twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 09:34
Εκτύπωση

Η περιοχή του Κάμπου κινδυνεύει με υποβάθμιση, αφού στο οικιστικό του σύνολο αναμένεται να προστεθεί μια οχλούσα επιχείρηση σε ακίνητο που ανήκει στο Νοσοκομείο Χίου.

12

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Νοσοκομείου Χίου αποφάσισε να “αξιοποιήσει” τα κληροδοτήματά του νοικιάζοντας τα , σε επιχείρηση που οι νόμοι και οι κανονισμοί που ισχύουν για τον Κάμπο κάνουν απαγορευτική την εγκατάστασή της.. Οι κάτοικοι έχουν εξαγριωθεί σ΄αυτή την επερχόμενη αλλαγή που θα επέλθει στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους από τα βαρέα οχήματα που θα διέρχονται στα στενά του Κάμπου. Το θεωρούν υποβάθμιση αλλά και αδικία , αφού στους ίδιους δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τις παραμικρές μεταβολές στις δικές τους οικίες. “Ο Νόμος πρέπει να ισχύει το  ίδιο για όλους” ,-υποστηρίζουν,- και “δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ένα παραδοσιακό οικισμό μοναδικού φυσικού κάλλους και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς”.

 

Στο συγκεκριμένο οικόπεδο με την οικία που ανήκε στα χρόνια της Κατοχής στην Μαριόγκα Κουκή Πλακωτάρη λειτουργούσε ο ασύρματος των Καλαμπόκα-Καρασούλη που έστελνε πληροφορίες ατους συμμάχους στη Μέση  Ανατολή. Σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου αυτός θα ήταν και ο μοναδικός και επαρκής λόγος να γίνει ένα μουσείο.

 

Το κτήμα εδω και 45 χρόνια ήταν μισθωμένο σε καλλιεργητές, τους οποίους τώρα η διοίκηση του Νοσοκομείου θα διώξει, για χάρη του νέου ενοικιαστή.

 

Η επερχόμενη αλλίωση της φυσιογνωμίας του Κάμπου δεν άφησε ασυγκίνητους και αμέτοχους τους κατοίκους οι οποίοι συσπειρώνονται ξεκινούν  να μαζεύουν υπογραφές,  παρά τις δυσκολίες της κατάστασης που βιώνουμε με τον  Covid-19. Είναι αποφασισμενοι να φτάσουν μέχρι την Εφορία Νεώτερων Μνημείων  που εδρεύει στην Μυτιλήνη. Η περιοχή άλλωστε προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα. Στην διεκδίκησή τους αναμένουν  και συμπαράσταση από  φορείς και συλλόγους της Χίου. Δυστυχώς ο Σύλλογος του Κάμπου με την εσωστρέφεια  που τον χαρακτηρίζει, δεν έχει λάβει μία ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.. Όπως και να έχει ο Κάμπος πρέπει να παραμείνει το  “στολίδι της Χίου”.

 

 

 

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

12

image

image

Newsletter