twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 13:32
Εκτύπωση

12

Ο προστατευόμενος από το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012 υδροβιότοπος του χειμάρρου Μαλαγκιωτη Βολισσού είναι πολύπαθος και πρέπει επιτέλους να προστατευτεί ουσιαστικά από την δημοτική αρχή αλλά κυρίως να υπηρετήσει ένα αναπτυξιακό και ποιοτικό όραμα. 
 
 
Προσωπικά έχω δώσει δύσκολους και πολυετείς αγώνες στο πρόσφατο παρελθόν ώστε αφενός να σταματήσει ο Δήμος να μπαζώνει κάθε καλοκαίρι τον υδροβιότοπο φτιάχνοντας πρόχειρο δρόμο, αφετέρου να σταματήσει τη λειτουργία του ένα παράνομο μπαρ που είχε στηθεί για πολλά χρόνια σε παρακείμενο δημοτικό κτήμα και επί του αιγιαλού κάνοντας μεγάλη ζημιά στην περιοχή. 
 
 
Μετά λύπης έχω διαπιστώσει ότι ο κατά τα άλλα συμπαθής και καλών προθέσεων υποψήφιος δήμαρχος Χίου κ. Μαλαφής, ως δήμαρχος Αμανής κάποτε, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ούτε για τον υδροβιότοπο, ούτε για το μπαρ εκείνο, ούτε όμως για το δημοτικό κτήμα, που ουσιαστικά ήταν καταπατημένο. Την ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος έχω διαπιστώσει και από την κυρία Βιβή Ποταμούση, δημοτική σύμβουλο Αμανής επί πολλά έτη, και πάλι τώρα υποψήφια, με τον συνδυασμό του κ. Μαλαφη αυτή τη φορά. 
 
 
Η περιοχή του υδροβιότοπου,που αν και δεν μπαζώνεται πια, ακόμη κακοποιείται με διέλευση οχημάτων από την παραλία. Η κοίτη του Μαλαγκιωτη, ξερή τώρα το καλοκαίρι, κατεβάζει τα νερά από το Πελινναίο, στο οποίο τα οφείλουμε όλα, τις βροχές, τον χείμαρρο, τον υδροφόρο ορίζοντα, την παραλία του Μαναγρου, την αγροτικής μας παραγωγή, όλη μας τη ζωή και τη ζήση. 
 
 
Δίπλα στην εκβολή βρίσκεται το δημοτικό κτήμα, εκτασης περίπου τριών στρεμμάτων, που έχει εγκαταληφθεί εντελώς.
 
 
Η πρόταση μου, την οποία ιδιωτικά κάνω και πράξη εδώ και χρόνια κατά έναν τρόπο και με όσες δυνάμεις διαθέτω, ξεναγώντας μαθητές σχολείων στην περιοχή, είναι να μετατραπεί το δημοτικό κτήμα που βρίσκεται μέσα σχεδόν στον υδροβιότοπο, σε ένα Δημοτικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή να δοθεί ως παράρτημα στο ήδη υπάρχον ΚΠΕ της Κλειδούς με κάποιο μνημόνιο συνεργασίας, να προστατευτεί απολύτως η περιοχή της εκβολής, να αναδειχθεί η ομορφιά της και σε συνδυασμό με την όμορη περιοχή του Ροδώνα, στην οποία υπάρχουν περιβόλια, κήποι, φάρμες και παλαιά μαγκανοπηγαδα, να έρχονται εκδρομές σχολεία του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας για να λαμβάνουν τα παιδιά βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση και να μαθαίνουν μέσα από τα στοιχεία και του ανθρώπους του τόπου για τον κύκλο του νερού,τη σημασία των φυσικών πόρων, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη σπουδαιότητα των υδροβιότοπων και των υγροτόπων αλλά και τον ετήσιο κύκλο των αγροτικών εργασιών και της παραγωγής. 
 
 
Το υπέροχο χωριό της Βολισσού έχει πολλά να ωφεληθεί από έναν τέτοιον σχεδιασμό και μια τέτοια δημοτική πολιτική για τον τόπο. 
 
 
Η ψήφος στην ΛΑΣ για διοίκηση του Δήμου αυτά τα οράματα υπηρετεί, μέσα από την προτεινόμενη Αντιδημαρχία
 
Περιβάλλοντος Πολιτισμού, Παραγωγής και Τουριστικής προβολής.
 
Προσωπικά, αν με εκλέξετε στο δημοτικό συμβούλιο αυτά τα οράματα θα υπηρετήσω. 
 
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Γιάννης Μακριδακης Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Χίου με την ΛΑΣ

12

image

image

Newsletter