twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 16:26
Εκτύπωση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με ψήφισμά του καταδικάζει τις πρωτοφανείς πρακτικές του κ. Δημάρχου και του κ. Γενικού Γραμματέα, όσον αφορά στην παρακώλυση λειτουργίας της επιτροπής για τη δημοτική περιουσία, που συνεστήθη με τις αριθμ. 134,188 και …2021 αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

12

Αναλυτικότερα το ψήφισμα:

Αντί η αξιοποίηση της αναξιοποίητης δημοτικής περιουσίας να αποτελεί σημείο σύγκλισης και συνεργασίας, η δημοτική αρχή, υπονόμευσε αρχικά και εν τέλει απαγόρευσε οιαδήποτε συμμετοχή των αρμοδίων υπαλλήλων στις εργασίες της επιτροπής. Δηλαδή επέβαλε εμπάργκο στην επιτροπή αυτή.

Οι μεθοδεύσεις των ανωτέρω, όπως περιγράφονται στο από 15/09/2021 έγγραφο του προέδρου της επιτροπής, υλοποιήθηκαν με αποστολή δυο ηλεκτρονικών μηνυμάτων (02-09-21 ώρα 11:08 & 10-09-21 ώρα 09:27) στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Τμήματος Περιουσίας, προκειμένου αυτοί να μην παρευρεθούν σε ακροάσεις της επιτροπής. Ταυτόχρονα έθεσαν σε αυτά τα mail θέμα νομιμότητας στη σύσταση της επιτροπής και παρότρυναν το Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων να ελέγχει τις εισηγήσεις που εισάγονται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι πρωτοφανείς αυτές ενέργειες είναι πρωτόγνωρες στην αυτοδιοικητική ιστορία του νησιού, πλήττουν βάναυσα το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας.

Καλούμε το κ. Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αποστείλει αντίγραφο της παρούσης, με την επισύναψη των δύο email και του από 15/9/2021 εγγράφου του Προέδρου της επιτροπής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στον Υπουργό Εσωτερικών, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.

 

Εισήγηση Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου με θέμα: «Παρακώλυση λειτουργίας επιτροπής για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας»:

Α.-Στο πλαίσιο των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 70 του Ν.3852/10 (ΦΕΚ:Α’ 87) το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με την αριθμ. 134/21-04-2021 απόφαση του, αποφάσισε ομόφωνα, με την επισήμανση του κ. Δημάρχου ότι η δημοτική παράταξη ‘’Σύμπραξη Δημιουργίας’’ δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή, να συγκροτηθεί 7μελής επιτροπή με θητεία έως 31-12-2021, η οποία θα αναφέρεται μόνο προς το Δ.Σ και θα υποβάλλει σε αυτό προτάσεις με στόχο τη διασφάλιση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Β.-Με την αριθμ. 188/19-05-2021 απόφαση του το Δ.Σ. Χίου. αποφάσισε ομόφωνα, εξαιρουμένης πάλι της δημοτικής παράταξης ‘’Σύμπραξη Δημιουργίας’’, την συγκρότηση ονομαστικά πλέον, της επιτροπής.

Γ.- Παρ’ ότι η δημοτική παράταξη ‘’Σύμπραξη Δημιουργίας’’ απέχει από το έργο της επιτροπής, εν’ τούτοις ο κ. Δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση της 21ης Απριλίου 2021 δήλωσε προφορικά, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σελ. 10 των πρακτικών της συγκεκριμένης συνεδρίασης, τα κάτωθι: «όμως θα είναι ευπρόσδεκτη και καλοδεχούμενη η όποια βοήθεια τους εάν κρίνουν στον βαθμό που πρέπει να κρίνουν ότι μπορούν να υπάρξουν κάποιες προτάσεις οι οποίες να βοηθήσουν όλο αυτό το έργο το οποίο επιτελείται. Μέχρις αυτού του βαθμού λοιπόν είναι αποδεκτό…» Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του πάλι όπως αποτυπώνεται στη σελ.10 δηλώνει: «Συνεπώς, η άποψη του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι ότι είναι καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε άποψη από τις παρατάξεις του Δ.Σ και από δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι μπορούν τη γνώση τους ή την άποψη τους να την καταθέσουν αρμοδίως…»

