twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 16:44
Εκτύπωση

12Η σημερινή επιστολή μου, αγαπητοί συμπατριώτες-στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσε να έχει αποδέκτη τον Πρόεδρό σας και σημερινό Πρωθυπουργό της Πατρίδας μας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

   Γνωρίζω όμως ότι, μια τέτοια επιστολή (ανοικτή) δεν θα έφθανε ποτέ στα χέρια του. Εκτιμώ λοιπόν ότι, δια της δικής σας ενημέρωσης, είναι σα να ενημερώνω τον ίδιον. Γι' αυτό και αναμένω τις δικές σας αντιδράσεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί μία βάναυση, ΩΜΗ και απροσχημάτιστη παραβίαση βασικής ΑΡΧΗΣ του φιλελευθερισμού:

- Την αναγνώριση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και της αποτελεσματικής προστασίας αυτού (του δικαιώματος) από το Κράτος δια της επιδείξεως του αναγκαίου σεβασμού προς αυτό.

   Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία Φυσικών και Νομικών Προσώπων είναι κατοχυρωμένο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ. Μπορεί βέβαια να καμφθεί ΝΟΜΙΚΑ για λόγους Δημοσίου συμφέροντος μέσα όμως από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αφού ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ ο θιγόμενος ιδιοκτήτης μετά από απόφαση των αρμοδίων Δικαστηρίων.

   Αυτό ακριβώς, που, ως νόμιμη διαδικασία, η σημερινή ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δια των αρμοδίων οργάνων της, επιχειρεί προκλητικά να παρακάμψει.

   Με τον αστήρικτο, (έως αστείο) και κυρίως ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ισχυρισμό ότι, ο τεράστιος ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ του Αίπους, ανήκει δήθεν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και όχι στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, διαμηνύεται προς τις Τοπικές μας Αρχές και την Χιακή Κοινωνία ότι, ένα ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.-Μαμούθ για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θα χωροθετηθεί επί του οροπεδίου του Αίπους (15ο χιλιόμετρο οδού Χίου-Βολισσού).

   Εκτιμώ ότι, η υπόδειξη του συγκεκριμένου χώρου, έγινε από Χιώτη Κρατικό Υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος, επί δεκαετίες, οχυρωμένος πίσω από στενά τυπολατρική εμμονή, επιχειρεί διαρκώς αμφισβήτηση δικαιωμάτων κυριότητας πολιτών και Φορέων επί εδαφικών εκτάσεων.

  Πιθανά, σε κάποιες των περιπτώσεων να έχει δίκιο. ΄Οχι όμως σε όλες.

Στην περίπτωση του Αίπους σίγουρα ΟΧΙ.

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΕΒΑΙΑ είναι τα εξής:  

-Επί Τουρκοκρατίας, την περιοχή αυτή, ως βοσκότοπο, την διαχειριζόταν ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Βροντάδου. Αυτό συνεχίστηκε και μετά την απελευθέρωση της Χίου (1912) με τις τότε Τοπικές Αρχές (Κοινότητες Νοτίου και Βορείου Βροντάδου και, από το 1918, Δήμος Βροντάδου), να ΜΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ, ως είχαν δικαίωμα, την κυριότητα του Αίπους. Στα εκατό και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Καθεδρικός μας Ναός, δια συνεχών πράξεων ΦΑΝΕΡΗΣ ΝΟΜΗΣ, έχει κατοχυρώσει ΠΛΗΡΩΣ την ιδιοκτησία αυτήν.

  Με σημαντικές ΔΩΡΕΕΣ εκτάσεων επί του Αίπους (Τουριστικό Χωριό-λιμνοδεξαμενή-ανεμογεννήτριες) στον πρώην Δήμο Βροντάδου μετέπειτα Ομηρούπολης που, γι' αυτές τον έχει ανακηρύξει (τον Ι.Ναό) ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ του τόπου μας, με ενοικιάσεις βοσκοτόπων, σπαστήρων, χώρων για τοποθέτηση κεραιών και αναμεταδοτών, κατασκευή κτηνοτροφικών στεγάστρων, δεξαμενών και διάνοιξη κτηνοτροφικών δρόμων καθώς και με εγκρίσεις δημιουργίας δασικών πυρήνων, ο Καθεδρικός μας Ναός προβάλεται ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ο αδιαμφισβήτητος κύριος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Αίπους.  

  Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αναγνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση των Βρονταδούσων κτηνοτρόφων (τσοπάνηδων), ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ούτε εισπράττει απ' αυτούς τέλη βοσκής, φανερώνοντας έτσι το Κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας.

  Κλείνοντας τούτο το σημείωμα υπογραμμίζω και το εξής σημαντικό:

-Ο κύριος χώρος όπου φτιάχθηκε από τον εφοπλιστικό Οίκο ΦΑΦΑΛΙΩΝ το θαυμάσιο και περίλαμπρο ΦΑΦΑΛΙΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ, αποτελεί μία ακόμη σημαντική δωρεά του Ι. Καθεδρικού Ναού του Βροντάδου υπέρ της νεολαίας της Χίου.

  Τα παραπάνω είναι αρκετά προκειμένου να αναδειχθεί και να αιτιολογηθεί η έντονη αντίδραση των Βρονταδουσίων τόσο για την απόπειρα ίδρυσης ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. στο Αίπος όσο και για την, εκ μέρους της Κυβέρνησης απόπειρα αμφισβήτησης της κυριότητας επ' αυτού.

   Μιά κυριότητα που, ΟΛΟΙ μας,-μηδέ του Δήμου εξαιρουμένου,- πρέπει να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε με κάθε ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟ.

   Είναι προς το ΣΥΜΦΕΡΟΝ του νησιού μας.

 Ελπίζω, η Κυβέρνηση, να αντιληφθεί έγκαιρα το ΑΤΟΠΗΜΑ που επιχειρείται από στελέχη της.

 

 

του Αριστείδη Ζαννίκου

πρώην Δημάρχου Ομηρούπολης

12

image

image

Newsletter