twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 15:18
Εκτύπωση

12

* Το μακρινό 2009 σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή σε παραδοσιακό οικισμό στην κεντροδυτική Χίο, μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν δύσκολο να ολοκληρωθεί . Συγκεκριμένα η επένδυση με πέτρα περιοχής, που προβλεπόταν στο τμήμα του υπογείου που ήταν εκτός εδάφους για να ενσωματωθεί καλύτερα στο οικιστικό σύνολο , δεν μπορούσε να βρεθεί . Εξόρυξη ακόμα και για πολύ μικρές ποσότητες δεν γίνεται και απαγορεύεται. Κατά την επίσκεψή σε μαρμαράδικο της Χίου διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι γίνεται εισαγωγή υλικών (πέτρες, γρανίτες, μάρμαρα) από μακρινές χώρες! Τελικά γρανίτης από Κίνα ( ! ) έδωσε την λύση , ο οποίος με ειδική επεξεργασία (κοπανάκι) πλησίασε οπτικά την πέτρα της περιοχής. Παραδοσιακά κτίσματα λοιπόν, με υλικά από Κίνα και Ινδία ! Εκεί φθάσαμε! Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εντονότερο σήμερα.
 
* Και αν για ένα απλό ιδιωτικό έργο συμβαίνουν όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε σε ένα πολύπλοκο για τα δεδομένα της Χίου έργο όπως το αεροδρόμιο τι σημαίνει επάρκεια υλικών και μονοπώλιο αυτών. Σχεδόν όλα τα έργα χρειάζονται αδρανή υλικά και είναι χρέος της πολιτείας (Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση)να ορίσει περιοχές εξόρυξης, που η Χίος έχει πληθώρα και παράλληλα χρέος της να ελέγχει την προστασία του περιβάλλοντος.
 
* Βέβαια όσον αφορά το έργο της επέκτασης του διαδρόμου κάποιος εύλογα θα πει ότι ήδη υπήρχαν διαμορφωμένες συνθήκες "μονοπωλίου" όταν δόθηκαν οι προσφορές. Σωστά . Προϋπολογισμός έργου της επέκτασης στα 24,7 εκατ. ,με έκπτωση 24,79%. Η διαφορά όμως μεταξύ προσφορών, κοντά στο 15%, του πρώτου μειοδότη από τον δεύτερο δικαιολογείται; Το κράτος είχε δυνατότητα να αξιολογήσει τις προσφορές ή όποιος έδινε την χαμηλότερη κατοχυρωνόταν σε αυτόν χωρίς πραγματικό έλεγχο ; Λάθη τα οποία στην πορεία του έργου εμφανίστηκαν και τελικά επήλθε το αδιέξοδο.
 
* Αυτήν την στιγμή το μέλλον του έργου είναι αμφίβολο. Ή θα καταγγελθεί η σύμβαση με αποτέλεσμα την χρόνια δικαστική διαμάχη ή θα βρεθεί φόρμουλα συνεννόησης που μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό. Είναι λοιπόν καθαρά κυβερνητική ευθύνη να δοθεί λύση στο πολύπαθο έργο που χρονολογείται από το 1981!
 
* Για τις δε κτηριακές εγκαταστάσεις ο προϋπολογισμός ήταν στα 11,92 εκατ και το ποσοστό έκπτωσης 30,58% με το έργο να φαίνεται ότι προχωράει κανονικά σύμφωνα με τους όρους δημοπράτησης.
 
* Θυμίζω ότι τα δύο έργα, επέκτασης διαδρόμου και κτηριακών εγκαταστάσεων, είχαν δημοπρατηθεί στις αρχές του 2022 και τότε δεν υπήρχαν συζητήσεις αμφισβήτησης. Η αμφισβήτηση των προδιαγραφών ξεκίνησε με το σταμάτημα των εργασιών του έργου της επέκτασης.
 
* Επιπλέον το "σκάλισμα" της λέξης master plan πιθανόν να οδηγήσει σε απαίτηση έγκρισης νέων περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) με χαμένη άλλη μία δεκαετία!
 
* Ορθάνοιχτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν :
α. parking αεροσκαφών εντός
β. parking οχημάτων επισκεπτών και ταξιδιωτών εκτός
γ. Το μέλλον των απαλλοτριώσεων
* Την ίδια ώρα στην Κρήτη των τριών διεθνών αεροδρομίων κατασκευάζεται και τέταρτο, στο Καστέλλι προϋπολογισμού 650εκατ. το οποίο έχει υλοποιηθεί άνω του 30%, με ικανότητα εξυπηρέτησης στο μέλλον μέχρι 15εκατ επιβάτες !
 
Στον τουρισμό τέσσερις (Αττική , Ιόνια , Νότιο Αιγαίο και Κρήτη) από τις 13 περιφέρειες κατέχουν το 80% των συνολικών εσόδων (στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ) του τουριστικού κλάδου, με τις υπόλοιπες περιφέρειες να έχουν τον ρόλο του φτωχού συγγενή. Το Βόρειο Αιγαίο είχε μόλις το 1% !! Το δε κριτήριο της Προσβασιμότητας & Συνδεσιμότητας μετράει σε ένα προορισμό κατά 35% (στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ) ανεξαρτήτως του τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης που θα επιλεγεί.
 
Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση των έργων στις πύλες εισόδου στο νησί της Χίου, ειδικά του διαδρόμου προσγείωσης . Πρώτιστα για εμάς τους ντόπιους και μετά για τους επισκέπτες που θα επιλέξουν το νησί μας.
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ

12

image

image

Newsletter