twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 18:57
Εκτύπωση

12H   Τουρκία σε καθημερινή βάση εγείρει αξιώσεις έναντι της Ελλάδας και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, την στιγμή που η Ελλάδα «δεν διεκδικεί» τίποτα. Οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις αντί να αναβαθμίζουν  το αξιόμαχό τους  ασχολούνται με hotspots και να μοιράζουν συσσίτια. Η εποχή του Ερντογάν  μάλλον φτάνει προς το τέλος της , και  το «δυτικό» πρόσωπο της Τουρκίας θα συνεχίσει να υφίσταται και  στην διάδοχη  εποχή,  με την παράλληλη βέβαια τακτική της για την «διασφάλιση των εθνικών της δικαίων».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις τον Ερντογάν θα διαδεχθεί στον θώκο του ο «επιτήδειος ουδέτερος» Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο  όρος  «επιτήδειος ουδέτερος» (Evasive Neutral) προήλθε από τον Αμερικανό πανεπιστημιακό Frank G. Weber σε βιβλίο που κάνει  εκτενή αναφορά για τη στάση της Τουρκίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η πολιτική των κανονιοφόρων και των γεωτρυπάνων  απέβη αποδοτική διπλωματικά  για την Τουρκία  που θα εξακολουθεί να ζητά ανταλλάγματα με  τα γνωστά παζάρια της χρησιμοποιώντας ως «νέο χαρτί» και το μεταναστευτικό.

Ως γνωστό, η Ελλάδα έχει σταθερή θέση στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού  στον θαλάσσιο χώρο πέραν από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και επιδιώκει τη διμερή διαπραγμάτευση, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο

 Με την αναμενόμενη αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία, τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος  με αντάλλαγμα το μεταναστευτικό. Θα επιχειρήσει δηλαδή η γείτων  χώρα  ένα παζάρι στη βάση της συναλλαγής και καθώς η Ευρώπη εδώ και χρόνια έχει μετατρέψει τη συναλλαγή σε πολιτική πρακτική, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα για την Ελλάδα

Ενώ αναμένεται κορύφωση της όξυνσης με την Τουρκία, εμείς ακολουθούμε να ασκούμε ως χώρα μία ηττοπαθή πολιτική. Οι αντοχές του ελληνισμού δοκιμάζονται καθημερινά σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Τα μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές διδάσκουν ότι η παραμέληση της άμυνας  μιας χώρας,  της δημιουργεί ευάλωτη θέση. Διδάσκουν επίσης ότι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ενισχύεται και από ένα λαό που είναι προετοιμασμένος για όλα. Το δόγμα «εάν επιθυμείς ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο».(Si vis pacem, para bellum) που έλεγαν οι Ρωμαίοι, ισχύει διαχρονικά ως αξίωμα Η πολεμική μας μηχανή μπορεί να αντιμετωπίσει και τον τουρκικό στρατό- παρά την πλύση εγκεφάλου που έχουμε υποστεί ως έθνος ότι υπερτερεί η Τουρκία .Πρέπει να σταματήσει  αν υπάρχει η παραπάνω εντύπωση.. Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και να βελτιώσουμε την θέση μας έναντι της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα. αν επαναδιατυπώσουμε ως χώρα την ρητορική μας και επαναπροσδιορίσουμε το στρατιωτικό μας δόγμα.

 

 

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

12

image

image

Newsletter