twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 11:03
Εκτύπωση

12

Η Ένωση Καταναλωτών Χίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Στην υπ' αριθμ. 35 συνεδρίαση της 28/12/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, δια της με  αριθμό 721/2020 απόφασης σχετικά με τον Καθορισμό ανταποδοτικών τελών έτους 2021, αποφασίστηκε στη δεινή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε και ενόψει της παράλληλης αύξησης των εσόδων του Δήμου από τις επιπλέον δηλώσεις των τ.μ., να μειωθούν οι χρεώσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2021.

 

    Η απόφαση αυτή, η υλοποίηση της οποίας θα μπορούσε να αποτελεί βάλσαμο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, δεν εφαρμόστηκε τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο του 2021. Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναφερόμενος δημόσια στο θέμα    δήλωσε ότι οι πολίτες δεν θα αποζημιωθούν για τα χρήματα που αχρεωστήτως κατέβαλαν μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021, διότι τυπικά η απόφαση τέθηκε σε ισχύ μετά την έκδοση σχετικής έγκρισης της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

 

    Δεν είναι δυνατόν, ωστόσο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί καθορισμού δημοτικών τελών, μία από τις πιο σοβαρες αποφάσεις που λαμβάνει ετησίως το δημοτικό συμβούλιο, να τίθεται σε ισχύ σχεδόν στα μέσα της χρονιάς και οι πολίτες να στερούνται τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα χρήματα που κατέβαλαν στον Δήμο χωρίς πραγματικά να τα οφείλουν .

 

Σας καλούμε για μια ακόμη φορά να ενεργήσετε άμεσα ώστε να επιστραφούν στους καταναλωτές τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και σας ζητάμε μέχρι τις 25/6 να μας έχετε ενημερώσει  σε τι ενέργειες προχωρήσατε για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος,  διότι σε αντίθετη περίπτωση μη ανταπόκρισης σας, σας γνωρίζουμε ότι θα προβούμε σε άσκηση ομαδικών αγωγών κατά του Δήμου Χίου  για τη διασφάλιση των συμφερόντων των Χίων καταναλωτών.

 

Επιπλέον σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Χίου   δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα τα αρ. 105 ν. 4495/2017 και αρ.24 ν. 4178/2013     που προβλέπουν μειωτικό συντελεστή 50% στα τέλη που επιβαρύνουν  όλους τους βοηθητικούς χώρους  τόσο σε υπόγειες στάθμες όσο και στους εσωτερικούς εξώστες, αλλά και τις σοφίτες!

 

 Είναι προφανές, ότι τα όποια τεχνικά και πρακτικά προσκόμματα που επικαλείται κατά καιρούς η Οικονομική Υπηρεσία του Δημου για να αποφύγει την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα η δικαιολογία περί του τρόπου ενσωμάτωσης του μειωμένου κατά 50% συντελεστή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, επιλύονται κατά τρόπο απλό, με πλασματικό δηλαδή υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων που αποτελούν η σοφίτα ,ο ημιυπαίθριος , ή το υπόγειο, όπως το έχουν εφαρμόσει ήδη και άλλοι δήμοι στην Ελλάδα!  Αποτελεί και αυτό σημαντική απαίτηση της Ένωσης Καταναλωτών και θα επανέλθουμε δριμύτεροι στην επόμενη συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών του 2022!

12

image

image

Newsletter