twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 17:10
Εκτύπωση

12

Ως επί σειρά ετών  εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα υπερασπιζόμενος την εκπαίδευση στην πληροφορική( ΙΕΚ DATA) από το 1990 στη Χίο και ασχολούμενος με τον τουρισμό(MASTIHA VILLAS) τα τελευταία 7 έτη, θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα και την  επίσπευση των εκατέρωθεν ενεργειών  για την αποτροπή της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων  εξηγώντας  για ποιο λόγο θα είναι ο θάνατος και μάλιστα  ένας αργός θάνατος της κοινωνίας της Χίου.

 Στη Χίο  αυτή τη στιγμή υπολογίζω ότι βρίσκονται- στεγάζονται και φοιτούν περίπου 2.000 με 2.500 φοιτητές.  Φέτος, οι εισακτέοι ήταν  610, εκ των οποίων  βέβαια κάποιοι δεν φοιτούν . Αν  υπολογίσουμε ότι κάθε προπτυχιακός φοιτητής θα μείνει περίπου 4,5 χρόνια και  μαζί με τους μεταπτυχιακούς  ο αριθμός τους υπολογίζεται περίπου  2.000 με 2.500 φοιτητές. Ο κάθε φοιτητής κοστίζει- ξοδεύει τουλάχιστον 1.000€ το μήνα, δηλαδή 12.000€ περίπου το χρόνο, για διαμονή, για φαγητό, για διασκέδαση.

Εάν ο γονέας γνωρίζει ότι αυτές τις 12.000€ μπορεί να τις διαθέσει σ’ ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το οποίο είναι δίπλα στο σπίτι του, π.χ στην Αθήνα, στην  Θεσσαλονίκη, στις μεγάλες πόλεις γενικά,  δεν υπάρχει καμία πιθανότητα  να εγγράψει το γιο του ή την κόρη του στη Χίο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη μικρή κοινωνία μακριά από τον τόπο του, διότι αφενός   του κοστίζει περισσότερο και αφετέρου έχει πειστεί ότι στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο η παροχή των σπουδών και η ποιότητα των σπουδών θα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Άρα , όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω, μετά από μία πενταετία , οι φοιτητές θα αρχίσουν να μειώνονται και στα προσεχή έτη  θα  εξαφανιστούν παντελώς από τη Χίο. Αν υπολογίσουμε, στην χειρότερη περίπτωση, ότι έχουμε 2.000 φοιτητές αυτή τη στιγμή οι οποίοι ξοδεύουν χίλια ευρώ μηνιαίως , αυτό σημαίνει ότι δύο εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα θα φύγουν από τη Χίο, 24 εκατομμύρια το χρόνο και  όλα αυτά τα χρήματα διοχετεύονταν σε διαμονή, σε δωμάτια, σε διαμερίσματα, σε εστίαση, σε καφέ, σε διασκέδαση, κ.α.

Παρακαλώ λοιπόν για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου για την αποτροπή της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα , καθώς η εφαρμογή του νομοσχεδίου  θα είναι η ταφόπλακα της Χίου.

 

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Μανώλης Σιδεράτος

Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής

DATA, Mastiha Villas

12

image

image

Newsletter