 50.000 ευρώ στην κάθε Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) για ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις.

Και βέβαια, ως συνήθως, θα μας πείτε, στα Καρδάμυλα εκτελούνται δύο μεγάλα έργα: το λιμάνι και το κλειστό προπονητήριο. Το τονίζω Προπονητήριο, έτσι ώστε να μη μπορούν να διεξαχθούν αγώνες εθνικών κατηγοριών, γιατί κάποιοι σαν και εσάς της προηγούμενης δημοτικής αρχής θεώρησαν πολυτέλεια, να κατασκευαστεί στα Καρδάμυλα κανονικό κλειστό γυμναστήριο. Σε ένα τόπο που η τοπική ομάδα βόλεϊ του ΝΗΡΕΑ εκτός του ότι πρωταγωνιστεί τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα, συμμετείχε για τρεις σεζόν στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Ανέφερα βέβαια το κλειστό προπονητήριο, αλλά ακόμα δεν είδαμε ούτε να δημοπρατείται για να μην αναφέρω ότι και τα δύο παραπάνω έργα ήταν ενταγμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή. (Το λιμάνι μάλιστα και δημοπρατημένο.)

Για το συγκρότημα «ΓΕΜΕΛΟΥ» στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. μας είπατε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την επισκευή του, η οποία προβλέπει ότι το συνολικό κόστος των επισκευών θα ανέλθει σε 80.000 ευρώ. Γιατί δεν προβλέπεται το ποσό αυτό στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022; Εκτός αν έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο κωδικό μαζί με άλλα σχετικά έργα. Παρακαλώ ενημερώστε μας.

Θα ήθελα, αν μπορεί κάποιος να μου απαριθμήσει τα έργα που έχουν γίνει στα Καρδάμυλα, και γενικότερα στη βόρεια Χίου τα τελευταία δύο χρόνια και αν πραγματικά μας πείσει θα ζητήσω ταπεινά συγνώμη.

Έχω μπροστά μου ένα πίνακα που απέστειλε, κατόπιν αιτήματος της Τοπικής Κοινότητας Καρδαμύλων, η οικονομική υπηρεσία, για τα έσοδα που εισέπραξε ο Δήμος Χίου, από τον πρώην Δήμο Καρδαμύλων για τα έτη 2011 έως 2016. Επιμερίζοντας τα ανά έτος μας δίνουν περί τις 50.000 ευρώ ετησίως. Σε αυτά δε συμπεριλαμβάνεται ο Δημοτικός φόρος και η ΣΑΤΑ που αναλογεί βάσει του πληθυσμού. Δε συζητώ για τα άλλα προγράμματα που κατά καιρούς βγαίνουν στον αέρα και που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο δήμος, για τις υποβαθμισμένες περιοχές μας.

Σήμερα στο δημοτικό σχολείο Καρδαμύλων και στην πρώτη τάξη φοιτούν 5 παιδιά, μάλιστα το ένα είναι από Συκιάδα που καταδεικνύει ότι Λαγκάδα και Συκιάδα βρίσκονται στον ίδιο παρανομαστή. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει για την περιοχή το κλείσιμο ενός σχολείου.

Επίσης η Δ/νση Προγραμματισμού στην εισήγησή της στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου, που ανέφερα παραπάνω και στη σελίδα 3, αναφέρει και μάλιστα υπογεγραμμένα- «H Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου επεξεργάζεται τις προτάσεις των υπηρεσιών, των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων του δήμου, …..»

 Ενημερώστε με παρακαλώ ποιες προτάσεις του τοπικού συμβουλίου έχετε συμπεριλάβει στο υπό ψήφιση τεχνικό πρόγραμμα, γιατί έχω στα χέρια μου τα αιτήματα του Τ.Σ. από το 2019 ως σήμερα (απόφαση 14/2019, 7/2020, 34/2020) και τα σχετικά έγγραφα του Προέδρου του Τ.Σ. (24-02-2021 και 8-9-21) που αναφέρει τα αιτήματα της Τοπικής Κοινότητας, το δεύτερο μάλιστα, τι ειρωνεία, απαντά στο σχετικό 72051/06-09-21 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, με το οποίο του ζητείται να καταθέσει τα αιτήματα της Τ.Κ.

Συμπερασματικά μέσα από όλη αυτή την ανταλλαγή εγγράφων φαίνεται ότι όλα, πήγαν στον «κάλαθο των αχρήστων». Ακόμα και αυτό της «μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Συρικάρι και Λήμνου, για το οποίο έχουν γίνει από τον ομιλούντα και τον κ. Βουρνού ερωτήσεις και τοποθετήσεις σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. και έχει καταγραφεί η ανάγκη της εκπόνησης μιας τεκμηριωμένης μελέτης για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ξέρω θα μας πει πάλι ο Δήμαρχος «Τι έκανες εσύ Τάσο όταν ήσουν Δήμαρχος», πριν 30 χρόνια, όταν δεν υπήρχε το πρόβλημα. Εγώ κ. Δήμαρχε έκανα τον επανακαθορισμό του αιγιαλού που για τυπικούς λόγους (δεν αφαιρέθηκε ο παλιός αιγιαλός στο συγκεκριμένο ΦΕΚ) δεν ίσχυσε και μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι έκτισαν κατοικίες στην περιοχή χρησιμοποιώντας αυτή την απόφαση. Προς τιμή του ο κ. Βουρνούς άρχισε τη διαδικασία από την αρχή η οποία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Επειδή δεν συνηθίζω να κάνω κριτική χωρίς να καταθέτω προτάσεις, σας καταθέτω προτάσεις οι οποίες δίνουν μια προοπτική για τον τόπο.