Δ.- Στα ανωτέρω λοιπόν πλαίσια, εκδόθηκε η από 24-08-21 πρόσκληση της επιτροπής προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών που υπηρέτησαν η υπηρετούν στο Τμήμα Περιουσίας (κ. Α. Καρακούρου, Θ. Χαβιάρα, Σ. Τσουκάρη) να παραστούν σε ακρόαση της επιτροπής την 02-09-21 και ώρα 12 στην αίθουσα του Δ.Σ (Α.Π. 68585,68586,68587/24-08-21). Την ημέρα όμως ακρόασης της επιτροπής, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ό τι ο κ. Γ.Γ. του Δήμου Χίου με ηλεκτρονικό μήνυμα του προς τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών (02-09-21,11:08) κατόπιν εντολής του κ. Δημάρχου ζητούσε να μην παραστεί στη διαδικασία κανένας δημοτικός υπάλληλος. Μάλιστα έδινε την οδηγία ότι οποιεσδήποτε ερωτήσεις προκύψουν να υποβληθούν στο τμήμα υποστήριξης πολιτικών οργάνων, από όπου θα διαβιβαστούν αρμοδίως.

Ε.- Στις 06-09-2021 εκδόθηκε νέα πρόσκληση της επιτροπής (Α.Π 71962,71960,71961,71959/06-09-21) προς τους προαναφερόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες να παραστούν σε ακρόαση, που θα ελάμβανε χώρα την 10-09-2021 και ώρα 12 στην αίθουσα του Δ.Σ. Δυστυχώς και πάλι πληροφορηθήκαμε ότι με νέο μήνυμα του την ( 10-09-2021, 09:27)ο  κ. Γ.Γ. του Δήμου, κατόπιν προφορικής εντολής του Δημάρχου, καλούσε εκ νέου τους υπαλλήλους να μην παραστούν στην ακρόαση. Μάλιστα , αυτή την φορά επεξέτεινε την επιχειρηματολογία του θέτοντας θέμα νομιμότητας στη συγκρότηση της επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν.3852/10. Ταυτόχρονα καλούσε την Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών  και το τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων  να ελέγχουν και να αναφέρουν εγκαίρως  θέματα ενδεχόμενης έλλειψης νομιμότητας, ώστε να θεραπεύονται έγκαιρα.

Στ.-1.Σύμφωνα με το άρθρο 65 πρ. 1 του Ν.3852/10 «το Δ.Σ αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου η άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το Δ.Σ μεταβίβασε σε επιτροπή του».

2.-Στο άρθρο 2 του Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζεται ότι «το Δ.Σ. έχει γενική αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες του Δημάρχου και των άλλων οργάνων και απαριθμούνται περιοριστικά στις διατάξεις των άρθρων 58,72,73,76,77,78 του Ν.3852/10 η το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και την συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου. Εκτός των άλλων το Δ.Σ διατηρεί πάντα το δικαίωμα να συζητεί και να δίνει κατευθύνσεις προς τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου…»

3.- Στο άρθρο 61 παρ. 1 του Ν.3852/10 ορίζεται ότι «ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος … θα πρέπει να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντα τους με γνώμονα της εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

4.-Στο άρθρο 58 παρ.1β. του Ν.3852/20 ορίζεται ότι «ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις του Δ.Σ, της Ο.Ε… Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος».

Ζ.-Από τα ανωτέρω εξάγεται το συμπέρασμα ότι α) η επιτροπή νομίμως συνεστήθη από το Δ.Σ Χίου. β)η επιτροπή δεν υπεισέρχεται σε αρμοδιότητες άλλων οργάνων, επικουρικά όμως με βάση την επιστημονική κατάρτιση των μελών της θα συνεισφέρει σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το Δήμο Χίου. γ) οι ακροάσεις των επιτροπών αποτελούν μια διεθνώς αποδεκτή πρακτική, αφού η προσωπική επαφή με τους ειδήμονες διαφωτίζει σε σειρά θεμάτων για τα οποία, υπό διαφορετικές περιπτώσεις, θα απαιτούσε πολύ χρόνο και εργατοώρες των υπηρεσιακών παραγόντων, που με βάση τη στελέχωση του τμήματος περιουσίας δεν υφίσταται η δυνατότητα. δ) η παρακώλυση της λειτουργίας της επιτροπής σαφώς δεν συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου που έθεσε το Δ.Σ.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ κ. Πρόεδρε όπως διαπιστώσετε εγγράφως και γνωρίσετε στον αιτούντα:

α) Τη νομιμότητα της σύστασης της επιτροπής,

β) Το παντελώς νόμω αβάσιμο των ως άνω ενεργειών του κ. Δημάρχου και του κ. Γενικού Γραμματέα, που κινούνται εκτός των ορίων που ο νόμος ορίζει, παρακωλύοντας το έργο της επιτροπής, το οποίο είναι επ΄ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών, εξυπηρετώντας αυτό που ο νομοθέτης ορίζει ως δημόσιο συμφέρον.

 

12

image

image

Newsletter