twitter youtube google

 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΚΗΣΗ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 16:50
Εκτύπωση

12

Ο Δήμαρχος Χίου, Στ. Κάρμαντζης έκανε σήμερα έναν απολογισμό για το πρώτο έτος διοίκησης του Δήμου. Ο απολογισμός αυτός ήταν γενικόλογος, καθώς το έργο της Δημοτικής Αρχής Καρμάντζη είναι μικρό και ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα για το νησί, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ο Κορονοϊός δεν μπορεί να είναι η μόνιμη δικαιολογία και πλέον τα επόμενα τρία χρόνια η Δημ. Αρχή Κάρμαντζη θα πρέπει να πατήσει γκάζι για να υλοποιήσει το προεκλογικό πρόγραμμά της, που ομολογουμένως είναι καλό. Ωστόσο πρέπει να υλοποιηθεί και να μη μείνει στα χαρτιά, καθώς το νησί έχει ανάγκη από έργα ουσίας και μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση.

 

Πέρα από τα έργα η Δημοτική Αρχή Κάρμαντζη έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για θέματα διαφάνειας στον Δήμο Χίου. Για παράδειγμα αντικείμενο κριτικής έχει γίνει ανάθεση εργολαβίας – ουσιαστικά πρόκειται για πρόσληψη με μπλοκάκι - στην υποψήφια του Στ. Κάρμαντζη, Π. Ακάβαλου. Επίσης απευθείας αναθέσεις σε γαμπρούς, ανιψιές και κουμπάρους προσώπων της Δημοτικής Αρχης Κάρμαντζης. Φυσικά αυτού του είδους οι αναθέσεις είναι νόμιμες, ωστόσο η αντιπολίτευση βάζει ένα θέμα ηθικής. Μάλιστα ο Γ. Καραβασίλης έχει ζητήσει τη σύγκληση μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου για τη διαφάνεια στις προσλήψεις και στις αναθέσεις στον Δήμο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ChiosPress η αντιπολίτευση έχει φτιάξει ολόκληρο φάκελο με απευθείας αναθέσεις και για τις οποίες θα κληθεί η Δημ. Αρχή Κάρμαντζη να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής.

 

Αναλυτικά ο απολογισμός του Στ. Κάρμαντζη:

Αγαπητοί μας συμπολίτες, σήμερα σας παρουσιάζουμε τον απολογισμό του πρώτου έτους της Δημοτικής μας Αρχής, με ιδιαίτερη τιμή.

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που αγωνιζόμαστε από κοινού καθημερινά, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το έμψυχο δυναμικό του Δήμου μας και φυσικά εσάς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ για το δικό σας έργο που αφορά στην ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ομολογουμένως πρωτόγνωρη, δύσκολη και απαιτητική όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμιο με την πανδημία του κορωνοιού να δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές μας.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, υλοποιούμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα μας για τη Χίο και τους ανθρώπους μας.

Έτσι, λοιπόν σας παρουσιάζουμε σήμερα με όλη την ομάδα της Δημοτικής Αρχής τον απολογισμό μας πλούσιο σε έργα και δράσεις για τον πρώτο πολύ δύσκολο χρόνο διοίκησής μας.

Αρχικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας εξαγγελίες και εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την υλοποίηση τους ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν το νησί μας να αποκτήσει την κανονικότητα του.

Ως προς τα μεγάλα έργα επισημαίνουμε ότι προχωρούν με αμείωτο ρυθμό που μας καθιστά αισιόδοξους ότι βασικές υποδομές που αφορούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο και το Φράγμα οδεύουν προς την οριστική τους λύση.

Επίσης, δώσαμε έμφαση στην αποπεράτωση διάφορων έργων που θα διευκόλυναν τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας. Όσα έργα ήταν σε εξέλιξη έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει καινούργια. Δρόμοι, πεζοδρομήσεις, μελέτες, συμβάσεις, βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανάπλαση της πόλης, παραλιακό μέτωπο από Βροντάδο προς Κοντάρι είναι σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Αδιάλειπτη ωστόσο προτεραιότητα αποτελεί και η διαχείριση της καθημερινότητας, ένας τομέας, που αν και συχνά χαρακτηρίζεται ως αυτονόητος, εν τούτοις είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, απαραίτητος, νευραλγικός, κομβικός και στον οποίο έχουμε καταφέρει να κερδίζουμε το στοίχημα αντιμετώπισης των αναγκών του δήμου και των δημοτών μας κάθε μέρα, πάντα με ανοιχτές πόρτες για τους πολίτες μας με έγνοια για την καθαριότητα, τις υποδομές, τα μικρά και μεγάλα έργα αναβάθμισης και εξωραισμού του τόπου μας.

Με συνέπεια και υπευθυνότητα για τα οικονομικά καταφέραμε την εισροή σημαντικών οικονομικών πόρων. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η απόσβεση του χρέους προς τη ΔΕΥΑΧ αλλά και το μεγάλο χρέος που εκκρεμούσε προς ιδιώτη. Έτσι, νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, μεριμνώντας για το νησί απ’άκρη σε άκρη.

Τα χωριά μας αναβαθμίζονται, ενισχύονται και ανασαίνουν γιατί σκοπός μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη του νησιού μας με ισόρροπες ενέργειες για την πόλη και την περιφέρεια. Πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον έχουμε ήδη θέσει τα θεμέλια για να αλλάξει η Χίος, για να αποκτήσει την εικόνα μιας σύγχρονης και δυναμικής περιοχής.

Και όλα αυτά χωρίς να λησμονούμε στιγμή τις ανάγκες των πολιτών. Τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Πυρήνας όλων η πρόνοια και η κοινωνική πολιτική που ιδίως εν μέσω κορονοϊού αποτέλεσε μια ασπίδα έναντι σε ένα πλήθος αναγκών. Από μικρά και καθημερινά μέχρι σύνθετα και πρωτόγνωρα.

Επιπροσθέτως, δεν λησμονήσαμε τον πολιτισμό και ήδη νομίζω μία νέα πολιτιστική ατμόσφαιρα έχει γίνει αντιληπτή ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Αλλά και ως προς την εκπαίδευση και την παιδεία φαίνεται το έργο που έχει γίνει. Οι σχολικές υποδομές βελτιώνονται, τα σχολεία αναβαθμίζονται. Με σεβασμό στην ασφάλεια των μαθητών φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το αγαθό της εκπαίδευσης και να έχουν όσο περισσότερα εφόδια γίνεται.

Συγχρόνως, ενισχύουμε τον αθλητισμό στο νησί και συνδράμουμε αποφασιστικά στη στήριξη των σωματείων του. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η ενίσχυση του ΝΟΧ.

Δε χρειάζεται να μακρηγορήσω, γιατί θέλουμε αυτό που θέλετε! Τον τόπο μας στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του, με συνοδοιπόρους εσάς, τους συμπολίτες μας.

Βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα αλλάζουμε τη Χίο μας!

Για τη Χίο μας, για τον τόπο μας, για τους ανθρώπους μας!

12

image

image

Newsletter