1.- Ναυτικό μουσείο Καρδαμύλων. Ένα έργο πολύ ώριμο που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αν όχι από την περιφέρεια, από το τομεακό του υπουργείου πολιτισμού. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Υπουργός πολιτισμού είναι Χιώτισσα με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη Χίο. Τι θα έκανα εγώ αν ήμουν δήμαρχος; Θα έκανα επίσκεψη στο Υπουργείο, μαζί με κάποιους επώνυμους Καρδαμυλίτες και την κ. Ξυλά η οποία έχει ασχοληθεί επί χρόνια με το θέμα, και θα της πρότεινα την ένταξη του έργου στο τομεακό του υπουργείου πολιτισμού. Αν όχι, ο κ. Ξενάκης σε μία κατ΄ ιδίαν συζήτηση έριξε την ιδέα να διαθέτει ο δήμος ένα ποσό ετησίως έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να ολοκληρωθεί. Ακόμα θα μπορούσε να γίνει προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Χίου έτσι ώστε το συνολικό κόστος να επιμεριστεί στους τρις φορείς

2.- Καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος της Βόρειας Χίου, και σε δεύτερο στάδιο ανάπτυξη και αξιοποίηση τους. Βλπ εγκαταλελειμμένα χωριά, Παλαιά Ποταμιά, Καμίνι, Αγρελωπό, Σπήλια, via ferata στα Καρδάμυλα, παλιές μάντρες και πατητήρια σε όλα τα βουνά της βόρειας Χίου, μαγγανοπήγαδα στον κάμπο των Καρδαμύλων, τα οποία με το χρόνο εξαφανίζονται. Αν γίνουν γνωστά όλα αυτά και γνωστοποιηθούν στους tour operators να είστε σίγουροι ότι πολλοί επισκέπτες του νησιού θα ανέβουν και προς τα βόρεια.

3.- Ρήτρα Αμανής. Γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί, αν και πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη βόρεια Χίο, από Συκιάδα μέχρι Μελανιός.

4.- Προσπάθεια, μετά από συνάντηση με παράγοντες της Ναυτιλίας, για τη δημιουργία Ναυτιλιακού Κέντρου, μεταφέροντας κάποιες δραστηριότητες των γραφείων τους στην περιοχή μας. Η πρόταση είχε γίνει και από τον κ. Καλουτά, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να την υλοποιήσει.

5.- Μεταφορά της μηχανικής σχολής Χίου στα Καρδάμυλα που το δικαιούνται. Υπάρχει ήδη φάκελος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μάλιστα είχε έρθει στα Καρδάμυλα, επί δημαρχίας κ. Μελιτζάνη, ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Χρήστος Παπουτσής και συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Όπως γνωρίζετε η σχολή, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιά μέσα στην πόλη και μάλιστα ένα τμήμα της μεταφέρθηκε στο κτίριο του Οίκου Ναύτου. Παράλληλα θα ελευθερωθεί ένας χώρος, που τόσο πολύ χρειάζεται η πόλη. Μη ξεχνάμε ότι οι Οινούσσες ζουν και υπάρχουν από τη σχολή Πλοιάρχων. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το brand name του νησιού και ιδιαίτερα των Καρδαμύλων, που είναι η ναυτιλία, σαν πρώτο στόχο ανάπτυξης. Θα ήθελα να προσθέσω εδώ ότι, τα Καρδάμυλα είναι το πρώτο χωριό παγκοσμίως, στον τομέα της ναυτιλίας.

6.- Μελέτη για την προστασία του δάσους που εκτείνεται από τις Αμάδες και φθανει μέχρι τα Καμπιά. Δυστυχώς αν δεν παρέμβουμε σύντομα, το τεράστιο και πανέμορφο αυτό δάσος θα παραμείνει έρμαιο των εμπρηστών.

7.- Υλοποίηση της μελέτης για την παραγωγή τρούφας στις Αμάδες, που είχε εκπονηθεί από τον Δήμο Καρδαμύλων.

Τέλος πρέπει να προβληματίσει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρα τη Δημοτική Αρχή, το γεγονός ότι σε κάποιες τηλεδιασκέψεις που σαν ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΞΙΩΝ, είχαμε οργανώσει με τα χωριά της Βόρειας Χίου, όλοι όσοι τοποθετήθηκαν έθεσαν σαν πρώτο θέμα την διάσπαση του ενιαίου δήμου Χίου σε τρις δήμους, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Χίου.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

 

 

 

 

 

12

image

image

Newsletter