twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 17:35
Εκτύπωση

12

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας:

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και ταπεινότητας θα τιμήσουμε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η ημέρα αυτή, ως ιστορικό γεγονός έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Ο ξεριζωμός των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος, αποτέλεσε μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας με χιλιάδες νεκρούς.

Τιμούμε και θυμόμαστε την τρισχιλιετή παρουσία του ελληνισμού στα χώματα της Ιωνίας και την φωτεινή παρουσία τους στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, τον πολιτισμό. Είναι χαραγμένο στη μνήμη μας το δράμα της προσφυγιάς και ο σκληρός αγώνας των προσφύγων να ριζώσουν στη μητέρα πατρίδα, χωρίς να ξεχνούν τη γενέθλια γη.

Σήμερα ειδικά, που η Τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζει νέα έξαρση, προβάλλοντας παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητώντας τις διεθνείς συμβάσεις, ο ελληνικός λαός οφείλει να προτάξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη δύναμη και την ενότητα που επιδείκνυε πάντα.

Τα ιστορικά γεγονότα δεν παραγράφονται ούτε λησμονιούνται. Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας να διατηρούμε αναλλοίωτη την ιστορική γνώση, τις αξίες, τις αρχές μας, παραδίδοντάς τες ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Γνωρίζοντας ότι όσοι λαοί ξεχνούν τις τραγωδίες που πέρασαν, είναι καταδικασμένοι να τις ξαναζήσουν.

Σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» και το Δήμο Χίου, η Περιφερειακή μας Ενότητα διοργανώνει και φέτος με σεβασμό τις ετήσιες εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Πραγματικά θα θέλαμε να είχαν τη δυνατότητα περισσότεροι συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αλλά δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας του Covid-19 που βιώνει η χώρα μας, οφείλουμε να τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

12

image

image

Newsletter