twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 22:23
Εκτύπωση

Μετά από συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών, ούσα και η σύζυγός μου νεφροπαθείς, εκφράζω την αγανάκτησή μου με την κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου.

12

Πιο συγκεκριμένα στη Χίο, οι ασθενείς που υποφέρουν από νεφρικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη νεφρολογική μονάδα του τοπικού νοσοκομείου. Καταρχάς τα 11 από τα 15 μηχανήματα αιμοκάθαρσης της μονάδας είναι απαρχαιώμενα, ενώ και το λοιπό υλικό της μονάδας είναι ακατάλληλο. Ειδικότερα οι πολυθρόνες – κλίνες για την αιμοκάθαρση είναι εντελώς ακατάλληλες, αλλά και με μηχανικά προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και για το απολύτως απαραίτητο εργαλείο του ζυγού, που υπολογίζει το βάρος του ασθενούς πριν και μετά την αιμοκάθαρση και καθορίζει τι πρέπει να λάβει ο αιμοκαθαρούμενος ασθενής. Επιπλέον τα αναλώσιμα ορισμένες φορές εξαντλούνται, ενώ άλλες είναι κακής ποιότητας.

 

Η κατάσταση αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι προβληματική για τους νεφροπαθείς, καθώς η ποιότητα της θεραπείας και η ασφάλειά τους καταλήγει να είναι σε κίνδυνο. Η απαρχαιωμένη τεχνολογία και τα ανεπαρκή υλικά οδηγούν σε ελλιπή φροντίδα και ίσως σε σοβαρές επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο των ασθενών παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ειδικά τους θερινούς μήνες δεν επαρκή και πρέπει να υπάρξει ενίσχυσή του μέσω προσλήψεων.

 

Εμείς, οι οικογένειες των ασθενών και ο τοπικός σύλλογος που υποστηρίζει τα δικαιώματα των νεφροπαθών εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία και καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Επιπλέον, ζητούμε τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την αναβάθμιση των υποδομών και την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων και κατάλληλου μηχανολογικού υλικού.

 

Επιπρόσθετα η κατάσταση της νεφρολογικής μονάδας στη Χίο καταδεικνύει την αποτυχία των τοπικών και κεντρικών αρχών να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των νεφροπαθών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους. Ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια και ο Κυβερνητικός Βουλευτής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάντια της μονάδας και την αδιαφορία που επιδεικνύουν μέχρι στιγμής.

 

Ακόμη η συνεχιζόμενη αδράνεια των αρμόδιων αρχών καταδεικνύει μια επικίνδυνη απομάκρυνση από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ενώ αποκαλύπτει και μια έλλειψη συνείδησης και ευαισθησίας απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Είναι απαράδεκτο να αγνοούνται οι φωνές των ασθενών και των οικογενειών τους, που απαιτούν καλύτερες συνθήκες και ποιοτική περίθαλψη.

 

Ως Βουλευτής το 2004 παρέλαβα μια αλάνα και 3,5 χρόνια αργότερα μ’ ένα κατάλληλο σχέδιο που εκπονήθηκε τότε οικοδομήθηκε η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, ωστόσο διαπιστώνω με πικρία ότι δεν έχουν γίνει ενέργειες με την ταχύτητα που πρέπει για να βρίσκεται το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού στο επίπεδο που πρέπει να είναι.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Γιάννης Ελ. Πίττας

 

12

image

image

Newsletter