twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 17:29
Εκτύπωση

12Αναμένοντας την τελική απόφαση, μου προξενεί εντύπωση η στάση των λοιμωξιολόγων της επιτροπής του ΕΟΔΥ, που ένας μετά τον άλλο προκρίνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς τις 7 Σεπτεμβρίου, με κανονική λειτουργία και χρήση μάσκας, με το αιτιολογικό ότι «αν η τάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες συνεχισθεί και τις επόμενες τότε μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρι...́ου». Ένα ακόμα επιχείρημά τους είναι ότι «πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα».
Όσον αφορά το πρώτο επιχείρημα: σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δελτία του ΕΟΔΥ: (30/8): 157 θετικά δείγματα, (29/8) 177, (28/8) 270 (27/8) 259 (26/8) 293. Δηλαδή θέλουν να μας πουν ότι 2 ημέρες μειωμένων θετικών δειγμάτων αρκούνε για να πούνε ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, όταν τις προηγούμενες ακριβώς ημέρες καταγράφηκαν αριθμοί ρεκόρ! Και εκτός αυτού ας θυμηθούμε και τα εξής: τα σχολεία έκλεισαν στις 11 Μαρτίου με πολύ λίγα θετικά δείγματα και άνοιξαν ξανά με εκ περιτροπής λειτουργία την 1η Ιουνίου με ακόμα λιγότερα κρούσματα.
Όσον αφορά το δεύτερο επιχείρημα: πρέπει να δεχτούμε αξιωματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση με το άνοιγμα των σχολείων για να δεχτούμε (επίσης) ότι θα κερδίσουμε χρόνο σε περίπτωση (υποθετικής) έξαρσης τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Στη διαφορετική περίπτωση που θα υπάρξει αύξηση με το άνοιγμα, ή/και η νέα έξαρση που περιμένουν Δεκέμβριο-Ιανουάριο εμφανιστεί πολύ νωρίτερα τα παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν πολύ περισσότερο χρόνο.
Εν κατακλείδι: η προδιαγραφόμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου είναι-κατά τη γνώμη μου-ιδιαίτερα επισφαλής, στηρίζεται περισσότερο σε υποθέσεις και πρόωρες εκτιμήσεις περί μείωσης των κρουσμάτων και η ενδεχόμενη αποτυχία των παραπάνω προβλέψεων ενέχει κινδύνους και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης από την πλευρά του μέσου πολίτη.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου θα ήταν μία πιο ασφαλής επιλογή καθώς η πιθανολογούμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα είχε το χρόνο να καταστεί βέβαιη και οι οικογένειες των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα είχαν τουλάχιστον 14 ημέρες χρονική απόσταση από μία καθυστερημένη επιστροφή από τις-όποιες-διακοπές τους.

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΙΑΤΡΟΣ Ε. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

12

image

image

Newsletter