twitter youtube google

 

ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022 10:35
Εκτύπωση

12

Για όσους δεν το μυρίστηκαν, το προηγούμενο δεκαήμερο στη Χίο έγινε μια πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Εννοείται πως συζητήθηκαν ευρέως με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας οι κανόνες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021 – 2027.
 
Όντως έγινε; Η δημοτική αρχή βγήκε στο μεϊντάνι να καλέσει εκπροσώπους των φορέων λίγες ώρες πριν τη διαβούλευση και φυσικά το αποτέλεσμα της συμμετοχής κατέληξε ανάλογο. Πέντε – έξι αυτοδιοικητικοί κι ένα δυο άλλοι. Πως λέμε για τα μάτια του κόσμου...
 
Κι όμως την τρέχουσα επταετία το Βόρειο Αιγαίο καλείται να διανείμει και να απορροφήσει 394 εκ. ευρώ. Πολλά λεφτά σε κάθε περίπτωση. Να θυμηθούμε ότι την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο στα νησιά μας κατέληξαν από ευρωπαϊκούς πόρους 270 εκ. ευρώ. Μια πολύ σημαντική αύξηση, αυτό που λαϊκά θα λέγαμε «ευρωπαϊκά λεφτά υπάρχουν».
 
Απ’ τη συνέντευξη – πρόσκληση των δημοτικών μας αρχόντων λίγες ώρες πριν τη διαβούλευση, μάθαμε μάλιστα ότι Λέσβιοι, Σαμιώτες και λοιποί γειτόνοι πρέπει να κάνουν ένα εικόνισμα στους Χιώτες και ειδικότερα στη σημερινή δημοτική αρχή. «Η αύξηση των διαθέσιμων πόρων οφείλεται εν πολλοίς στην απορρόφηση της Χίου τα δυο τελευταία χρόνια. Δεν το λέω εγώ, ειπώθηκε δια στόματος του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής, Γ. Πλακωτάρη», ακούσαμε με στόμφο των Τεχνικών Υπηρεσιών αντιδήμαρχο της Χίου να μας λέει. Σαν να λέει πιο απλά, είμαστε τόσο τζιμάνια σαν δημοτική αρχή, που εξ’ αιτίας μας οι ευρωπαίοι ξεπαραδιάζονται για όλο το Βόρειο Αιγαίο.
 
Να είπε τέτοια μπαρούφα ο Γιώργος Πλακωτάρης δεν το πιστεύω, αν δεν το ακούσω με τα αυτιά μου. Τούτο να κατάλαβε ο αντιδήμαρχος μας, πολύ πιθανότερο μου φαίνεται.
 
Μα, αγαπητοί μου άρχοντες, σαν θέλετε παράσημα, δεν είναι ανάγκη να παρουσιάζετε τις φαντασιώσεις σας ως δεδομένα – δήθεν – δια στόματος άλλων. Αντιληφθήκαμε πλήρως τη σημασία που αποδίδετε στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ μόλις σας είδαμε στα μισά της διαβούλευσης να εγκαταλείπετε την αίθουσα. Θα είχατε καμία πιο σημαντική υποχρέωση απογευματιάτικα. Σαν πολύ Πλακωτάρη δεν ακούσατε το διήμερο; Αρκετά τον μεταφράσατε κατά τις επιθυμίες σας…
 
 
 
 
ΓΡΑΦΕΙ: Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

12

image

image

Newsletter