twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 19:02
Εκτύπωση

12

Η νόσος Περονί αποτελεί ουσιαστικά την κάμψη πέους, δηλαδή μία κατάσταση η οποία δημιουργεί πόνο και καμπυλότητα κατά τη στύση που δυσκολεύει τη σεξουαλική επαφή.

Το πέος έχει μια φυσική ανατομική καμπυλότητα, ώστε να εισέρχεται με ευκολία στον κόλπο. Αυτή όμως μπορεί να γίνει εντονότερη καθώς περνούν τα χρόνια και να δημιουργήσει δυσκολίες στον άντρα.

Τι είναι Νόσος Peyronie;

Η νόσος Περονί, οφείλεται στον σχηματισμό ενός ουλώδους ιστού στην ινώδη χιτώνα του πέους. Αν και δεν είναι μέχρι σήμερα γνωστά στο 100% τα αίτια της, εικάζεται πως η κάμψη πέους οφείλεται στον τραυματισμό του πέους κατά τη σεξουαλική πράξη ή τον αυνανισμό. Επιπλέον οι ειδικοί τη συνδέουν με την ανεπάρκεια της βιταμίνης E.

Πώς πήρε το όνομα της;

Το όνομα προέρχεται από τον χειρουργό του Λουδοβίκου του 15ου, Gigot de la Peyronie, ο οποίος συγκέντρωσε και δημοσίευσε το 1743 μία σχετική μελέτη με μία ομάδα ασθενών που παρουσίαζαν τα ίδια προβλήματα. Όμως η κάμψη του πέους, είναι μία κατάσταση που εντοπίζεται σε αρκετά ιστορικά τεκμήρια από γιατρούς, ενώ οι πρώτες αναφορές της γίνονται κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.

Ποιοι την αντιμετωπίζουν;

Εμφανίζεται κυρίως στους άντρες 45 – 60 ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να την εμφανίσουν και νεότεροι άντρες, λόγω τραυματισμών στο σεξ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η νόσος Περονί εμφανίζεται περίπου στο 1% των ανδρών.

Ποια τα συμπτώματα της;

Τα συμπτώματα της νόσου Peyronie είναι αρκετά και σχετίζονται πάντα με τη στύση.

  • Σχηματισμός σκληρού και δύσκαμπτου ιστού στην επιφάνεια του πέους
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης
  • Αυξημένη καμπυλότητα του πέους
  • Παραμορφώσεις του πέους
  • Στυτική δυσλειτουργία σε σοβαρές περιπτώσεις
  •  

Πώς γίνεται η διάγνωση της;

Αρχικά ο ασθενής θα πρέπει να έρθει σε επαφή με έναν εξειδικευμένο ουρολόγο – ανδρολόγο. Με βάση το ιστορικό του ασθενή, την κλινική εξέταση και τις διαγνωστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα TRIPLEX πέους, μαγνητική τομογραφία πέους), ο ιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει τη φύση και τον βαθμό της κάμψης πέους.

Τρόπος θεραπείας

Η νόσος Περονί αντιμετωπίζεται  τόσο συντηρητικά, όσο και καθαρά χειρουργικά και στόχος είναι η διόρθωση της κάμψης πέους, η μείωση του πόνου και η διατήρηση της στυτικής ικανότητας.

Τα φάρμακα που θα λάβει ο ασθενής (συντηρητική θεραπεία) έχουν ως στόχο την συμπλήρωση της βιταμίνης E και τη σταδιακή διάσπαση του ιστού που δημιουργεί το πρόβλημα. Η αγωγή μπορεί να διαρκέσει για μήνες, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα βέβαια.

Το χειρουργείο είναι η αποτελεσματικότερη λύση και απευθύνεται στους ασθενείς με έντονο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του αφαιρείται ο σκληρός ιστός και παραμένει ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μόσχευμα από το σώμα του ασθενή, είτε με τεχνητό ιστό. Η τεχνική που θα επιλεχθεί θα πρέπει να έχει ως στόχο της, όχι μόνο τη διόρθωση του ιστού, αλλά και την εξασφάλιση της στυτικής ικανότητας

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Συρραφή
  • Χρήση μοσχεύματος
  • Ταυτόχρονη τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσηςΈνας έμπειρος ουρολόγος – ανδρολόγος που μπορεί να αναλάβει την περίπτωση σας και να κατευθύνει προς την επιλογή της ιδανικής τεχνικής. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ανδρολόγου- ουρολόγου Ιωάννη Μπελημπασάκη και μάθετε περισσότερα.
  •  
  • Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει για ένα διάστημα τη σεξουαλική πράξη και να παραμείνει σε αντιβιοτική θεραπεία για την αποφυγή λοιμώξεων.

12

image

image

Newsletter