twitter youtube google

 

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 14:20
Εκτύπωση

Στη Χίο πριν από λίγες μέρες μία διοργάνωση που είχε ως στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, κατέληξε να προκαλεί ταραχή και πολιτικές διαμάχες. Ο λόγος; Η εμφάνιση εθνικιστικού συμβόλου κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού τουρνουά βόλεϊ γυναικών, το οποίο περιελάβανε την απεικόνιση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, προσωπικότητας με βαρύ ιστορικό φορτίο για τους Έλληνες.

438267470-408872608774971-6014507693427714701-n

Το συμβάν αυτό έλαβε χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο Χίου, όπου οι Τούρκοι αθλητές, αντί για τις επίσημες σημαίες, επέλεξαν να υψώσουν ένα εθνικιστικό σύμβολο που αναφέρεται στον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, καθώς η εικόνα του Ατατούρκ συνδέεται με τραυματικά ιστορικά γεγονότα για το ελληνικό έθνος. Στον αντίποδα αν κάποια Ελληνική Ομάδα είχε σηκώσει ένα εθνικό σύμβολο με τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τον Νικηταρά ή τον Αθανάσιο Διάκο είναι γνωστό τι θα είχε συμβεί… το πιθανότερο είναι να είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον αντιρατσιστικό νόμο! Στην Ελλάδα ποινικοποιούμε τον πατριωτισμό, ενώ στην Τουρκία τον προάγουν και γι’ αυτό υπάρχουν άτομα που δε διστάζουν πάνω σε ελληνικό έδαφος και σε μια τέτοια εκδήλωση να υψώνουν εθνικιστικά σύμβολα… Άραγε ποιος Έλληνας αθλητής θα έκανε κάτι τέτοιο στην Τουρκία και δε είχε σπεύσει η ελληνική πολιτεία πριν ακόμη και από τους Τούρκους να τον τιμωρήσει!

 

Η δημοτική αρχή Μαλαφή επέλεξε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, αντιμετωπίζει έντονες κριτικές για την αδυναμία της να προβλέψει και να διαχειριστεί την χρήση τέτοιων συμβόλων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν διχασμό και αναταραχή. Πολλοί κατηγορούν τη δημοτική αρχή για έλλειψη ειλικρίνειας και θάρρους να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με την απαραίτητη διπλωματική σοβαρότητα.

 

Η ένταση στο νησί είναι αισθητή και η είδηση έχει γίνει πρωτοσέλιδο στην ιστορική εφημερίδα Εστία, η οποία αναδεικνύει την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από την εκδήλωση. Το άρθρο στην Εστία επικεντρώνεται στην ανησυχία ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φθάσει σε σημείο να παραμελεί την εκπαίδευση των νέων γενεών στον πατριωτισμό, παρέχοντας ένα αντικοντράστ στη στάση των Τούρκων αθλητών.

 

Το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ της πολιτικής ορθότητας και της εθνικής υπερηφάνειας παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η χώρα προσπαθεί να βρει τρόπους για να προστατεύσει την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, παράλληλα διασφαλίζοντας τον σεβασμό στις διαφορετικότητες και τη διεθνή συνεργασία. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μόνο ένα θέμα τοπικού ενδιαφέροντος αλλά έχει ευρύτερες διπλωματικές και εθνικές συνέπειες. Η διαχείριση τέτοιων περιστατικών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών.

12

image

image

Newsletter