twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 16:32
Εκτύπωση

image

Ο νέος εκλογικός νόμος λόγω αναγκαστικής συμμετοχής πολυαρίθμων προσώπων στα ψηφοδέλτια για την αυτοδιοίκηση ευνόησε τελικά τους δημοτικούς συνδυασμούς που παρουσίασαν ψηφοδέλτια "σεντόνια" που είχαν παρουσία ακόμα και στο "τελευταίο" χωριό.
 
Η κατάταξη των συνδυασμών (1ος, 2ος, 3ος κλπ) έγινε ανάλογα από τον αριθμό των προσώπων που εμφάνισε ο κάθε συνδυασμός . Το να προσελκύσεις ανθρώπους που θα συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο δεν είναι και ότι πιο εύκολο, γι αυτό κυρίως οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν τον πρώτο λόγο. Την πρώτη Κυριακή τελικά στην ψήφο δεν μέτρησε ούτε το πρόγραμμα , ούτε οι προεκλογικές δεσμεύσεις, ούτε η συμμετοχή και η παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο .
 
Αν και υπήρχε σαφέστατο προβάδισμα από τον απερχόμενο δήμαρχο στην κατάρτιση πολυπληθούς ψηφοδελτίου εξίσου διαβασμένος παρουσιάστηκε και ο συνδυασμός Μαλαφή. Είχε πολύ καλή παρουσία σε Ιωνία, Καμπόχωρα και Μαστιχοχώρια και κατάφερε τα ποσοστά του να είναι κοντά στον πρώτο συνδυασμό (Κάρμαντζη). Κατέλαβε σχεδόν παντού την δεύτερη θέση στις δημοτικές ενότητες Χίου (Αμανή πρώτος με 59,57%) και τελικά ως δεύτερος πέρασε στον επόμενο γύρο.
 
Την δεύτερη Κυριακή ο συνδυασμός Κάρμαντζη είχε λιγότερες 600 ψήφους από ότι την πρώτη, ενώ αντίθετα ο συνδυασμός Μαλαφή κέρδισε επιπλέον 7.150 !
 
Είναι φανερό ότι το σύνολο των ψηφοφόρων από τους άλλους συνδυασμούς πήγε απέναντι στον συνδυασμό Κάρμαντζη. Οι λόγοι που έγινε αυτό πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο διοίκησης της προηγούμενης τετραετίας . Με αφορμή το μεταναστευτικό και την βούληση για κατασκευή Υπερδομής στη Χίο δημιουργήθηκαν ρήγματα ακόμα και στο εσωτερικό της παράταξής του και υπήρξε συσπείρωση στο σύνολο της αντιπολίτευσης . Στην πορεία προστέθηκαν και θέματα διαφάνειας, κακοδιοίκησης κλπ που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το αντιπολιτευτικό μπλοκ.
 
 
* Στην Περιφέρεια ο συνδυασμός Μουτζούρη πήρε την δεύτερη Κυριακή +8.333 ψήφους , ενώ ο συνδυασμός Στεφανή έχασε - 5.100! Η κυβερνητική (πρωθυπουργική) υποστήριξη λειτούργησε αρνητικά και συσπείρωσε όλους τους υπόλοιπους σε ψήφο υπέρ Μουτζούρη. Επιπλέον η μη ξεκάθαρη στάση Στεφανή στο θέμα του μεταναστευτικού και των Υπερδομών υπήρξε καθοριστική και αρνητική εναντίον του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, εκ του αποτελέσματος, το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο αναλώνει ανά τετραετία δημάρχους σε Χίο, Λέσβο και Σάμο (Βουρνούς, Κάρμαντζης, Γαληνός, Κύτελης , Αγγελόπουλος , Στάτζος), σε αντίθεση με την Περιφέρεια που ο Μουτζούρης κατάφερε να επανεκλέγει.
 
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Γ. ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ 
 
* ΥΓ : Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που τίμησαν με την ψήφο τους τον συνδυασμό ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ και εμένα προσωπικά . Γνωρίζω ότι δεν πήγαμε καλά όμως παρόλη την πικρία, η επόμενη μέρα απέδειξε ότι στο σύνολο των μελών μας υπάρχουν αξίες και αρχές για τις οποίες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιάννη Καραβασίλη για τον έντιμο προεκλογικό αγώνα που έδωσε και τους ξεκάθαρους διαφανείς και αναπτυξιακούς στόχους που προέταξε για το νησί μας.
Καλή επιτυχια σε αυτούς που έχουν εκλεγεί και καλή θητεία σε όσους αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

12

image

image

Newsletter